Masinile la mana a doua pot deveni adevarate bombe din cauza caniculei. De ce sunt periculoase si cele tunate


Ultimul update: Marti 04 Iulie 2017 07:26
Data publicarii: Sambata 01 Iulie 2017 08:33
Categorie: Stiri actuale

Odata cu eliminarea timbrului de mediu, in unele judete numarul masinilor la mana a doua a crescut chiar si cu 50 la suta. Astfel de autoturisme, care au peste 10 ani vechime, pot fi insa un adevarat pericol in zilele caniculare

Izolatia cablurilor de la sistemul electric se poate topi mai usor, iar daca intervine un scurt circuit, automobilul poate lua foc. De aceea, inginerii auto recomanda o revizie suplimentara vara.

Aceste imagini au fost surprinse saptamana trecuta, in judetul Timis. Masina s-a aprins in mers, din cauza unui scurt circuit. Cablurile electrice, care nu erau izolate corespunzator, s-au topit, iar in scurt timp flacarile au pus stapanire pe vehicul.

"Poate sa apara un scurtcircuit sa spunem, uitati, la borna de plus sau exista, uitati, in compartimentul motor un mic blocaj numit jonctiune. In aceasta jonctiune intra toate firele care pornesc de la habitaclu si ajung la motor. Daca scurtcircuitul apare pe una dintre ele, s-ar putea extinde”, explica un mecanic auto. Astfel de probleme pot aparea la masinile mai vechi de 10 ani, spun inginerii.

Daniel Ostoia, inginer la Universitatea Politehnica Timisoara: "S-au importat foarte multe autovehicule second hand, in general de o vechime sa zicem semnificativa, peste zece ani. Nu stim cand s-a intervenit, la ce echipament s-a intervenit. Pot fi surse de incendiu."

Asadar, sunt recomandate reviziile suplimentare. La fel de periculoase pot fi si masinile tunate, avertizeaza mecanicii auto. Firele se pot aprinde, daca nu sunt bine izolate.

Bogdan Mutu, purtatorul de cuvant al ISU Timis: "Daca apare un incendiu la masina, cetateanul trebuie sa traga de urgenta pe dreapta, sa se asigure ca nu este nimeni in masina, sa deconecteze borna daca e posibil, sa scoata cheia de contact, sa actioneze cu stingatorul si sa sune la 112."

VIDEO PROTVPLUS.RO