Mare atenție când mergeți la iarbă verde: Peste 100 de oameni au fost mușcați de căpușe numai la Iași. Ce boli grave provoacă
Dacă ieșiți în parc, pe malul unei ape sau mergeți în pădure să mai scăpați de zăpușeală, evitați zonele cu iarbă înaltă. Medicii atenționează că tot mai multe persoane ajung la Urgențe, mușcate de căpușe.
Doar la Iași, în ultima lună au fost peste 100 de cazuri, iar trei persoane au fost diagnosticate cu Lyme, o boală care, netratată, provoacă degenerarea sistemului nervos.
Femeie: ”Era ca o musculiță care nu pleca de acolo, era deja înfiptă''.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
O femeie era pe o pajiște la munte când a fost mușcată de o căpușă.
Ana Mihai, pacientă: ”Am încercat cu ce mijloace avem noi să o scoatem, din păcate n-am reușit, s-a rupt și a rămas capul destul de adânc, era mărișoară. A doua zi dimineață, locul acela s-a înroșit, s-a făcut tot mai mare și ma deranja”.
În ultimele săptămâni, doar în Iași, peste 100 de persoane, adulți și copii, au ajuns la spital cu această problemă.
Femeie: ”A fost foarte grav, că i-a intrat sub piele și i-a scos-o foarte foarte greu. Și-a făcut analize și tratament și încă era îngrijorată pentru că îi rămăsese niște pete vinete pe corp”.
Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU SMURD Iași: “Este important să fie îndepărtată rapid și cu tot capul, zona trebuie spălată cu apă și săpun. Sunt zile de weekend în care pot apărea 4-5 cazuri. Predilecția înțepăturii este la nivelul membrelor inferioare”.
Căpușele transmit boli grave nu numai oamenilor, ci și animalelor de companie
De cele mai multe ori, mușcătura de căpușă provoacă doar o ușoară iritație sau o umflătură. Dar sunt și situații în care poate duce la apariția unor boli grave precum borelioza, boala Lyme sau encefalita de căpușă. În Iași, trei pacienți au fost diagnosticați cu Lyme.
Dr. Carmen Manciuc, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”: ”Evoluția este pe o perioadă îndelungată și se poate ajunge și la complicații neurologice dacă această boala nu este tratată în timp util''.
Căpușele pot transmite boli grave nu doar oamenilor, ci și animalelor de companie. Acești căței au avut nevoie de îngrijiri la medical veterinar.
Bărbat: ”Am observat că avea o umflătură care s-a dovedit a fi o căpușă. Am avut noroc că a fost la început. Am fost îngrijorat, când ai un cățel e ca parte din familie''.
Pentru animale, există îngrijirire preventivă, prin produse care se administrează cutanat. Iar în cazul oamenilor, hainele lungi și sprayurile repelente, adică împotriva insectelor, pot asigura o protecție împotriva căpușelor.