Se înmulțesc cazurile de înțepături de căpușe: ”Sunt peste tot”. Cum ne putem proteja

Ultima actualizare: 14-07-2020 10:01

Zilele extrem de călduroase urmate de ploi în rafală au dus la înmulțirea excesivă a insectelor. Așa se face că medicii trag un semnal de alarmă. Sunt tot mai multe cazuri de pacienți mușcați de căpușe cu alergii sau înțepături multiple.

 

Pentru siguranța noastră, specialiștii ne sfătuiesc să nu ieșim din case fără să ne luăm măsuri de protecție care să țină la distanță insectele.

Această pacientă a avut ghinionul să fie mușcată de căpușe de 4 ori în această vară.

Femeie: ”Peste tot sunt. Le-am scos cu metoda chibritulului. De acasă mă fac pe picioare, dar mă trezesc pe urmă pe burtă”.

Cele mai multe probleme sunt în zonele cu ape și cu vegetație multă.

Așa că dacă mergeți la plimbare folosiți în prealabil crème, spray-uri sau brățări care țin departe aceste gâze supărătoare.

Femeie: ”Nu putem ieși afară seara fără spray-uri, să ne dăm pe piele. Noaptea fără aparat nu putem dormi”.

Femeie: ”Iau unguent și spray-uri lângă măscuță în perioada când mergem în concedii, pentru protecție, țânțari, căpușe și alte insecte care înțeapă”.

Medicii spun că cele mai multe înțepături apar la copii. Prezența la doctor se impune atunci când vorbim de o mușcătură de căpușă.

În mod normal, acești pacienți ar fi mers la spitalele de boli infecțioase, dar cum acestea sunt spitale Covid, ajung la urgențe sau la dermatologie.

Dr. Andreea Boca, medic dermatolog: ”În ultima perioada, pe lângă înțepăturile din sezonul rece, ploșnițe, am văzut și multe căpușe, din păcate, care știți că pot da, există frică mare de bolile transmise de aceasta și vedem și mușcături de păianjeni, furnici”.

 

Insectele care sunt periculoase în mod direct

 

Periculos este și tigrul de platan, originar din America de Nord. Insecta poate da iritații celor alergici și chiar șoc anafilactic, avertizează medicii.

Alexandru Crișan, entomolog: ”Unele sunt dăunătoare direct, și aici aș face referire la cele care sug sânge. Țânțari, purici, păduchi și câteva specii de ploșnițe. În unele zone sunt populații destul de mari, așa că pot fi periculoase în mod direct”.

Doctorii spun că și în cazul unor alergii puternice, cu stări de rău, este obligatorie prezența la spital.

Acasă, în gradină sau balcon, anumite plante precum busuiocul, menta sau crăițele pot ține la distanță țânțarii, de exemplu.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO