Virusul Powassan, extrem de mortal și transmis de căpușe, a făcut deja victime în SUA

Ultima actualizare: 10-05-2022 10:31
capusa
Getty

Autoritățile din Connecticut au confirmat că un bărbat în vârstă de 50 de ani a fost infectat cu virusul rar Powassan și a suferit simptome la nivelul sistemului nervos central după ce a fost mușcat de o căpușă. O altă persoană a murit după infectare.

Departamentul de Sănătate Publică din Connecticut (DPH) a confirmat săptămâna trecută că un bărbat cu vârste cuprinse între 50 și 59 de ani s-a îmbolnăvit în luna martie și a suferit o boală severă care i-a afectat sistemul nervos central și a necesitat spitalizare.

Acesta este al doilea caz de profil înalt al acestui virus rar, transmis de căpușe, în regiune, Maine raportând un deces cauzat de virusul Powassan în urmă cu doar trei săptămâni, potrivit Daily Mail.

Virusul extrem de mortal atacă creierul și sistemul nervos al unei persoane și nu are niciun vaccin sau tratamente sau leacuri eficiente cunoscute.

Virusul se transmite de la animal la om, de obicei prin mușcătura unei căpușe sau a unei marmote. Oficialii au confirmat că acest bărbat a fost mușcat de o căpușă și îi avertizează pe ceilalți să își ia măsuri de precauție.

Identificarea unui rezident din Connecticut cu o boală asociată virusului Powassan subliniază necesitatea de a lua măsuri pentru a preveni mușcăturile de căpușe începând de acum și până la sfârșitul toamnei”, a declarat Dr. Manisha Juthani, comisar al (DPH), într-un comunicat.

„Folosirea unui repelent împotriva insectelor, evitarea zonelor în care este posibil să apară căpușe și verificarea atentă a căpușelor după ce ați fost afară pot reduce șansele ca dumneavoastră sau copiii dumneavoastră să fiți infectați cu acest virus”, a adăugat Dr. Manisha Juthani.

Virusul ar fi transmis de căpușele cu picioare negre

Virusul este cel mai frecvent asociat cu căpușele cu picioare negre, care sunt cele mai frecvente în regiunile nord-estice ale SUA, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC).

O persoană va simți adesea simptomele virusului undeva între o săptămână și o lună după mușcătura de căpușă.

Aproximativ una din zece persoane care sunt infectate cu virusul va muri, potrivit autorităților. Jumătate dintre persoanele infectate sunt susceptibile să experimenteze și un fel de simptome pe termen lung, cred oficialii.

Mulți dintre cei care sunt infectați s-ar putea să nici nu știe acest lucru, însă, deoarece majoritatea cazurilor sunt total asimptomatice.

Primul deces cauzat de virusul Powassan din acest an

Luna trecută, Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din Maine (Maine CDC) au raportat că un bărbat a murit din cauza virusului, fiind primul caz raportat în acest an în SUA.

Bărbatul din Maine ar fi suferit simptome neurologice severe ca urmare a infecției sale, unul dintre simptomele normale ale virusului.

Experții CDC din Maine au avertizat că persoanele care ar putea face camping sau drumeții într-o zonă împădurită sau cu tufișuri ar trebui să se ferească de căpușe.

Oamenii ar trebui să evite să meargă în tufișurile adânci din acest stat și, în schimb, să rămână pe trasee și rute stabilite.

O persoană ar trebui, de asemenea, să se asigure că se acoperă pentru a evita să fie mușcată și, de asemenea, a folosit spray împotriva insectelor pentru a alunga orice creatură.

Dacă o persoană intră într-o zonă în care există un risc ridicat de a fi expusă la o căpușă, ar trebui să se asigure că se verifică în mod regulat pentru mușcături și să se asigure că se spală bine pe sine și hainele sale după aceea.
Virusul poartă numele orașului în care a fost descoperit, Powassan, Ontario, unde a fost descoperit la un băiat în 1958.

Acesta provoacă în jur de 25 de infecții în SUA în fiecare an.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO