Marcel Ciolacu aruncă vina pe Dacian Cioloș pentru Roșia Montană: „bă, da, aveţi bunul simț să staţi în casă”
Premierul Marcel Ciolacu sugerează că fostul premier Dacian Cioloș poartă vina unei eventuale decizii nefavorabile în dosarul Roșia Montană, pentru că în ultimele minute de mandat a semnat să intre în patrimoniul UNESCO.
Dacian Cioloş ar trebui să nu discute nimic despre Dosarul Roşia Montană, având în vedere că a semnat pentru intrarea acesteia în UNESCO în ultimele minute ale mandatului de premier, a afirmat sâmbătă Marcel Ciolacu.
”Nu ştiu cât vom pierde sau dacă vom pierde cu Roşia Montană, bă, da, aveţi bunul simț să staţi în casă, lăsaţi-ne în pace”, a transmis premierul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”În ziua când Sorin Grindeanu depunea jurământul la Palatul Cotroceni (...) în timp ce primul ministru al României s-a dus să-şi ia mandatul de la preşedintele României, pe ultimele minute de prim-ministru, Dacian Cioloş semna ca Roşia Montană să intre în UNESCO, cu toate că avea de la toate ministerele, de la toţi juriştii, zeci de informări că, dacă va face acest lucru, acela va fi obiectul procesului şi există pericolul ca România să piardă acel proces. Ăsta este adevărul”, a afirmat, sâmbătă, la Congferinţa Judeţeană a PSD Tulcea, premierul Marcel Ciolacu.
Premierul a precizat că toate documentele care sunt la Parlament, la comisia UNESCO şi în Guvernul României vor fi date publicităţi.
”Îi spun domnului Cioloş, că am văzut că este foarte vocal în ultimul timp, ce am spus şi domnului Cîţu: «Multă sănătate, dar lăsaţi-ne în pace».Am pierdut 1.000.000.000 cu vaccinurile. Au furat în pandemie, domnule Orban, nu ştiu cât vom pierde sau dacă vom pierde cu Roşia Montană, bă, da, aveţi bunul simt să staţi în casă, lăsaţi-ne în pace. N-aţi salvat România, aţi distrus România, asta s-a întâmplat cu adevărat”, a mai afirmat Ciolacu.
Compania Gabriel Resources a acţionat în instanţele internaţionale statul român pentru că a blocat exploatarea aurului de la Roşia Montană, decizia fiind aşteptată în luna martie.
Povestea exploatării de aur de la Roșia Montană
Povestea exploatării de la Roșia Montană a început acum 27 ani. Miza era cea mai mare rezervă de metale prețioase din Europa: 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, in valoare de 16 miliarde de dolari, potrivit estimarilor din 2013. România ar fi urmat să primească redevente de 6%.
Primele contracte sunt semnate de românul Frank Timiș în 1997. Un an mai tarziu, Gabriel Resources cumpără afacerea în care țara noastră deține 20%.
În 2013, guvernul Victor Ponta dă unda verde exploatării controversate, cu cianuri, a aurului și argintului, ceea ce scoate zeci de mii de oameni pe străzile orașelor din România.
La presiunea străzii, legea cade în decembrie 2013 în Senat și în 2014 în Camera Deputatilor.
Gabriel Resources dă în judecată România la Washington în 2015, iar cea mai puternica lovitură vine in 2017, când guvernul Cioloș cere introducerea Roșiei Montana în patrimoniul UNESCO drept sit istoric, ceea ce facea zona de neatins pentru minerit.
Un an mai târziu, guvernele Tudose și Dăncilă încearcă să retragă cererea, dar, în 2020, guvernul Orban continuă demersul și, în 2021, Roșia Montană devine sit protejat.
Sursa: News.ro
Etichete: marcel ciolacu, dacian ciolos, rosia montana,
Dată publicare:
10-02-2024 15:07