Ziua a treia de proteste in tara: 20.000 la Timisoara, 12.000 la Sibiu, 15.000 la Iasi, 30.000 la Cluj. GALERIE FOTO si VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Zeci de mii de oameni au protestat joi seara in numeroase orase din tara. Peste 15.000 de ieseni au iesit in strada. La Cluj au fost peste 30.000 de manifestanti, la Sibiu - peste 12.000, la Timisoara aproximativ 15.000, iar la Brasov - 6.000

Cateva zeci de mii de oameni au protestat joi seara in numeroase orase din tara. La Iasi au fost peste 15.000 de manifestanti, la Timisoara peste 20.000, iar la Cluj-Napoca peste 30.000. La Sibiu, aproximativ 12.000 de oameni au marsaluit pe strazile orasului avand o cruce pe care scria ”PSD”, in timp ce la Brasov au protestat in strada aproximativ 6.000 de persoane.

LIVE-TEXT ZIUA A TREIA DE PROTESTE IN TARA:

UPDATE 22:40 Peste 30.000 de clujeni continua marsul pe strazile din oras, la un moment dat manifestantii incepand sa cante ”Desteapta-te romane!”. Cativa protestatari au venit cu flori pe care le-au oferit jandarmilor sau altor participanti la protest. Cateva persoane care s-au alaturat marsului de pe strazile municipiului Cluj-Napoca au venit cu flori pe care le-au oferit jandarmilor sau altor participanti la protest.

Citește și
protest
Deputatul PSD Botosani Razvan Rotaru spune ca e nemultumit de modificarea Codurilor penale si ca e de acord cu protestatarii
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

La un moment dat, protestatarii au inceput sa cante imnul. La ora transmiterii acestei stiri, coloana de protestatari, care se intinde pe cativa kilometri, se indreapta spre cartierul Manastur. Protestul a inceput in jurul orei 19.00, cand in Piata Unirii din municipiul Cluj-Napoca se adunasera peste o mie de oameni.

Dupa aproximativ jumatate de ora, numarul protestatarilor depasea deja 5.000, manifestantilor alaturandu-li-se si studenti din campusurile universitare din oras. Ulterior, manifestantii au plecat in mars pe strazile orasului, scandand ”PSD, ciuma rosie”, ”Jos ordonanta”, ”Alta intrebare”, ”Nu cedam!”, ”Dragnea nu fi trist, la Jilava ai gratis dentist”, lor alaturandu-li-se pe parcurs numeroase grupuri de oameni.

UPDATE 22:30 Numarul protestatarilor in Constanta a depasit 8.000, la ora transmiterii acestei stiri, oamenii mergand din nou in fata sediului PSD, unde au scandat “Jos cu ordonanta”, “Dragnea nu uita, te asteptam la DNA”, dupa care si-au continuat drumul catre Prefectura.

UPDATE 22:00  Zeci de mii de oameni protesteaza in marile orase. Peste 15.000 de ieseni au iesit in strada. La Cluj sunt peste 25.000 de manifestanti, la Sibiu - peste 12.000, la Timisoara aproximativ 20.000, iar la Brasov - 6.000.

UPDATE 21:40 Peste 15.000 de manifestanti din Timisoara au pornit in mars din Piata Victoriei spre trei cartiere ale orasului, scandand lozinci impotriva Guvernului si a PSD pentru adoptarea OUG de modificare a Codurilor penale.Protestul este pasnic, majoritatea participantilor fiind tineri, studenti, pensionari, dar si familii cu copii.

Au fost huiduiti premierul Sorin Grindeanu si liderul PSD, Liviu Dragnea, si se scandeaza lozinci: ''Nu plecam acasa, hotii nu ne lasa!'', ''Romania, Romania!'', ''Unitate!'', ''Timisoara!'', ''Mai am un singur dor, Dragnea scriitor!'', ''DNA sa vina sa va ia!'', ''Refuz, refuz, refuz acest abuz!'', ''Abrogati si plecati!''. Se intoneaza si Imnul national.

UPDATE 21:20 Aproximativ 2.000 de oamenii participa, joi, la un nou protest organizat la Pitesti fata de aprobarea ordonantei de urgenta privind modificarea Codului penal si a Codului de Procedura penala.  Initial, cateva sute de persoane s-au strans in Piata Vasile Milea din centrul municipiului, in fata sediului Institutiei Prefectului Arges, unde au scandat "Vrem justitie, nu coruptie", "Hotii" si "PSD, ciuma rosie".Ulterior, numarul acestora a crescut, protestatarii plecand in mars prin zona pietonala din centrul municipiului pana in piata din fata Primariei Pitesti, unde au continuat scandarile.

UPDATE 21:10 Numarul celor care au iesit in strada, joi seara, la Braila, pentru a protesta impotriva actelor normative adoptate marti de Guvern privind modificarea Codurilor penale si gratierea a crescut la aproximativ 1.000 de persoane. Manifestantii s-au adunat pe platoul din Piata Independentei si au plecat, pentru a doua oara in aceasta seara, in mars pe principala artera a municipiului, Calea Calarasilor, scandand 'PSD, ciuma rosie', 'Hotii', 'Dragnea, nu uita, asteptam si cartea ta!', 'Alta intrebare, Dragnea la inchisoare?'.

UPDATE 21:00 Peste 20.000 de oameni marsaluiesc pe strazile municipiului Cluj-Napoca in a treia seara de proteste, organizate de la adoptarea, de catre Guvern, a ordonantei de urgenta pentru modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala.

UPDATE 20:50 Circa 4.000 de persoane marsaluiau joi seara, in jurul orei 20.20, pe Str. A.I.Cuza din centrul Craiovei, in semn de protest impotriva adoptarii de catre Guvern a proiectului de lege privind gratierea si a ordonantei de urgenta de modificare a codurilor penale.

O parte dintre protestatari au plecat din Piata "Mihai Viteazul" - Piata Prefecturii, iar pe traseu acestora li s-au alaturat si alte persoane. Coloana ajuns in zona Universitatii din Craiova si s-a indreptat spre Calea Bucuresti. Desi oamenii au mers pe o parte din zona carosabila, traficul nu a fost blocat sau intrerupt.

Protestatarii au inceput sa se stranga in Piata "Mihai Viteazul" incepand cu ora 18.00. Acestia purtau pancarte cu mesaje precum: "Vrem abrogare: alta intrebare", "PSD - ciuma rosie", "Mai bine golan, decat activist, mai bine mort, decat PSD-ist", "Ignoranta, minciuna, prostia si hotia distrug Romania. Jos Guvernul!", "Gratii, nu gratiere", "Jos Guvernul!", "Vrem anticipate", "Ati compromis onoarea unei istorii si a unui popor demn, mafiotilor!".



UPDATE 20:40
Peste 5.000 de oradeni protesteaza, joi seara, in mars prin municipiul Oradea, impotriva adoptarii de catre guvern a ordonantei de modificare a Codurilor penale.

"Suntem peste 5.000, dar inca ni se alatura grupuri, grupuri de oameni. Vom mai iesi in fiecare zi inca o saptamana, pentru ca am obtinut aprobare pana pe 8 februarie inclusiv, intre orele 18 si 23. Dupa conferinta de presa cu Dragnea, nu ne-am schimbat parerea. Din contra. Ne-a intaratat si mai mult. Pentru ca minte cu nerusinare. El spune ca nu scapa de dosar. Minciuna prin omisiune. Scapa! Scapa de acuzatia de abuz in serviciu! Si acolo ar fi fost cea mai mare pedeapsa pe care o putea primi. Omul minte cu nerusinare", a declarat, pentru Agerpres, Sebastian Duma, unul dintre organizatori.

UPDATE 20:30 Aproximativ 2000 de persoane au pornit, joi seara, intr-un mars prin Targu Mures si alte peste 500 de persoane protesteaza in Cetatea Sighisoarei, in fata Primariei, impotriva modului in care au fost elaborate si adoptate OUG de modificare a Codurilor penale si proiectul de lege privind gratierea unor pedepse.

In timpul protestelor de la Targu Mures si Sighisoara, manifestantii au scandat lozinci antiguvernamentale si impotriva PSD, cum ar fi 'PSD - Ciuma rosie!', 'DNA sa vina sa va ia!', 'Abrogati si plecati!', 'Jos Guvernul!', 'Nu vrem hotie, vrem democratie!','Drangea, nu uita, Romania nu-i a ta!'.

UPDATE 20:00 Peste 10.000 de oameni, potrivit unor surse oficiale, marsaluiesc joi seara, pe doua bulevarde principale din municipiul Sibiu.  O parte din Calea Dumbravii si strada Andrei Saguna sunt ocupate pe un sens de mers de coloana de manifestanti. Protestul este unul lipsit de incidente. Manifestantii striga lozinci anti-PSD, cer demisia Guvernului si organizarea de alegeri anticipate.

UPDATE 19:50 10.000 de persoane protesteaza in Cluj. Dupa o perioada de aproximativ 30 de minute in care s-au adunat in piata din centrul municipiului Cluj-Napoca, manifestantii au pornit, ca de obicei in aceste zile, in mars, pe strazile Clujului.

Oamenii au pornit, catre cartierul Marasti, pe una dintre principalele artere ale orasului. In marsul lor, oamenii mentin blocata circulatia, ocupand toate benzile carosabilului, astfel ca masini ale Serviciului de Politie Rutiera asigura dirijarea traficului catre alte artere, pentru ca acele zone ocupate de protestatari sa fie ocolite.

Manifestantii poarta pancarte inscriptionate cu mesaje cum ar fi "Jos Guvernul", "Guvern de hoti", "Anticipate", "Hotia ucide", "PSD - ciuma rosie" si scandeaza lozinci - "Uniti salvam toata Romania", "Hotii", "DNA sa vina sa va ia", dar si fotografii cu Liviu Dragnea, Nicolae Ceausescu sau Vlad Tepes.

UPDATE 19:45 Peste o mie de ploiesteni s-au adunat iar, joi seara, in centrul orasului, pentru a participa la un nou protest fata de ultimele decizii ale Guvernului, printre acestia numarandu-se multe familii cu copii, inclusiv cu bebelusi tinuti la piept de catre mamele lor.

UPDATE 19:40 Peste 700 de persoane au iesit in strada si la Arad, unde scandeaza ”Abrogati si demisionati”, manifestantii blocand traficul in centrul orasului. La un moment dat, cativa protestatari au mers la jandarmi si le-au multumit pentru felul in care au actionat pe parcursul mitingului de miercuri seara si i-au asigurat ca nu vor provoca incidente nici in aceasta seara.

UPDATE 19:36 Peste 500 de bistriteni sunt adunati la aceasta ora in fata Institutiei Prefectului Bistrita-Nasaud, pentru a continua protestul fata de actele normative adoptate de guvern in legatura cu gratierea si modificarea Codului Penal.

UPDATE 19:35 Aproximativ 1.000 de persoane care protesteaza, joi seara, pe platoul din fata Prefecturii Galati, au blocat circulatia pe strada Domneasca, iar o parte s-a instalat chiar pe treptele de la intrarea in institutie, repetand astfel scenariul din seara precedenta. Fortele de ordine nu au intervenit, urmarind din apropiere evolutia evenimentelor, mai ales ca jandarmii aflati in dispozitiv au primit garoafe din partea manifestantilor. Traficul rutier a fost deviat pe o ruta ocolitoare.

La protest participa oameni de toate varstele, de la pensionari, la adulti, studenti si copii, nemultumiti de actele normative promovate de guvern in legatura cu modificarea codurilor penale si gratierea. Oamenii poarta drapele nationale, iar altii poarta pancarde cu diverse mesaje, precum 'Vrem sa crestem in tara, nu afara', 'Romania are Guvern mafiot', 'Ati votat liber la furat', 'Legea-i lege pentru toti'.

UPDATE 19:30 Peste 500 de persoane au participat, joi seara, la un mars de protest pe strazile municipiului Botosani, in semn de nemultumire fata de deciziile luate marti seara de Guvern cu privire la modificarea si completarea Codurilor penale.  Oamenii urmeaza sa parcurga un traseu de peste cinci kilometri. Ei scandeaza lozinci anti-guvernamentale si anti-PSD si cer retragerea ordonantelor adoptate de Executiv in sedinta din urma cu doua zile.  Manifestantii au strigat "Hotii", "Jos javrele penale", "Jos mafia!" sau "Jos penalii!". Dupa ce vor parcurge traseul Piata Revolutiei- Calea Nationala- Sucevei- Primaverii- George Enescu- Marchian, manifestantii vor reveni in Piata Revolutiei.

UPDATE 19:20 In Timisoara printre protestatari s-a aflat si un tanar roman care a spus ca a venit din Germania special pentru a fi alaturi de protestatarii din Timisoara. "La Berlin, Londra, Paris, Torino stam si demonstram si protestam impreuna cu voi'', a spus tanarul. El a precizat ca nu a fost platit de nimeni ca sa se alature manifestantilor.

''Sunt atat de orbiti de bani (cei din PSD, n.red.) incat nu-si pot imagina ca cineva poate veni cu sufletul curat pentru a fi uniti impotriva celor care actioneaza noaptea, ca hotii'', a mai spus tanarul din diaspora.

Cei prezenti au intonat, impreuna, ''Desteapta-te romane'' si au fluturat drapelele Romaniei.Au fost huiduiti puternic premierul Sorin Grindeanu si liderul PSD Liviu Dragnea si s-au scandat lozinci antiguvernamentale - ''Romania Romania'', ''Unitate'', ''Timisoara'', ''Mai am un singur dor, Dragnea scriitor'', ''DNA sa vina sa va ia'', ''Refuz acest abuz''.

Pancartele poarta mesaje cu aceeasi tinta, ''Noaptea ca hotii'', ''Dr. Dragnea make Romania corrupt again'', ''Zi de zi aici vom fi'', ''Abrogati si plecati''. Intre huiduieli, intreaga masa de manifestanti au cantat balada creata in Piata Victoriei in timpul protestelor si dedicata premierului Grindeanu - ''Cine te-a facut om mare mai Grindeane, mai Grindeane''. Vorbitorii au subliniat ca ordonantele adoptate sunt ''cu dedicatie evidenta pentru hoti si corupti".

UPDATE 19:30 5000 de oameni au iesit in strada, sa protesteze la Cluj.

UPDATE 19:15 2.000 de protestatari se afla joi seara, in jurul orei 19,00, pe strazile centrale ale municipiului Alba Iulia, nemultumiti modul cum Guvernul a adoptat OUG de modificare a Codurilor penale. Pentru a doua seara consecutiv, protestatarii s-au adunat in fata sediului Institutiei Prefectului Alba, de unde au plecat apoi in mars, pe Calea Motilor si Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre cartierul Cetate, de unde vor reveni apoi centrul orasului.

Ei au steaguri tricolore si poarta pancarte cu mesaje prin care isi exprima solidaritatea cu protestatarii din Bucuresti si critica Guvernul si PSD.

UPDATE 19:06 Cateva sute de persoane au iesit joi, pentru a treia seara consecutiv, in Piata Unirii din Iasi, pentru a-si manifesta nemultumirea fata de faptul ca guvernul Grindeanu a aprobat ordonanta privind modificarea Codurilor Penale si a proiectului de lege privind gratierea. Cei care au venit si joi seara in Piata Unirii s-au mobilizat, ca si pana acum, pe retelele de socializare. Numarul protestatarilor este in continua crestere.Potrivit apelului lansat pe Facebook, "in perioada 1 - 10 februarie Iasul face istorie".Pana acum, aproximativ 6.000 de persoane au confirmat prezenta pe pagina special creata pe reteaua de socializare.

UPDATE 19:05 Cateva mii de oameni erau stransi joi seara, in jurul orei 18,30, in Piata Mare din municipiul Sibiu, locul de unde se va marsalui pe principalele bulevarde din oras, refacandu-se traseul de la Revolutia din 1989. Majoritatea celor prezenti au pancarte cu lozinci anti-PSD si cer demisia Guvernului.

UPDATE 19:03 Aproximativ 200 de persoane s-au adunat joi seara pe platoul din fata Prefecturii Galati si protesteaza pasnic, scandand mesaje antiguvernamentale si anti-PSD.

UPDATE 19:02 Peste 300 de persoane protestau joi seara, in jurul orei 17,30, in fata Prefecturii Brasov, cu privire la actele normative adoptate de Guvern marti seara privind modificarea Codurilor penale si gratierea.

UDPATE 19:00 Potrivit autoritatilor 10.000 de oameni au iesit la protest in Timisoara. CLICK AICI PENTRU IMAGINI LIVE

UPDATE 18:30: 6000 de oameni au iesit in strada la Timisoara

"Vrem abrogare/alta intrebare?Vrem abrogare- alta intrebare?", au strigat oamenii. "M-am saturat sa fim furati, m-am saturat sa imi spuna prietenii ca vor sa se mute din tara, pentru ca eu nu vreau sa plec din tara, eu vreau sa mor in Romania pentru ca imi place in Romania", a spus o tanara.

Majoritatea celor care s-au adunat in fata Prefecturii muncesc la diferite companii din oras. Au venit la protest in pauza de masa pe care o primesc la locul de munca. Asa s-a intamplat de altfel si miercuri, cand cateva sute de persoane au protestat si in timpul zilei. Au plecat dupa aproximativ o ora, fara incidente, dar au anuntat ca vor iesi din nou in strada, joi seara. Piata Operei din inima Timisoarei a fost arhiplina si miercuri seara,, cand mii de persoane au participat la un protest de amploare. Oamenii au strabatut apoi mai multe bulevarde importante din oras.

Totodata, brasovenii si-au propus sa protesteze in fiecare zi, de la ora 17:00, pana la retragerea actelor normative care, spun ei, incurajeaza coruptia. Cum la munte e frig, oamenii au de gand sa stea in fata Prefecturii doua ore, apoi vor porni intr-un mars prin centrul orasului.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Liderul PSD Vaslui:
Liderul PSD Vaslui: "Fac parte din aripa talibana a PSD si nu ma intereseaza 100.000 de ragalii adunate de undeva”

Presedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, joi, ca va sustine in partid ideea mentinerii actualului guvern, care ”sa aiba taria sa reziste tuturor manipularilor”.

Deputatul PSD Botosani Razvan Rotaru spune ca e nemultumit de modificarea Codurilor penale si ca e de acord cu protestatarii
Deputatul PSD Botosani Razvan Rotaru spune ca e nemultumit de modificarea Codurilor penale si ca e de acord cu protestatarii

Razvan Rotaru a declarat joi, pentru Agerpres ca e de acord cu protestele anti-guvernamentale din ultimele doua zile, el afirmand si ca decizia Guvernului Grindeanu de modificare a codurilor penale “nu este cea mai buna".

80.000 de oameni au protestat in Piata Victoriei.
80.000 de oameni au protestat in Piata Victoriei. "Nu puteti cumpara toate generatiile", "Abrogati si plecati". FOTO si VIDEO

Bucurestenii au iesit in strada pentru a treia zi consecutivia in Piata Victoriei din Capitala, unde numarul manifestantilor a ajuns la 80.000 joi seara.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.