Mai mulți proprietari din Maramureș și Constanța au încasat ilegal bani de la stat după ce au mințit că au cazat refugiați
Proprietarii mai multor imobile din țară sunt suspectați că au primit bani ilegal de la stat, după ce au declarat că au cazat ucraineni, deși, în realitate, în casele lor nu stă niciun refugiat. Cele mai multe astfel de cazuri ar fi în Maramureș.
Pentru fiecare refugiat care este cazat într-un imobil, proprietarul primește de la stat 50 de lei pe zi.
Cele mai multe cazuri de proprietari care ar fi mințit că și-au pus la dispoziție locuința unor ucraineni ca să primească banii oferiți de stat pentru cazarea refugiaților ar fi în Sighetu Marmației - Maramureș.
La prima adresă unde în evidențele primăriei din localitate apare că stau șase persoane din Ucraina, polițiștii locali nu au găsit pe nimeni. Imobilul are prăbușit o parte din acoperiș.
”Nu locuiește nimeni și condițiile sunt improprii pentru ca cineva să poată locui și ușa e închisă”.
Într-o altă casă, unde proprietar este o femeie în vârstă, statul plătește cazarea pentru 16 ucraineni. Nici aici agenții nu au dat de niciunul.
”Polițist: Aveți 16 ucraineni în chirie, putem să-i vedem? Sunt acasă?
Bătrână: Au plecat, nu sunt aici”.
Poliția a început să facă aceste verificări, după ce în zonă numărul celor care solicită bani pentru că și-au pus locuințele la dispoziția ucrainenilor a crescut mult în ultimele luni.
Mirela Buftea, Primăria Sighetu Marmației: ”În luna martie am avut un număr de 40 de solicitări, iar în luna septembrie am primit un număr de 250 de solicitări”.
În România se află 83.000 de refugiași ucraineni
”20 de persoane figurează aici. Ați văzut, cineva locuiește aici?”.
”Nelocuită, abandonată, se vede că nu a umblat nimeni de mult timp, cred că nu locuiește nimeni aici și la noi figurează că stau 20 de persoane”.
”Eu n-am văzut ucraineni, nimic. N-am văzut să fie cazați ucraineni”.
Și alte primării din țară spun că s-au confruntat cu astfel de încercări de fraudă.
Elena Aftene, purtător de cuvânt Primăria Năvodari: ”S-au găsit cetățeni ucraineni care figurau și pe alte solicitări. S-au făcut aceste verificări în teren și s-au făcut plățile doar în acele situații reale”.
Ilknur Pintilie: ”Proprietarii locuințelor în care stau refugiați ucraineni și pentru care statul plătește chiria pot înșela foarte ușor autoritățile. Cum nu există o bază națională de date în care să apară numele refugiaților și adresa imobilului în care stau, este foarte ușor ca aceeași familie de ucraineni să închirieze o casă aici în Mamaia Nord, dar, de exemplu, fictiv și una la Cluj. La dosar trebuie depuse doar copii după documentele refugiaților și data de la care au început să stea în imobil”.
În România, sunt peste 83.000 de refugiați ucraineni. Pentru 73.000 dintre ei - statul le plătește celor care îi cazează câte 50 de lei pe zi.
Autoritățile din Sighetu Marmației au transmis că, după ce au început controalele, unii dintre beneficiari au renunțat la cereri.
Sursa: Pro TV
Etichete: refugiati, bani, ucraineni, stat, frauda, proprietari,
Dată publicare:
19-10-2022 18:47