O școală ucraineană s-a deschis la Sibiu. Copiii vor învăța în limba maternă, dar și în română
Copiii ucraineni din Sibiu au o școală a lor, asemănătoare cu cea din Ucraina. Are clase primare și s-a deschis în luni dimineață pentru 80 de elevi care vor învăța în limba maternă, dar și în română.
Școala rămâne deschisă și după orele de curs, așa că părinții pot merge fără grijă la serviciu.
Școala găzduiește acum patru clase primare, iar la clasa a întâi sunt înscriși 20 de copii. Prima oră este dedicată desenului.
Katerina a fugit din Odesa la începutul războiului și s-a stabilit în Sibiu împreună cu fetița ei. Este bucuroasă că poate preda din nou.
Kateina Popova, învățătoare: În Ucraina acest lucru elementar, predatul, nu mai există așa că ne bucurăm ca aici în România, în Sibiu să putem face asta. Suntem recunoscători să avem această posiblitate. Copiii sunt fericiți, noi la fel.
Timotei are 8 ani și spune că a dus dorul școlii.
Timotei, elev: E drăguț aici, o școală bună, avem doar 4 clase.
Reporter: Și cum e să revi la școală?
Timotei: E foarte bine, o experiență așteptată de mult, mai ales că din 2020 nu am mai fost la școală fizic.
Părinții celor mici sunt emoționați. Acestă deschidere de an școlar le dă sentimentul că sunt oarecum acasă.
Irina, mămică: Ne simțim aici în siguranță, asta e important. Copiii au avut și ore online ca în pandemie, dar acum suntem fericiți că ei sunt într-o școală adevărată, pot petrece timp împreună, vorbi cu învățătorii și unii cu ceilalți, asta e cel mai important.
Mămică: Acest oraș ne-a dat șansa să trăim din nou, să ne reîntoarcem la viață. E o șansă minunată să avem o școală ucraineană aici, nu în toate țările unde au ajuns alți ucrainieni, au această șansă.
Iulia, mămică: Acest loc e ca un miracol, ne dă speranță nouă părinților, copii ar trebui să se poată bucura de copilăria lor, să aibă parte de educație, să fie împreună cu prietenii lor și ce se întâmplă aici e uimitor! Am primit mult ajutor și prin acesta putem spera că se pot întâmpla și lucruri bune.
Școala este găzduită într-o clădire din secolul al 18-lea, pusă gratuit la dispoziție de Parohia Evanghelică din Sibiu.
Kilian Dorr, preotul Biserica Evanghelică Luterană din Sibiu: Parohia noastră este bucuroasă și mândră că a avut ocazia să ofere ucrainienilor refugiați în Sibiu clasele acestei școli pentru a efectua învățământul lor, după programa lor și cu învățătorii lor.
În școală predau patru învățători ucraineni, un profesor de limba română, unul de engleză și doi de arte și tehnologii. Dacă vor fi cereri, vor fi înființate și clase gimnaziale. Proiectul a fost ideea unei asociații non-profit din Sibiu, iar cadrele didactice sunt plătite din donații. Părinții contribuie și ei, cu o taxă de 200 de lei pe lună.
Eugene Vovk, coordonator comunitatea ucraineană din Sibiu: Este ca o școală normală din Ucraina, avem învățători ucrainieni, materiile la fel dar adițional am introdus și limba română.
În municipiul Sibiu sunt acum in jur de 3000 de ucraineni, iar în judet - aproximativ 5000. 38% sunt copii, iar familille lor își doresc să se întoarcă în țara natală, în proporție de 83%, arată un sondaj recent. Doar 4% din familii vor să rămână în Sibiu pe termen lung.
Şcoala ucraineană din Sibiu va avea program și după cursuri, dar și în weekenduri, iar părinţii care doresc pot fi implicaţi în activităţi. Programe educaționale asemănătoare sunt și în Cluj și București.