Mai mult străzi din Capitală au fost inundate în urma ploilor torențiale. Oamenii au fost avertizați prin mesaje RO-Alert

Dată publicare: 19-06-2021 08:19
Dată actualizare: 19-06-2021 10:17


De ploaia torenţială nu a scăpat nici Capitala.

Mai multe străzi au fost inundate, iar pompierii au intervenit în zeci de cazuri.

Iar ciclonul ajuns în Marea Neagră a produs situaţii critice şi în peninsula Crimeea.

În unele zone de acolo, autorităţile au impus starea de urgenţă.

Vremea rea s-a abătut și asupra Capitalei, şi locuitorii au primit un mesaj de avertizare RO-Alert, din cauza codului portocaliu.

În Sectorul 3 o stradă a fost închisă.

Peste 30 de intervenții au avut vineri seară pompierii din Capitală. Apa s-a infiltrat și într-un supermarket.

S-a umplut de apă și subsolul unui complex sportiv din Floreasca. Militarii au intervenit și în Sectorul 4, unde un copac a căzut peste o mașină, iar specialiștii spun că acumulările de ploi din ultima perioadă vor depăși media lunii iunie.

Elena Mateescu, director ANM: ”În Capitală, de la începutul lunii și până în prezent vorbim de valori în medie de 67,7 litri pe metru pătrat.”

Ploile au prins putere după ce un ciclon format în zona Mării Mediterane, care a traversat Peninsula Balcanică, a ajuns și în Marea Neagră.

Ciclonul s-a format la întâlnirea a două fronturi atmosferice diferite: unul cu aer cald încărcat de umiditate, venit dinspre sud și unul rece venit dinspre nord. Ciocnirea celor două a generat această mișcare accelerată a curenților de aer, în sens invers acelor de ceasornic. 

Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme: "Frontul rece este de obicei cel care aduce vreme severă, plouă foarte mult, descărcări electrice, precipitații intense, dar în anumite condiții, de exemplu ce avem acum, poate cumva să alimenteze furtunile."

Ciclonul ajuns deasupra Mării Negre a provocat inundații mari în Crimeea. În orașul Ialta autoritățile au impus starea de urgență.

Doua râuri au rupt malurile și s-au revărsat prin centrul regiunii. În imaginile flmate se vede cum un bărbat este luat de viitură. Mai multe mașini sunt răsturante de torentele cu noroi care au coborât pe un drum.

Este stare de urgență și în orașul Kerci. Șeful administrației din Crimeea a inspectat zona. Mai mulți angajați ai Ministerului pentru Situații de Urgență sunt filmați în timp ce înoată în spatele bărcii lui.

Ciclonul a adus ploi puternice și în Bulgaria vecină. Mai multe străzi și bulevarde din Ruse au fost inundate și s-au format blocaje.

Specialiștii spun că vom mai avea parte de ploi și sâmbătă.

Elena Mateescu, director ANM: ”Iată că avem cantități mari de precipitații, în special pentru jumătatea sud-estică a țării, acolo unde au fost emise în fiecare zi alerte de cod galben și portocaliu până la ora 23 vom consemna valori ale cantităților de pp prin acumulare de 40-50 de litri pe metrul pătrat."

De săptămâna viitoare, însă, ne așteaptă temperaturi crescute, de până la 33 de grade.


VIDEO PROTVPLUS.RO