MADR: Nu exista nicio alerta care sa implice Romania in cazul laptelui din Serbia contaminat
Ministerul Agriculturii arata, vineri, ca nu exista nicio alerta a Sistemului Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje de la nivel european care sa implice Romania in cazul laptelui din Serbia contaminat cu aflatoxina.
"In anul 2012 au fost analizate 81 de probe din lapte si produse lactate pentru acest tip de determinari, toate cu rezultate conforme", a precizat vineri Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), intr-un comunicat de presa.
Totodata, MADR a aratat ca ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, nu a vorbit niciodata cu omologul sau din Serbia, Goran Knezevic.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Ministrul Daniel Constantin nu a vorbit niciodata cu omologul sau din Serbia. Nu a existat niciodata o discutie intre cei doi oficiali", a precizat Biroul de presa al MADR. Guvernul sarb a dispus joi retagerea de la vanzare a unor cantitati de lapte suspectat de contaminare cu aflatoxina, o micotoxina cancerogena, in timp ce presa acuza autoritatile ca au intarziat sa adopte aceasta masura, desi stiau despre aceasta contaminare de mai multe zile, relateaza AFP.
"Autoritatea veterinara a ordonat retragerea de la vanzare a tuturor marcilor de lapte la care au fost constatate niveluri ridicate de aflatoxina", a anuntat Ministerul sarb al Agriculturii intr-un comunicat.
Ministerul nu a oferit nume de marci de lapte si nici cantitatile vizate de aceasta masura. Autoritatile au dispus ca toti producatorii de lapte sa efectueze zilnic analize de laborator, cu scopul de a detecta prezenta aflatoxinei.
Ministerul a anuntat ca nivelul aflatoxinei "la anumite esantioane depasea nivelul autorizat", dar a oferit asigurari ca acesta "era net inferior celui care ar putea dauna sanatatii". Analize suplimentare urmeaza sa fie efectuate de catre un laborator din Olanda, in conformitate cu normele Uniunii Europene (UE), dupa ce, in Serbia, esantioane de la acelasi producator au condus la rezultate diferite si contradictorii, potrivit aceleiasi surse. Rezultatele analizelor de la laboratorul olandez vor fi cunoscute la 26 februarie.
Potrivit presei locale, toxina din laptele retras de la vanzare ar proveni de la furajele cu care au fost hranite animalele de lapte in timpul secetei ce a afectat regiunea in 2012.
In Croatia si Bosnia vecine, produse apartinand unui numar de patru marci de lapte au fost retrase de la vanzare in ultimele zile, iar niveluri ridicate de aflatoxina in lapte au fost depistate si in Macedonia.