Un nou scandal zguduie industria alimentara din Europa. Ce este aflatoxina si cum ajunge in lapte
Dupa Croatia si Bosnia, guvernul din Serbia a retras de pe piata mai multe sortimente. Exista suspiciunea ca ar fi contaminate cu o ciuperca din furajele animalelor. Aceasta ataca ficatul si poate duce la aparitia cancerului.
Ministrul Agriculturii din Serbia sustine ca si Romania se confrunta cu aceasta problema, insa autoritatile si patronatele de la noi neaga tot.
Ministrul sarb al Agriculturii nu dezvaluie marcile cu probleme, dar confirma ca a retras cantitati importante de lapte. A tinut sa precizeze insa ca Serbia nu e singura tara in care produsele ar putea fi contaminate cu aflatoxina.
"Am vorbit cu ministrii agriculturii din Ungaria, Romania, Croatia, Bosnia, Macedonia si Muntenegru si cu totii au aceeasi problema", a spus Goran Knezevic.
Aflatoxina este produsa de sporii ciupercilor din genul Aspergillus. Cu alte cuvinte, se dezvolta odata cu mucegaiul si apare acolo unde furajul este depozitat in conditii de umezeala. Asta inseamna ca aflatoxina poate aparea oricind si in Romania.
Furajul contaminat ajunge in organismul animalului. Mai departe se poate transmite in lapte si carne, iar prin consum in corpul uman. Cantitatile mari ingerate pot provoca in timp afectiuni hepatice.
Autoritatile romane si patronatele din domeniu sustin ca la noi ultima criza cu aflatoxina a avut loc in urma cu mai multi ani. In prezent, putem sta linistiti, sustin exeperitii sanitar veterinari, din doua motive: nu luam lapte din Serbia iar al nostru este bun.
Pana acum, doar autoritatile din Bosnia, Croatia si Serbia au luat masuri dure, insa au aparut anumite suspiciuni si in Macedonia.
Dupa ce Ministrul sarb al Agriculturii a decis sa retraga importante cantitati de lapte de pe piata, Autoritatea Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din Romania a declansat controale in toata tara.
Pana acum, analizele au aratat ca laptele autohton nu este contaminat. Potrivit legii, laptele este oricum testat de specialisti de cel putin doua ori pe an, la fel si furajele si produsele de origine non-animala.
Spre exemplu, anul trecut au fost verificate 81 de probe de lapte, la nivel national, de la toti producatorii. Pana acum nu exista suspiciuni de contaminare a laptelui sau a furajelor nicaieri in Uniunea Europeana.