Locurile cu verdeață au fost luate cu asalt de români. Grătarele au sfârâit în toată țara
România a sfârâit luni, la propriu. Locurile cu verdeață au fost pline de grătare de toate dimensiunile, toate încărcate de mici și fripturi.
Este perioada din an când se mănâncă cea mai multă carne, după Crăciun, estimează cei din industrie.
Căratul de greutăți a fost sportul zilei în pădurea de la Cernica.
Bărbat: Căutăm un loc, să facem și noi un grătar.
Reporter: Și umblați așa, cu grătarul după voi?
Bărbat: Păi ce să facem? Dacă nu găsim loc.
Asigurarea locului de picnic nu garantează însă și succesul. Acești tineri, de exemplu, s-au grăbit să pună carnea pe grătar, deși focul nu era făcut.
Bărbat: Ne-ați prins în cel mai prost moment.
Reporter:Cum așa?
Bărbat: De asta! Încercăm să aprindem focul.
Experiența la perpelit carnea este adeseori arătată de starea grătarului folosit.
La prima vedere, grătarul mic a fost cel câștigător pentru cei care au ieșit la iarbă verde. Ușor de pus în mașină și de luat sub braț în căutarea locului potrivit pentru picnic. Chiar dacă mai târziu, cei însărcinați cu pregătirea mesei, au stat cam cocoșați în jurul lui.
În cazul acestor prieteni, de pildă, șorțul de bucătar a fost purtat pe rând de toți bărbații din grup. Să nu fie cu supărare.
Bărbat: ”Eu l-am avut primul, i l-am predat lui. Așa e bine în familie, fiecare cu ale lui”.
Alții, au încercat să aducă atmosfera din cluburi.
Ritmurile au variat în funcție de stare.
Un lucru în comun au avut însă cu toții: munții de carne de pe grătare.
Bărbat: ”La 108 kg pe care le am, domnișoară, ce dietă am eu. Pentru soția sunt ciupercile”.
După Crăciun, 1 Mai este perioada din an în care este consumată cea mai mare cantitate de carne, la nivelul țării. Potrivit estimărilor Asociației Române a Cărnii, micii sunt cei mai ceruți în această perioadă. Numai de Ziua Muncii, anul acesta, se vor perpeli pe grătare peste 18 milioane de mititei. La rând așteaptă apoi cârnații, dar și ceafa de porc.
Situația s-ar putea schimba anul viitor, când 1 Mai va pica în săptămâna Mare din postul Paștelui, iar procesatorii de carne se așteaptă la vânzări mai mici.