O zonă din România a fost invadată de șacali. Nimeni nu mai are curajul să iasă după lăsarea întunericului
Șacalii, o specie invazivă în România, s-au înmulțit tot mai mult în ultima perioadă, așa că sălbăticiunile pun stăpânire pe noi teritorii.
La Arad, de pildă, cei care locuiesc în apropierea zonelor împădurite de lângă râul Mureș, sunt terorizaţi după ce au început să le dispară animalele din curți. Nimeni nu mai are curajul să meargă după lăsarea întunericului prin zonă, iar cei mai vulnerabili sunt copiii mici, care se joacă afară.
Sunetele pe care le fac noaptea haitele de șacali sunt semnalul că pornesc la vânătoare. Își aleg pradă din curțile oamenilor, de care se apropie tot mai mult.
Reporter: „Ce v-a mâncat?”
Localnică: „Două capre astă vară.”
Reporter: „Noaptea?”
Localnică: „Vai de capul meu... zici că latra ... ca din gură de şarpe, nu vorbesc aiurea. Să stai seara să asculţi, te speri să ieşi afară, urlă urât ca şi lupii.”
Nicu Deme, preşedinte AJVPS Arad: „Este o specie foarte vicleană, cu un simţ foarte... în momentul când ies la vânătoare, ei se organizează în haite ca şi lupii dau un sunet să anunțe toată lumea la vânătoare.”
În localitățile de câmpie din apropierea râului Mureș, oamenii încearcă să își protejeze cum pot gospodăriile.
Localnică: „Sunt foarte mulţi şacali. Eu fac paza de noapte şi noaptea urla urât, umbla în haită, ataca iepuri, căprioare, distrug foarte mult.”
Localnică: „E plin de ei, fac ca şi copiii, plâng noaptea ca şi copiii mici. Dacă rămâne un miel îl prind şi-l mănâncă.”
Gabriel Herlo, biolog: „Șacalul auriu în ultima decadă a revenit în fostele teritorii. Se pare că urmează acele coridoare ecologice de-a lungul râurilor, adică zona inundabilă, zona de lunca a cursurilor de apă. Se pare că culoarele de migraţie au fost râurile mari.”
Șacalii pot fi vânați, în funcție de anumite cote stabilite.
Nicu Deme, preşedinte AJVPS Arad: „Este o specie care se reproduce foarte rapid, foarte mult, o specie care se vânează foarte greu. Singura metodă de a combate este arma, iar vânătorii au în permanenţă în atenţie combaterea lui.”
Specialiștii spun că șacalii produc stricăciuni în mai multe zone ale Europei. De la înmulțirea lor, a început să scadă numărul iepurilor, cerbilor și al căprioarelor.