Situație îngrijorătoare în Delta Dunării: șacalii au început să atace gospodăriile, se plâng oamenii.

Ultima vânătoare de șacali a fost organizată în 2019, când specia ar fi trebuit mult redusă după ce experții au spus că a contribuit la răspândirea pestei porcine. Oficialii nu știu numărul real al șacalilor, ci doar că apar tot mai mulți.

Camera de supraveghere a unui localnic din Ceatalchioi i-a surprins pe șacali cum umblă nestingheriți prin curte în căutare de mâncare.

Ionuţ Dobre, localnic din Deltă: "Neavând mâncare, nici iepuri şi nici fazani, ei au început să ne atace animalele! Ziua în amiaza mare se văd la 20-30 de metri merg pe stradă, nu au nicio treabă."

Tudor Cernega, primar Ceatalchioi: "Nu că se apropie de sat, stau mai mult în sat. În sat, atâta gospodarii, oi, viței micuţi de o zi-două. Mie, de exemplu, mi-a mâncat unu, unei surori i-a mâncat doi viței."

Iarna, șacalii nu mai găsesc hrană în sălbăticie și, pentru că sunt tot mai mulți, au invadat localitățile.

Adrian Bâlbă, director al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii: "S-au înmulţit necontrolat. Aceste ecosisteme care sunt în grija noastră trebuie să fie controlate. Nu mai avem câine enot în Deltă din cauză că avem şacal, ce să vezi?! O vietate care era normală în Deltă, aproape că nu mai există din cauza şacalului."

Valentin Sidorencu, primar în Sfântu Gheorghe: "Imaginile pe care le-am văzut împreună cu acea haită de şacali adunată la acel punct de colectare a gunoiului în plină zi, sunt normale? Zilnic sunt, Zilnic ziua, şi noaptea sunt şi în sat!"

Șacalii din Deltă au fost numărați ultima dată în 2018. Atunci erau aproximativ 2.400 de exemplare. Un an mai târziu, pentru că au dus la răspândirea pestei porcine, autoritățile au vrut să să îi vâneze pe toți, dar au împușcat doar 113 exemplare. În Delta Dunării, vânătoarea este interzisă în mod normal, aşa că este nevoie de aprobări speciale.

Viorica Bîscă, director ARBDD: "Trebuie să existe scrise reclamaţiile celor păgubiţi. Se efectuează un studiu, şi cu aprobarea Academiei Române, Ministerul Mediului poate să dea o derogare de la prevederile legii 82."

Potrivit Administraţiei Biorezervatiei Delta Dunării, în acest moment nu ştie nimeni câţi şacali sunt în zonă.