Contestatia lui Dragnea la dosarul "Referendumul", trimisa la Completul de 5 judecatori. "Nu e vorba de albirea cazierului"
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a venit, marti, la instanta suprema, pentru judecarea contestatiei la executare in dosarul "Referendumul", in care a fost condamnat definitiv, in aprilie 2016, la doi ani de inchisoare cu suspendare.
UPDATE 19:50 Instanta suprema a decis, marti, sa trimita la Completul de cinci judecatori contestatia la executare formulata de Liviu Dragnea in dosarul "Referendumul". Decizia magistratilor este definitiva. "Trimite contestatia la executare formulata de Liviu Dragnea la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Completul de cinci Judecatori. Definitiva", se arata in decizia instantei.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marti, dupa ce magistratii ramasesera in pronuntare asupra contestatiei la executare, ca el si avocatii sai cred ca nu s-au respectat procedurile legale la redactarea motivarii deciziei definite din dosarul "Referendumul”, in conditiile in care doua judecatoare din completul care a judecat cauza s-au pensionat inainte de a fi conceputa motivarea, deci nu au participat la redactarea motivarii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Intrebat daca acest viciu de procedura ar putea duce la "albirea” cazierului sau, Dragnea a spus: "Nu este vorba de albirea cazierului, este vorba de dreptul de a face aceasta contestatie”. "Un om care este condamnat, are dreptul, dupa parerea mea, daca nu cumva deranjez pe cineva, sa stie exact de ce a fost condamnat, pentru ce a primit aceasta condamnare. De asemenea, are dreptul - si instanta este obligata, pentru ca asa scrie in lege - sa fie convins ca toti membrii completului au participat la conceperea acelei decizii, pentru ca este o decizie care schimba viata unui om”, a mai spus Dragnea, la iesirea din sala de judecata.
Liviu Dragnea a precizat ca el si avocatii lui cred ca cele doua judecatoare nu au participat la redactarea deciziei din dosarul "Referendumul”, in conditiile in care acestea s-au pensionat, judecatoarea Livia Stanciu, fost presedinte al instantei supreme, la doua luni de la decizie, iar cealalta judecatoare, ulterior, dupa ce el a facut contestatia, cand foarte rapid a aparut si motivarea. "Noi vrem sa vedem exact cand a fost conceputa, cand a fost redactata, in ce calculator a fost inregistrata, deci sunt niste cerinte legitime”, a adaugat Dragnea.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marti, ca el nu sustine gratierea pentru fapte de coruptie si a subliniat ca, oricum, doar legea gratierii nu rezolva problema supraaglomerarii penitenciarelor, fiind necesare investitii in infrastructura.
”Eu nu sustin o lege a gratierii pentru fapte de coruptie. Categoric nu. Pe de alta parte, nu este cazul sa ne inflamam, pentru ca oricine poate depune amendamente, dar eu spun si acum Guvernului, cum am spus si domnului ministru al Justitiei, doar legea gratierii nu rezolva problema”, a firmat Liviu Dragnea, fiind intrebat de jurnalisti daca sustine amendamentul depus de senatorul PSD Serban Nicolae la proiectul legii gratierii.
Presedintele PSD a sustinut ca ministrul Justitiei trebuie sa aiba o discutie cu presedintele CEDO. ”In acelasi timp, trebuie impreuna cu colegii din Guvern si cu primul ministru sa conceapa un plan complex pentru rezolvarea problemei, care tine si de investitii in infrastructura penintenciarelor”, a adaugat Dragnea.
El a subliniat ca nu sustine gratierea pentru fapte de coruptie. ”Deci, raspunsul meu este foarte simplu: eu nu sustin gratierea pentru fapte de coruptie si, in acelasi timp, nici nu cred ca este o graba foarte mare cu aceasta lege, pentru ca doar aceasta lege nu rezolva problema care a stat la baza inceperii dezbaterilor legate de acest proiect”, a spus Dragnea.
Intrebat daca ceea ce declara el acum este punctul de vedere al PSD, avand in vedere ca Serban Nicolae spune ca nu s-a consultat cu partidul, liderul PSD a raspuns: ”Oricine poate depune amendamente. Eu cred ca vor mai fi amendamente depuse de parlamentari, este dreptul lor. Oricum, este cale lunga pana la decizia finala, vor fi dezbateri in comisii. Reiterez rugamintea cagtre ministrul Justitiei sa se implice in aceasta dezbatere si colegii mei din comisiile juridice sa cheme la dezbateri Uniunea Judecatorilor, Asociatia Magistratilor, experti de la Consiliul Europei, experti de la Comisia de la Venetia, pentru ca este un subiect foarte important”.
Senatorul PSD, Serban Nicolae, a depus, luni, un amendament la proiectul de lege privind gratierea, aflat in dezbatere in Comisia juridica de la Senat, prin care condamnatii pentru luare si dare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu pot fi gratiati. El a explicat ca nu crede ca ”cei care sunt corupti trebuie sa stea trei intr-un pat in conditii de igrasie, de igiena precara”.
Dosarul in care Liviu Dragnea a contestat executarea pedepsei a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie dupa ce, in 15 februarie, instanta Tribunalului Bucuresti, unde a fost depusa initial actiunea, a stabilit ca nu este competenta sa judece cauza si a decis trimiterea acesteia la instanta suprema.
Procurorul DNA ceruse Tribunalului Bucuresti sa trimita la instanta suprema doar partea din contestatia la executare a lui Liviu Dragnea referitoare la semnatarii motivarii condamnarii din dosarul "Referendumul”.
Liviu Dragnea declara atunci ca, din ce a inteles, in dosarul "Referendumul” a primit pedeapsa de doi ani de inchisoare cu suspendare pentru "exemplificare”, afirmand ca nu este corect ca oamenii sa fie condamnati pentru exemplu, situatii care aduc aminte de "niste vremuri triste”.
Presedintele PSD a adaugat ca are dreptul sa conteste decizia din dosarul "Referendumul” atat timp cat hotararea nu este completa.
"O sa ma uit cu atentie cine a semnat motivarea respectiva, sa vedem daca avea dreptul sa semneze, pentru ca eu cred ca, totusi, de la aceasta cladire (Inalta Curte de Casatie si Justitie, n.r.) se asteapta ca legea sa fie respectata la rigoare”, a spus Dragnea.
In 22 aprilie 2016, presedintele PSD Liviu Dragnea a fost condamnat, de instanta suprema, la doi ani de inchisoare cu suspendare.
Potrivit rechizitoriului din dosarul "Referendumul”, Liviu Dragnea, la data faptelor secretar general al PSD, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, pentru demiterea fostului presedinte Traian Basescu, "a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale".
Conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.
Completul de cinci judecatori care a dat decizia definitiva in dosarul "Referendumul” a redactat recent motivarea, aratand ca pedeapsa de doi ani de inchisoare cu suspendare aplicata lui Liviu Dragnea este de natura sa asigure scopul educativ si sa faciliteze reinsertia sociala a inculpatului.
Judecatorii au apreciat ca pedeapsa primita de Liviu Dragnea este suficienta "pentru a-l determina sa adopte o conduita corespunzatoare in cadrul campaniilor electorale viitoare".
Din Completul de cinci judecatori a facut parte si Livia Stanciu, care la momentul condamnarii din dosarul “Referendumul” era presedintele instantei supreme.
Livia Stanciu nu a mai fost la momentul redactarii motivarii deciziei la instanta suprema, pentru ca s-a pensionat la jumatatea anului trecut, iar din iulie 2016 este judecator la Curtea Constitutionala.