Senatorul Serban Nicolae, despre gratierea coruptilor: "Este o informatie clasificata pe care numai la Pro TV o s-o gasiti"

×
Codul embed a fost copiat

Liderul senatorilor PSD Serban Nicolae, care este si presedinte al Comisiei Juridice, a transmis colegilor sai din comisie amendamentele pe care le va depune marti la proiectul legii gratierii.

Intrebat de corespondentul Pro TV Marius Tian daca nu considera ca ar fi nevoie si de o dezbatere in societate - inainte ca aceste amendamente sa fie depuse in Parlament - in conditiile in care in OUG 14 au fost invocate protestele din strada, senatorul PSD a raspuns ironic, sustinand ca acest nou proiect controversat de gratiere a coruptilor poate fi deja dezbatut public.

"Haideti sa va spun o informatie strict secret de o importanta deosebita. Suntem in faza de comisie juridica la Senat, n-am ajuns inca in plen, n-am ajuns inca la Camera Deputatilor.

In toata aceasta perioada, dar este o informatie clasificata pe care numai la Pro Tv o s-o gasiti, toata aceasta perioada poate fi folosita pentru o dezbatere publica, inclusiv veti afla care este impactul la nivelul administratiei nationale a penitenciarelor, ca sa ne dam seama ce oameni periculosi pentru societate vor iesi din inchisoare in cazul in care se aproba gratierea si este adevarat ca puteti sa anticipati care va fi forma finala, dumneavoastra avand o emisiune de talente, sunt convins ca stiti care va fi si rezultatul.." - a spus senatorul PSD Serban Nicolae.

Dupa ordonanta 13, care a generat cele mai mari proteste, de la revolutie incoace, cu sute de mii de oameni care au iesit pe strazi, in toata tara, PSD nu renunta la gratierea celor condamnati pentru coruptie.

Citește și
audieri in Parlament
Forma in care a ajuns in Parlament legea gratierii. Alesii ar putea sa o modifice substantial la dezbateri

Liderul senatorilor social democrati, Serban Nicolae, a pregatit deja, si vrea sa depuna marti o serie de amendamente printre care si unul care ii scoate din puscarii mai devreme pe cei condamnati pentru luare si dare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu.

Sunt masuri contestate de oamenii care protesteaza de o luna in capitala si in toate orasele Romaniei, in timp ce tarile europene, ne-au luat ca model de lupta impotriva coruptiei.

Intamplator sau nu, liderul PSD, Liviu Dragnea, este plecat din tara.

Social-democratul propune practic eliminarea din proiectul actual a articolelor care se refera la infractiunile de coruptie si a celor legate de abuzul in serviciu, sau favorizarea faptuitorului - prevazute in noul Cod Penal, dar si cele din vechiul Cod Penal, din lista pedepselor pentru care nu beneficiaza de gratiere, asa cum apare acum in proiectul legislativ.

Liberalii anunta ca vor vota impotriva acestor amendamente.

Forma propusa prin amendament:

Art. 1,

(1) Pedepsele cu inchisoarea, stabilite prin hotarari judecatoresti definitive, se gratiaza dupa cum urmeaza:

a. in intregime, pedepsele de pana la trei ani inclusiv.

b. in intregime, pedepsele de pana la sapte ani inclusiv, a caror executare a inceput iar restul ramas de executat este mai mic de trei ani.

c. partial, cu trei ani, pedepsele de pana la sapte ani inclusiv, a caror executare a inceput iar restul ramas de executat este mai mare de patru ani.

d. partial, trei patrimi din restul ramas neexecutat din pedepsele de pana la zece ani inclusiv, a caror executare a inceput, iar restul ramas de executat este mai mic de patru ani.

e. partial, jumatate din restul ramas de executat din pedepsele de pana la zece ani inclusiv, a caror executare a inceput, iar restul ramas de executat este mai mare de patru ani.

(2) Prevederile alineatului precedent nu se aplica pedepselor a caror executare este suspendata, in conditiile legii.

(3) Se gratiaza in intregime masurile de internare intr-un centru educativ, iar masurilor privind internarea intr-un centru de detentie li se aplica dispozitiile alin. (1) lit. b) – e), in mod corespunzator.

Dezbaterea proiectului legii gratierii si a amendamentelor propuse va avea loc marti in cadrul Comisiei Juridice.

Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat ca liberalii vor vota impotriva proiectului propus de PSD referitor la gratiere, precizand ca acesta, in forma in care a fost transmis, nu rezolva nici problema aglomerarii din penitenciare, nici pe cea legata de conditiile de detentie.

Turcan a subliniat ca ideea depopularii inchisorilor este "ipocrit folosita" de catre PSD, urmarind sa "aplice acest proiect si oamenilor care in momentul de fata sunt in afara penitenciarelor".

"Gratierea trebuie vazuta ca o masura de clementa si PNL considera gratierea ca o masura de clementa. In acelasi timp, proiectul propus de PSD nu rezolva nici problema suprapopularii din penitenciare, nici problema legata de conditiile de detentie si, in acelasi timp, nu este vazuta – asa cum arata proiectul – ca o masura de clementa, ci mai degraba un subterfugiu pentru a favoriza din nou cativa potentati politici.

Asadar, PNL, cu privire la proiectul de gratiere propus de PSD va depune amendamente prin specialistii pe care ii avem in comisiile de specialitate, vom prelua o parte din amendamentele propuse de CSM, insa asa cum se prefigureaza proiectul gratierii propus de PSD merita sa fie votat impotriva si PNL va vota impotriva proiectului gratierii asa cum a fost el transmis", a declarat Raluca Turcan, conform News.ro.

Ea a precizat ca au mai fost depuse amendamente de catre membrii PSD la proiectul initial al gratierii, dar acestea nu aduc imbunatatiri, ci "se ia in calcul salvarea celor care au fost condamnati pentru coruptie".

"Dupa ce ca nu era vazut ca un program de imbunatatire a conditiilor de detentie sau ca o masura de clementa, vedem din nou ca se ia in calcul salvarea celor care au fost condamnati pentru coruptie sau pentru activitati asociate coruptiei. Nu putem sa sustinem un asemenea demers al PSD si se justifica inca o data votul impotriva", a subliniat liderul interimar al PNL.

Turcan sustine ca PNL considera ca pentru a rezolva o parte din problemele cu care se confrunta oamenii din inchisori si intreg sistemul de detentie este nevoie de investitii in conditiile din penitenciare si este nevoie sa se discute despre achizitionarea bratilor electronice si folosirea acestora.

"In plus, este nevoie de dublarea personalului de probatiune si, nu in ultimul rand, sa se adreseze proiectul de gratiere celor care sunt cu adevarat in detentie. Din ceea ce se prefigureaza, PSD urmareste sa se aplice acest proiect si oamenilor care in momentul de fata sunt in afara penitenciarelor si sa fie salvati deja oameni care nu se afla in situatie de detentie, ceea ce inseamna in mod clar ca ideea depopularii penitenciarelor este ipocrit folosita", a aratat Turcan.

Amendamentele vor fi facute de specialisti PNL in comisiile de specialitate, a completat Turcan.

La randul sau, senatorul liberal Nicoleta Pauliuc a precizat ca PSD nu a inteles nimic din dorinta strazii, si anume ca transparenta si interesul cetateanului sa primeze.

"Dintr-o analiza atenta a acestui proiect si a acestor amendamente ne dam seama foarte clar ca interesul PSD si ALDE nu este depopularea penitenciarelor si incercarea de rezolvare a situatiei din penitenciare, ci mai mult grija lor permanenta ca acolitii politici sa nu ajunga sa-si ispaseasca pedeapsa in aceste conditii", a spus Pauliuc.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
GALERIE FOTO. Cum s-a vazut protestul din Capitala, cu 120.000 de oameni.
GALERIE FOTO. Cum s-a vazut protestul din Capitala, cu 120.000 de oameni. "Puscaria conduce Romania"

 Peste 100.000 de oamenii au ocupat Piata Victoriei pentru a protesta fata de deciziile luate marti seara de Guvern cu privire la modificarea si completarea Codurilor penale, la gratierea unor pedepse si la masuri educative privative de libertate.

Forma in care a ajuns in Parlament legea gratierii. Alesii ar putea sa o modifice substantial la dezbateri
Forma in care a ajuns in Parlament legea gratierii. Alesii ar putea sa o modifice substantial la dezbateri

Guvernul a trimis la Parlament proiectul de lege pentru gratierea unor pedepse. Potrivit textului, vor fi gratiate in intregime pedepsele cu inchisoarea de pana la 5 ani, insa numai dupa plata unui eventual prejudiciu.

Reactia Angelei Merkel dupa adoptarea ordonantei care modifica codurile penale.
Reactia Angelei Merkel dupa adoptarea ordonantei care modifica codurile penale. "Romania transmite un semnal foarte gresit"

Berlinul critica in termeni duri atat ordonanta ce modifica Codul penal, cat si proiectul privind gratierea. 

200.000 de persoane au protestat in 50 de orase ale tarii:
200.000 de persoane au protestat in 50 de orase ale tarii: "De hoti ne-am saturat, vrem un stat curat". VIDEO

Zeci de mii oameni din mai multe orase ale tarii au iesit in strada pentru a protesta fata de actele normative adoptate marti seara privind codurile penale si gratierea.

Recomandări
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent

Surse apropiate de primarul general al Capitalei au precizat pentru Știrile Pro TV că Nicușor Dan ar urma să-și anunțe ăn perioada următoare candidatura la Președinția României ca independent.  

De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani pentru promovarea lui George Simion, în campanie
Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani pentru promovarea lui George Simion, în campanie

Anchetele care au stârnit numeroase controverse în ultima săptămână continuă. Luni, au ajuns rând pe rând la poliție Horațiu Potra, Bogdan Peșchir și TikTok-erul Makaveli.