Dezastru în livezi. Am putea rămâne fără mere, cireșe sau prune

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Valurile de ger, care au paralizat România la început de primăvară, au provocat un dezastru în livezi.

Potrivit specialiştilor, caişii şi piersicii suferă cel mai tare şi există riscul să nu rodească deloc. Dar este loc şi de mai rău. Dacă temperaturile continuă să scadă, nu vom avea nici mere, cireşe sau prune.

Ploaia îngheţată şi chiciura din ultimele 48 de ore au compromis livezile din Dobrogea. Soiurile timpurii de caişi, migdali şi piersici au înmugurit deja şi chiar au înflorit zilele trecute, când au fost temperaturi ridicate, iar acum frigul şi gheaţa distrug mugurii.

George Lamureanu, specialist pomicultură: "În momentul de față avem pierderi de peste 40%, iar dacă poleiul persistă pe pom vom avea pierderi de sută la sută."

Şi un pomicultor din Timiş are în jur de 30 de hectare de livadă. A investit zeci de mii de euro în sisteme antigrindină şi de irigaţii, însă pentru a proteja cultura de frig nu a găsit încă o soluţie. În vestul ţării s-au înregistrat diferenţe uriaşe de temperatură. După zile cu 15 grade au venit nopţi cu minus 15.

Casian Perțe - pomicultor: "Sută la sută e compromisă cultura de cais, piersic. Şi prun undeva, din estimările noastre, undeva la 50% nu o să găsim fructe absolut deloc, din informaţiile mele în toată Europa sunt probleme cu aceste specii. Preţul poate să fie şi de 100 de lei pe kilogram, dacă nu sunt de unde să le cumperi."

Deocamdată cei din Ministerul Agriculturii nu au anunţat nicio compensaţie.

Doru Petanec - director Direcţia Agricolă Timiş: ''Noi trimitem situaţia reală, inclusiv stratul de zăpadă, temperaturil, şi probabil la nivel naţional se va trage o concluzie în funcţie de ce este şi prin celelalte zone"

Cum vremea nu dă semne că o să se îndrepte curând în mare pericol sunt şi cireşele.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO