LIVE UPDATE. Situaţia cazurilor de coronavirus din România, duminică 29 martie. 308 cazuri noi, 43 de decese
Coronavirus România, LIVE UPDATE 29 martie. Într-o singură zi în România au fost confirmate 308 cazuri noi - cele mai multe de până acum apărute în decurs de 24 ore. Am ajuns astfel la un total de 1760 de persoane infectate.
Dintre acestea, s-au vindecat şi externat până acum doar 169.
Din păcate, cel mai tânăr pacient decedat este o femeie de 27 de ani, care suferea de diabet.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Potrivit medicilor, suferea de diabet zaharat de tip 1 şi fusese diagnosticată cu COVID-19 pe 23 martie. Tânăra ar fi luat virusul la o înmormântare la care au participat şi câteva persoane venite din Anglia."
Eduard Adamescu, medic primar diabet zaharat Spitalul Malaxa: "De multe ori, pacientul cu diabet asociază mai multe afecţiuni, fie complicaţii ale diabetului, fie alte afecţiuni care îl fac mai fragil. Cazul acestei tinere cu diabet zaharat de tip 1 este o excepţie, nu putem să considerăm că populaţia tânără e la fel de expusă ca vârstnicii, dar într-adevăr diabetul chiar şi la cei tineri înseamnă un risc în plus."
Sâmbătă seară a murit şi un bărbat de 39 de ani, care luase virusul, dar nu avea şi alte probleme medicale.
Bărbatul de 39 de ani era internat la Spitalul din Ţandărei, judeţul Ialomiţa şi nu avea alte boli sau probleme medicale. A murit pe 26 martie şi tot atunci medicii i-au recoltat probe pentru coronavirus. Două zile mai târziu rezultatul a ieşit pozitiv, cu toate că bărbatul nu fusese plecat în străinătate.
Tonița Manea, prefectul județului Ialomița: "Concluzia ar fi următoarea - nu a respectat condiţiile impuse de către autorităţi, a plecat de acasă şi a intrat în contact direct cu o persoană purtătoare. La momentul acesta este o anchetă epidemiologica în curs şi vom lua măsurile ce se impun."
Fără să aibă antecedente medicale sau istoric de călătorie, alţi doi bărbaţi de 60 şi 77 de ani din Ialomiţa, care nu ştiau că sunt infectaţi, au murit acasă.
DESFĂŞURARE EVENIMENTELOR DE DUMINICĂ, 29 MARTIE
UPDATE 21:30 - Încă un deces provocat de coronavirus confirmat în România. Bilanțul a ajuns la 43 de morți
Este vorba de un bărbat în vârstă de 72 de ani din jud. Arad. În data de 26 martie s-au recoltat probe biologice pentru COVID 19, care au fost testate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Timișoara.
Rezultatul testării din data de 29 martie a fost pozitiv.
Data deces: 29.03.2020 - Spital Boli Infecțioase Arad.
Patologie preexistentă: Bronhopneumonie. Insuficienta cardiaca.
Nu a avut istoric de călătorie și nici contact cunoscut cu caz confirmat.
UPDATE 19:05 Au fost înregistrate două noi decese în România
Este vorba despre:
41. O femeie, 75 ani, jud. Hunedoara. În data de
24.03.2020 s-au recoltat probe biologice pentru COVID 19 care au fost testate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Timișoara . Rezultatul testării din data de 29.03.2020 a fost pozitiv.
Femeia a decedat pe 26.03.2020, la Spitalul Municipal Hunedoara- Secția ATI.
Patologie preexistentă: Bronhopneumopatie cronica obstructivă.
42. Un bărbat, 82 ani, jud. Hunedoara . În data de 25.03.2020 s-au recoltat probe biologice pentru COVID 19 care au fost
testate la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Timișoara. Rezultatul testării din data de 29.03.2020 a fost pozitiv.
Data deces: 25.03.2020 - Spitalul Municipal Hunedoara- Secția ATI.
Patologie preexistentă: Neoplasm digestiv stadiul III. Hemoragie digestiva superioara
Niciuna din persoanele decedate nu a avut istoric de călătorie și nici contact cunoscut cu caz confirmat.
UPDATE 18:00 - Doi bărbaţi din Galați, amendaţi cu câte 5.000 lei după ce au organizat o slujbă religioasă
Doi bărbaţi din judeţul Galaţi, adepţi ai unui cult, au fost amendaţi cu câte 5.000 lei, după ce au organizat o slujbă religioasă în incinta unui lăcaş de cult, pe care au transmis-o pe o reţea de socializare, se arată într-o informare transmisă, duminică, de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi.
Potrivit sursei citate, poliţiştii gălăţeni au efectuat verificări, ca urmare a imaginilor apărute în spaţiul public, pe o reţea de socializare, din care rezultă că duminică, într-o localitate de pe raza judeţului Galaţi, s-ar fi desfăşurat o slujbă religioasă la care au participat mai multe persoane aparţinând unui cult.
În urma verificărilor s-a stabilit că duminică, în jurul orei 11.00, în comuna Munteni a avut loc o slujbă religioasă la care au participat mai multe persoane din localitate.
A fost identificat atât cel care a organizat adunarea religioasă, un bărbat de 44 ani, din comuna Munteni, cât şi cel care a postat imaginile pe reţeaua de socializare, un tânăr de 26 ani, din aceeaşi localitate.
În continuare, poliţiştii desfăşoară activităţi pentru identificarea şi sancţionarea tuturor persoanelor care au participat la adunarea religioasă încălcând dispoziţiile legale în vigoare
UPDATE 16:00 Rafila: Cel mai probabil luni vom depăşi 2.000 de cazuri; se trece la scenariul 4
Preşedintele Societăţii de Microbiologie, Alexandru Rafila, afirmă că este posibil ca luni să se depăşească 2.000 de cazuri de infectare cu coronavirus, context în care se va trece la nivelul patru de alertă.
"Nu vreau să inducem o stare de panică, pentru că nu avem motive. Trebuie să ne comportăm în aşa fel încât sa limităm transmiterea acestei boli. Pe de altă parte, cazurile noi care apar sunt într-un trend aşteptat care va face ca mâine, cel mai probabil, să ajungem la depăşirea acelei cifre de circa 2.000 de cazuri care este considerată pragul pentru nivelul 4 de alertă. Dacă avem 1.760 de cazuri, e foarte probabil ca mâine, cel târziu poimâine - cel mai târziu o sa fie marţi, dar cel mai probabil va fi luni - având în vedere că azi am avut peste 300 de cazuri noi (...) e un lucru pe care trebuie să-l luam ca atare şi să ne pregătim cu spitalele ca să putem să preluăm pacienţii în stare mai gravă şi să ne gândim la o soluţie pentru cei care au forme uşoare sau sunt asimptomatici să fie trataţi fie la domiciliu, fie în spaţii dedicate", a declarat, duminică, Rafila, potrivit Agerpres.
El a subliniat că urgenţa este organizarea tratării pacienţilor în afara spitalelor pentru ca acestea să nu fie suprasolicitate.
Rafila a spus că 80% dintre cei diagnosticaţi au forme uşoare sau medii şi 20% - forme mai grave sau critice.
UPDATE 15.40 Încă şase persoane din Balş, sancţionate după ce s-au filmat deplasându-se împreună
Încă şase persoane din oraşul Balş, care au făcut parte parte din grupul celor care s-au strâns, sâmbătă, pe o stradă din localitate şi s-au filmat în timp ce se deplasau împreună, au fost amendate de poliţişti pentru nerespectarea restricţiilor de circulaţie în afara locuinţei.
”În continuarea verificărilor efectuate de poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Balş, în urma imaginilor apărute pe o reţea de socializare, au mai fost identificate încă 6 persoane, pe lângă cele 6 identificate iniţial. Din verificări a reieşit faptul că la data de 28 martie a.c., în jurul orei 14,00, cele 12 persoane au circulat în afara locuinţei, fără a respecta măsurile generale de prevenire a răspândirii COVID-19, prin formarea unui grup mai mare de trei persoane care nu locuiesc împreună. Poliţiştii au sancţionat contravenţional cele 12 persoane, cu amenzi în valoare totală de 60.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Ordonanţei Militare nr. 2/ 2020”, a precizat a purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt, Alexandra Dicu.
Poliţiştii s-au autosesizat sâmbătă, după ce unul dintre bărbaţii din grupul menţionat a postat filmarea pe Facebook.
UPDATE 14:30 Asistent medical de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Sibiu, confirmat cu coronavirus
În ultimele 24 de ore au fost raportate 308 cazuri noi, cele mai multe înregistrate într-o singură zi. Astfel am ajuns la un total de 1760 de persoane infectate, printre care şi un asistent medical de la Spitalul Judeţean din Sibiu.
Decebal Toderița, purtător de cuvânt al Spitalului județean Sibiu: "Se știe că asistentul efectuează în timpul liber și îngrijiri la domiciliu, iar începând din 16 martie a intrat în contact cu o familie revenită în ţară din Germania dar nu a informat spitalul. Se află în curs de realizare ancheta epidemiologică pentru a determina și izola toate persoanele cu care asistentul a avut contact în interiorul și în afara spitalului."
Asistentul din Sibiu a declarat pentru Ştirile PROTV că a îngrijit într-adevăr persoane venite din Germania, dar spune că acestea nu au simptome după 14 zile de la sosire. Bărbatul susţine că ar fi luat virusul din spital.
Alte şase cadre medicale de la Serviciul de Ambulanţă Mehedinţi au intrat în izolare după ce au transportat fără să ştie un pacient diagnosticat ulterior cu coronavirus.
Iar Spitalul Judeţean Suceava, unitatea cu cele mai multe cazuri de cadre medicale infectate, este implicat într-un nou scandal. Mai multe asistente sunt suspectate că ar fi furat măşti şi substanţe dezinfectante.
Alexandru Moldovan, prefectul judeţului Suceava: "Am dat spre urgenţă pentru verificare la IPJ Suceava. Am luat legătura şi cu managerul Spitalului Judeţean."
Între timp, au ajuns în ţara stocuri noi de echipamente.
În depozitul Unifarm din Capitala sunt pregătite mai multe colete cu dezinfectant care trebuie să ajungă la spitalele din ţară. Trebuie să ajungă în curând şi un transport cu 200 de mii de combinezoane. Au ajuns deja şi 200 de mii de teste, prima transă din comandă făcută în Coreea de Sud. Testele au început deja să fie distribuite.
În total, contractul semnat de Compania Unifarm cu producătorul din Coreea de sud prevede achitizia a 2 milioane de teste.
UPDATE 13:45 Au fost anunţate decesele 39 şi 40 din cauza infectării cu coronavirus
Deces 39: Bărbat, 71 ani, județul Suceava (contact cu o persoana care a revenit din Austria). În data de 25.03.2020 s-au recoltat probe biologice pentru COVID 19 care au fost testate la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca. Rezultatul testarii din data de 26.03.2020 a fost pozitiv.
Data deces: 29.03.2020 - Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca, Secția ATI.
Patologie preexistenta: Tumora neuroendocrina. HTA. Anevrism de aorta.
Deces 40: Tânăra, 27 ani cu domiciliul în județul Botoșani . În data de 22.03.2020 s-au recoltat probe biologice pentru COVID 19 care au fost testate la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Iasi. Rezultatul testării din data de 23.03.2020 a fost pozitiv.
Data deces: 29.03.2020 - Spitalul Boli Infectioase Iasi
Patologie preexistenta: Diabet zaharat tip I decompensat.
UPDATE 13:00 Peste 300 de noi cazuri
Până astăzi, 29 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.760 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 1.760 de persoane confirmate pozitiv, 169 au fost declarate vindecate și externate (55 la Timișoara, 79 la București, 17 la Iași, 7 la Craiova, 9 la Constanța și 2 la Cluj).
Totodată, până acum 38 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timișoara, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța și Ialomița, au decedat.
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 308 noi cazuri de îmbolnăvire.
Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 0 și 89 de ani.
La ATI, în acest moment, sunt internați 38 de pacienți, dintre care 31 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 8.666 de persoane. Alte 132.641 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 21.460 de teste, din care 1.400 în unități medicale private.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.018 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 4.118 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.
Până în prezent, prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite 229 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.
Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat 5.393 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.
De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 3, polițiștii au depistat 33.484 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 46.089.939 de lei.
De asemenea, cu ocazia formalităților de intrare în țară, Poliția de Frontieră a întocmit 4 dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații, faptă prevăzută și pedepsită de art. 326 Cod Penal.
Situaţia românilor din alte state
În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 73 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 52 în Italia, 6 în Germania, 4 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia, 3 în Franța și câte unul în Tunisia, Irlanda, Marea Britanie și Luxemburg. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 12 cetățeni români aflați în străinătate, 8 în Italia, 2 în Franța, unul în Germania și unul în Marea Britanie, au decedat.
Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE - 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
UPDATE 11:55 A fost anunţat decesul numărul 38 din cauza infectării cu coronavirus
Este vorba despre un bărbat de 66 ani din judeţul Timiş (contact cu un membru al familiei revenit din Germania). În data de 24.03.2020 s-au recoltat probe biologice pentru COVID 19 care au fost testate la Spitalul "Victor Babes" - Timișoara. Rezultatul testării din data de 25.03.2020 a fost pozitiv.
Data deces: 28.03.2020 - Spital "Victor Babes" -Timisoara, Sectia ATI.
Patologie preexistenta: diabet zaharat tip II. HTA grad III.
UPDATE 09:35 Doi copii din Teleorman, la DGASPC după ce părinţii lor au fost testaţi pozitiv
Doi copii, în vârstă de 2 şi 12 ani, au fost aduşi sâmbătă seara la un centru de plasament al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, ei fiind testaţi negativ pentru COVID-19, în condiţiile în care părinţii şi alţi doi fraţi ai lor au fost testaţi pozitiv şi se află internaţi la Spitalul 'Matei Balş' din Capitală.
Potrivit unui comunicat transmis duminică AGERPRES, de către Consiliul Judeţean (CJ) Teleorman, această familie s-a aflat anterior în Centrul de carantină situat în oraşul Zimnicea.
"În seara zilei de 28 martie 2020, la ora 22,30, la unul dintre Centrele de Plasament din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, au fost preluaţi 2 dintre cei 4 copii minori ai familiei internate la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Matei Balş" din capitală, după ce această familie, formată din 6 membri, s-a aflat anterior în Centrul de carantină situat în oraşul Zimnicea, judeţul Teleorman. Minorii care au ajuns la DGASPC Teleorman sunt în vârstă de 2 şi 12 ani. Cei doi minori aduşi într-unul dintre centrele de plasament din cadrul DGASPC Teleorman, pe o perioadă determinată, au fost testaţi negativ coronavirus COVID-19", precizează comunicatul CJ Teleorman, semnat de către preşedintele instituţiei, Ionel Dănuţ Cristescu.
Părinţii acestora au rămas internaţi în spital împreună cu alţi doi dintre copiii lor, după ce împreună cu aceştia, în urma rezultatelor testării au fost depistaţi pozitiv, fiind infectaţi cu noul coronavirus COVID-19, menţionează sursa citată.
"Preluarea acestora de către serviciul social are rolul de a asigura protecţia, creşterea şi îngrijirea copiilor separaţi temporar, de către părinţii lor, ca urmare a stabilirii, în condiţiile legii, a măsurii de protecţie socială (...) Activităţile de găzduire, îngrijire, educaţie non-formală şi informală, sprijin emoţional, consiliere, precum şi dezvoltarea majorităţii deprinderilor de viaţă vor fi acordate obligatoriu în interiorul Serviciului", se arată în comunicatul menţionat.
De asemenea, sursa citată precizează că starea de sănătate a celor doi copii este bună, ei sunt echilibraţi emoţional, însă duminică vor rămâne cazaţi separat de restul copiilor din centrul DGASPC, după ce seara trecută au rămas în grija unei asistente.
"Astăzi, cei 2 copii rămân cazaţi separat de restul copiilor din centru, după ce seara trecută au rămas în grija unei asistente. Celor 2 copii internaţi cu măsură de protecţie la centrul de plasament li se oferă, pe toată perioada separării de familie, asistenţa medicală permanentă, sprijin psihologic de specialitate, alimentaţie şi toate condiţiile necesare, până la însănătoşirea şi externarea părinţilor. În această dimineaţă, starea de sănătate a copiilor este bună, sunt echilibraţi emoţional şi nu există motive de îngrijorare cu privire la adaptarea lor la noile condiţii de viaţă, depăşind cu bine momentul separării de familie, prin care au fost nevoiţi să treacă", se mai afirmă în comunicatul Consiliului Judeţean Teleorman.
11 decese, anunţate sâmbătă
11 decese au fost anunțate doar în cursul zilei de sâmbătă acesta fiind cel mai mare număr de decese anunțate într-o zi în România. Este vorba despre patru persoane din județul Arad, trei din județul Ialomița, două din Hunedoara, una din Constanța și una din Suceava.
Printre victime se numără un bărbat de 43 ani, cu arsuri, transferat de la spitalul Județean din Suceava și operat în Spitalul de Chirurgie Plastică și Reparatorie București, care a decedat sâmbătă. De asemenea, sâmbătă a fost anunţat şi cazul celui mai tânăr pacient care a pierdut lupta cu virusul ucigaş - la doar 39 de ani. Barbatul era internat la spitalul din Ţăndărei, judetul Ialomiţa, şi nu suferea de alte probleme. Decesul a avut loc joi, dar abia sâmbătă seară au venit rezultatele testelor, care au confirmat ca era pozitiv.
Nelu Tătaru: în aprilie s-ar putea ajunge la 10.000 de cazuri
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat sâmbătă, potrivit News.ro, că autorităţile române se aşteaptă la un vârf al epidemiei generate de noul coronavirus în a doua jumătate a lunii aprilie, acesta spunând că la acel moment se aşteaptă ca în România aproximativ 10.000 de pacienţi să fi fost diagnosticaţi.
„Suntem în România într-un moment în care preconizăm un vârf al acestei pandemii spre a doua jumătate a lunii aprilie, cu un număr mediu de cazuri în jur de 10.000 dar trebuie să ne gândim că acest număr poate fluctua în funcţie de evoluţia ulterioară şi a respectării anumitor reguli pe care trebuie să ni le impunem. (...) Dacă avem un vârf lin, atunci avem şi o cădere mai lină, cu posibilitatea unui vârf mai mic în toamnă, dar deja suntem imunizaţi ca şi indivizi şi atunci el va fi un vârf foarte mic, având în vedere că poate în şase luni vom avea şi acel vaccin. Dacă avem un vârf foarte ascuţit atunci vom avea şi efecte nefaste cu cazuri critice şi cu destul de multe decese” a afirmat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.
Ar putea fi dată o nouă ordonanţă militară
Ministrul a vorbit, la Realitatea Plus, şi despre posibilitatea unei noi ordonanţe militare.
”Noi, cei de la Ministerul Sănătății, am propus algoritmi de testare, să ducem la domiciliu cazurile ușoare și medii în Scenariu 4, care se apropie. Propunem ca medicii care sunt asimptomatici, dar sunt infectați cu coronavirus, să rămână în spitale să trateze pacienții infectați cu coronavirus. Avem mai multe facilități pe care vrem să le cerem prin ordonanță și pentru unitățile sanitare, să se poată angaja fără concurs, să se poată mări organigramele la DSP-uri și alte aspecte care se pot face printr-o ordonanță militară”, a mai spus Nelu Tătaru.
Acesta a recunoscut că în noua ordonanță se pune problema să nu mai iasă din casă cei peste 65 de ani și cei care au alte boli asociate despre care se știe în acest moment că facilitează evoluția covid-19, care a dat mai mult detalii despre noua ordonanţă militară la Realitatea Plus.