Șefa Secției ATI de la spitalul “Dimitrie Gerota”, infectată cu coronavirus, în stare critică la "Matei Balș"

×
Codul embed a fost copiat

În timp ce lumea întreagă se luptă cu un dușman invizibil și numără îngrozită noile cazuri de coronavirus, la noi s-au înregistrat 160 de îmbolnăviri și patru decese în ultimele 24 de ore.

În total, sunt 30 de morți și 1452 de cazuri confirmate. 34 de pacienți sunt la terapie intensivă, iar 25 dintre ei în stare gravă. Printre aceștia se află și o doctoriță, șefa secției ATI de la Spitalul Gerota din Capitală.

În vârstă de 47 de ani, şefa secţiei AŢI de la spitalul Gerota ar fi luat virusul chiar de la managerul spitalului, care a intrat în contact direct cu un fost poliţist care nu le-a spus medicilor că a fost plecat din ţară şi a îmbolnăvit mai multe persoane.

Doctorița a fost transferată la Institutul Matei Balş şi este în stare critică.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: "Medicul AŢI de la Gerota este în terapie intensivă, intubat, stare gravă, medicii fac eforturi să-i salveze viaţa. A început să spunem infecţia intre cadre medicale, printre care la început la domnul, după aia dintre ei ca şi contacti. Unul din aceşti contacti este şi doamna doctor."

Citește și
Carantina
Dosar penal pentru bărbatul cu coronavirus de la Gerota care nu a declarat că a fost în Israel

Tot la Matei Balş este internată şi o doctoriţă din Franţa, care s-a îmbolnăvit la noi în ţară. Starea ei este însă stabilă, ne-a transmis Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. La nivel naţional, sunt infectate însă cu coranavirus peste 180 de cadre medicale - 90 dintre ele la Suceava."

Între timp, numărul total al persoanelor infectate în România a ajuns astăzi la 1452, asta înseamnă că într-o singură zi au fost confirmate 160 de cazuri noi. Dintre acestea, cel mai tânăr pacient având 13 ani, iar cel mai în vârstă 83. Ministrul sănătăţii vorbeşte despre o transmitere comunitară şi spune că nici un judeţ nu a scăpat de ameninţarea virusului.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: "Dacă noi credem că avem un judeţ curat, ne înşelăm. În momentul ăsta sunt purtători sănătoşi, pe care noi nu i-am identificat încă în momentul în care ei nu prezintă nici simptome şi atunci nici cei din jur nu-i pot identifica. Dar judeţul curat este efectiv fără nici un bolnav depistat, nici un bolnav internat. Asta este statistică INSP-ului."

Alexandru Rafila: "Pe termen mai scurt, cred că o să depăşim în luna mai vârful acesta al numărului de cazuri înregistrat zilnic şi să intrăm într-un trend descrescător. Probabil că peste vara să avem o situaţie acceptabilă, dar probabil un al doi-lea val de infecţie va apărea în toamnă. Pe termen lung estimez doi ani până când vom avea un vaccin. "

Autorităţile au şi veşti bune. 139 de persoane diagnosticate cu Covid-19 s-au vindecat şi au fost externate. Cele mai multe sunt în Bucureşti şi în Timişoara.

La Iaşi, începând de azi-noapte, a început dezinfecţia străzilor din oraş, cu ajutorul mai multor autospeciale. Prioritate au avut zonele în care se afla marile spitale.

Mihai Chirică, primarul municipiului Iași: "Acţionăm doar după orele 22, după ce lumea s-a retras în totalitate de pe străzi. Folosim hipocloritul de sodiu în concentraţia prevăzută în avizul obtinul de la comisia de biocide"

În carantină rămân peste 7.800 de persoane, în timp ce 131 de mii se afla în izolare la domiciliu.

În semn de mulţumire pentru cei care stau acasă, poliţiştii din toată ţara au difuzat la ora 17 imnul României în megafoanele de pe autospecialele de poliţie.

- 1.452 de cazuri COVID-19
- 160 de cazuri noi în 24 de ore
- 139 de persoane vindecate
- 25 de pacienţi în stare gravă
- 7.801 persoane în carantină instituționalizată
- 131.367 de persoane în izolare la domiciliu.

Citește și...
Filmul dezastrului de la Spitalul Gerota, unde cadrul MAI a infectat zeci de oameni
Filmul dezastrului de la Spitalul Gerota, unde cadrul MAI a infectat zeci de oameni

Zeci de cazuri confirmate de coronavirus în România provin doar din ''Spitalul Dimitrie Gerota'', unitate medicală în care a fost internat fostul şef adjunct al Poliţiei Capitalei.

Dosar penal pentru bărbatul cu coronavirus de la Gerota care nu a declarat că a fost în Israel
Dosar penal pentru bărbatul cu coronavirus de la Gerota care nu a declarat că a fost în Israel

Pe numele bărbatului de 60 de ani diagnosticat cu COVID-19 şi internat iniţial la Spitalul ”Dimitrie Gerota” din Capitală, a fost deschis dosar penal pentru nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase.

Misterul fostului şef din Poliţie care a devenit
Misterul fostului şef din Poliţie care a devenit "pacientul 1" din Bucureşti

Opt noi cazuri de coronavirus au fost confirmate marți, doar în București.

Recomandări
Referendumurile Rusiei din Ucraina s-au încheiat: S-a cerut alipirea regiunilor, potrivit celor care au numărat voturile
Referendumurile Rusiei din Ucraina s-au încheiat: S-a cerut alipirea regiunilor, potrivit celor care au numărat voturile

Referendumurile organizate de Rusia în regiunile ucrainene ocupate s-au încheiat marți, iar rezultatele nu sunt o surpriză pentru nimeni.

Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de
Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de "acte deliberate"

Scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de "acte deliberate" şi nu de un "accident”, a declarat, marţi seară, premierul danez, scrie AFP.  

Analiză Washington Post: „Când Putin spune că nu blufează ar trebui să îl credem”. Scenariile nucleare posibile
Analiză Washington Post: „Când Putin spune că nu blufează ar trebui să îl credem”. Scenariile nucleare posibile

Un analist de securitate națională din Statele Unite a avertizat asupra scenariilor privind atacuri nucleare din partea Rusiei, atât asupra Ucrainei, cât și asupra țărilor din Europa care fac parte din NATO.