Studiu: Românii se tem că se vor îmbolnăvi de coronavirus
Patru din zece români cred că numărul de îmbolnăviri va creşte exponenţial şi se tem că este posibil să contracteze virusul în perioada următoare. Peste 50% din respondenţi cred că actuala criză va dura mai mult de 2-3 luni.
Românii nu arată deloc foarte mult optimism în privinţa evoluţiei epidemiei Covid-19, astfel că patru din zece români cred că numărul de îmbolnăviri va creşte exponenţial şi se tem că este posibil să contracteze virusul în perioada următoare, arată un studiu realizat online, în perioada 19-25 martie, de compania de market research 4Service Group România, care subliniază că peste 50% din respondenţi cred că actuala criză va dura mai mult de 2-3 luni, iar şase din zece români consideră că va urma şi o criză economică majoră.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Studiul a fost făcut pe un eşantion de 1.564 de români, cu vârste cuprinse între 18 şi peste 65 de ani, din mediul urban şi rural.
”Peste 92% dintre români spun că sunt îngrijoraţi sau chiar foarte îngrijoraţi pentru ei şi cei dragi în această perioadă şi numai 3% dintre respondenţi au declarat că nu-şi fac niciun fel de griji în această privinţă. Gradul de îngrijorare al românilor creşte direct proporţional cu vârsta lor”, arată sondajul.
Totuşi, cei din oraşele mici, sub 50.000 de locuitori, sunt mai relaxaţi comparativ cu cei din Bucureşti sau oraşele mari. Într-o comparaţie pe regiuni, maramureşenii şi bănăţenii sunt cel mai puţin îngrijoraţi de modul în care evoluează epidemia.
De asemenea, 62% dintre români se consideră destul de bine informaţi cu privire la epidemie, în timp ce o treime au declarat că sunt chiar foarte bine informaţi. Cele mai mari procente s-au înregistrat în cazul persoanelor cu vârste peste 65 de ani.
Televizorul rămâne cea mai importantă sursă de informare pentru români în această perioadă, fiind menţionat de peste 71% dintre respondenţi.
Este urmat de canalele oficiale folosite de autorităţi şi social media. Site-urile de presă ocupă locul patru, urmate de opiniile medicilor şi ale prietenilor, rudelor sau cunoştinţelor. Cele mai mici procente se înregistrează în cazul radioului, mai relevă sondajul.
Dacă TV-ul este utilizat de toate categoriile de vârstă, platformele de social media sunt preferatele tinerilor între 18-24 de ani. Site-urile de presă sunt urmărite în special de persoanele din categoria de vârstă 25-34 de ani.
”Îngrijorător este că opiniile medicilor şi mesajele autorităţilor sunt cel mai puţin luate în seamă de tinerii de până la 25 de ani. În ceea ce priveşte distribuţia pe oraşe, bucureştenii folosesc cele mai multe surse pentru a se informa”, spun autorii sondajului.
Conform studiul 4Service Group, românii se declară foarte familiarizaţi inclusiv cu măsurile de prevenire comunicate de autorităţi. Peste 73% dintre ei spun că le cunosc foarte bine şi le aplică, în timp ce 22% au răspuns că sunt oarecum familiarizaţi cu acestea.
Trei din 100 de români declară că le cunosc foarte puţin.
Printre măsurile de prevenire aplicate cel mai des de români se numără spălarea cât mai des a mâinilor, amintită de peste 94% dintre respondenţi, evitarea locurilor aglomerate sau a cozilor şi mulţimilor (89%), folosirea produselor de dezinfectare (86%), evitarea ieşirilor din casă (71%), purtarea măştilor de protecţie (40%) şi lucrul de acasă (22%).
De asemenea, aproape un sfert dintre respondenţi au declarat şi că se roagă zilnic.
45% din români cred că e foarte posibil să se îmbolnăvească
5 din 10 români sunt de părere că actuala criză va dura mai mult de 2-3 luni. 12% dintre ei consideră că starea actuală de lucruri s-ar putea extinde chiar mai mult de 6 luni, în vreme ce un sfert dintre cei chestionaţi au spus că nu pot estima cât timp vor dura problemele actuale.
Cercetarea efectuată de 4Service mai arată că optimismul românilor este invers proporţional cu vârsta.
În general, tinerii sunt de părere că actuala stare de lucruri va dura mai puţin, în timp ce respondenţii cu vârste peste 65 de ani sunt mult mai pesimişti.
Totodată, peste 43% dintre respondenţi sunt de părere că numărul de cazuri confirmate de coronavirus va creşte exponenţial. Aproape 30% cred că rata de creştere a îmbolnăvirilor va creşte constant, dar liniar.
Doar unul din 10 români mai crede că autorităţile vor reuşi să ţină sub control numărul de cazuri şi numai trei din 100 de români estimează că numărul de infecţii va scădea în perioada următoare.
Părerile sunt împărţite aproape egal în privinţa posibilităţii de îmbolnăvire de Covid-19.
”Mai exact, 45% dintre români se tem că pot contracta virusul în perioada imediat următoare. Cei mai pesimişti sunt bătrânii. Aproape 7 din 10 persoane cu vârste de peste 65 de ani sunt de părere că se pot îmbolnăvi în perioada următoare.
În plus, mai mult de un sfert dintre români consideră iminentă o criză a sistemului de sănătate, în timp ce 60% dintre ei se aşteaptă la o criză economică majoră.
Doar 6% dintre respondenţi cred că lucrurile vor reveni la normal în perioada de după epidemie”, mai arată chestionarul realizat de 4Service Group.
Mai mult, epidemia Covid-19 a prins aproape un sfert dintre români fără bani puşi deoparte pentru situaţii de urgenţă.
”Mai exact, 24% dintre respondenţi au declarat că nu au niciun fel de economii, în special cei din Maramureş şi Dobrogea. 8% dintre ei au economii care le-ar putea asigura confortul financiar pentru aproximativ două săptămâni. 18% ar putea rezista maximum o lună, în timp ce 22% estimează că economiile le-ar ajunge pentru 1-2 luni. Cei mai mulţi români, 28%, spun însă că economiile pe care le au le pot asigura confortul financiar pentru mai mult de două luni”, arată sondajul.
Românii nu au provizii
Puţini români s-au pregătit cu provizii de mâncare sau lucruri necesare în casă. Cei mai mulţi, 37%, au provizii doar pentru 1-2 săptămâni. 35% dintre ei au provizii pentru câteva zile, în timp ce aproape 16% dintre cei chestionaţi spun că nu au făcut deloc provizii, mai ales persoanele din mediul rural.
Doar 11% dintre români s-au pregătit cu provizii pentru mai mult de 3-4 săptămâni, în timp ce mai puţin de 1% declară că au provizii pentru mai mult de două luni.
În privinţa reaprovizionării, peste jumătate dintre respondenţi declară că vor face acest lucru o dată la câteva zile, în timp ce 33% intenţionează să se reaprovizioneze la un interval de 1-2 săptămâni.
Cei mai mulţi români conştientizează pericolul aglomerărilor din marile lanţuri de retail. Astfel, 43% dintre români spun că vor merge la cumpărături doar în magazinele mici, de cartier.
Sondajul 4Service România mai arată că un procent deloc de neglijat, peste 37% se vor îndrepta spre supermarketuri sau hypermarketuri pentru reaprovizionarea cu cele necesare, în timp ce aproape 14% vor face cumpărăturile atât online, cât şi din magazine. Doar 6 din 100 de români vor cumpăra cele necesare exclusiv online, fiind vorba în special de persoane între 35-44 de ani, preponderent din capitală.
Majoritatea angajaţilor se tem pentru locurile lor de muncă
În ceea ce priveşte locurile de muncă, 58% dintre respondenţi spun că îşi desfăşoară activitatea în condiţii speciale, precum lucrul de acasă, program redus, eliminarea activităţii cu publicul, program flexibil sau defalcat.
4 din 10 salariaţi consideră că măsurile luate de angajatorii lor pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, sunt corecte şi eficiente. 34% dintre angajaţi sunt însă de părere că măsurile luate au doar efecte limitate, în timp ce 12% consideră că sunt ineficiente.
O foarte mică parte, de 1%, se plâng că la locul de muncă măsurile s-au luat doar pe hârtie sau chiar deloc, mai arată datele obţinute de 4Service Group.
Tinerii între 18-24 de ani, în special din Bucureşti şi oraşele mari par a fi cei mai încrezători în privinţa eficienţei măsurilor luate de angajatori. De cealaltă parte, în zone precum Moldova, Oltenia sau Banat, măsurile luate sunt percepute negativ, fiind considerate mai degrabă ineficiente. Mai mult de jumătate dintre angajaţi nu pot estima cât timp vor lucra în condiţii speciale.
Pe de altă parte, mai mult de 83% dintre angajaţii din mediul privat consideră că această situaţie le va afecta compania în care lucrează şi implicit locul de muncă. Doar 7% spun că firmele lor nu sunt deloc afectate, sau se află chiar într-o situaţie favorabilă.
”Românii se tem şi pentru siguranţa locurilor de muncă. Peste 69% dintre ei spun că sunt îngrijoraţi sau chiar foarte îngrijoraţi să nu-şi piardă job-ul. Procente similare apar şi în cazul unui membru al familiei. Doar 17% au declarat că nu-şi fac nicio grijă în această privinţă”, se mai arată în sondaj.
În privinţa atitudinii antreprenoriale, 88% dintre români nu ar face niciun fel de investiţie în această perioadă. Cei care ar fi totuşi dispuşi să profite de eventuale oportunităţi, ar alege să investească preponderent în imobiliare. Topul este urmat de acţiuni şi obligaţiuni, aur şi artă.
Imobiliarele sunt preferate de cei între 55-64 de ani, aurul de categoria 45-54 de ani, arta de categoria 35-44 de ani, în timp ce tinerii sub 35 de ani ar opta mai mult pentru acţiuni sau obligaţiuni.
Studiul a fost efectuat de agenţia de market research 4Service Group România, în intervalul 19-25 martie, în mediul online, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, de 1.564 de respondenţi, din mediul urban şi rural, cu vârste cuprinse între 18-65+ ani. Chestionarul are un interval de încredere de 98% şi o marjă de eroare de 2.94%.