Ministrul Sănătății, despre cazurile de gripă: ”Este un număr foarte mare de decese”

Ultimul update: Vineri 25 Ianuarie 2019 15:48
Data publicarii: Vineri 25 Ianuarie 2019 11:09
Categorie: Sanatate

Ministrul Sănătății Sorina Pintea a susținut o conferință de presă despre situația cazurilor de viroze respiratorii din România.

Declarațiile au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

Pintea a anunţat că suntem în pragul unei epidemii de gripă, dat fiind că ultimele două săptămâni au fost declarate săptămâni epidemice, iar o a treia săptămână determină declararea epidemiei.

Ministrul Sănătăţii a mai declarat că, în primele trei zile ale acestei săptămâni, la nivelul unităţilor şcolare au fost raportate 5.823 de cazuri de îmbolnăviri de gripă, iar acest număr justifică solicitarea pe care Ministerul Sănătăţii a făcut-o Ministerului Educaţiei pentru a suspenda vineri cursurile.

"Săptămâna aceasta, până în data de 23 ianuarie, numărul de cazuri de îmbolnăviri la nivelul unităţilor şcolare, transmis Ministerului Sănătăţii de către direcţiile de sănătate publică, a fost 5.823. Eu cred că acest număr de cazuri justifică solicitarea pe care Ministerul Sănătăţii a făcut-o Ministerului Educaţiei pentru a suspenda cursurile în data de 25 ianuarie.

Pot să vă spun că aceste decizii de regulă se iau în urma consultării cu specialiştii pe care îi are Ministerul Sănătăţii, astfel încât să preîntâmpinăm eventualele efecte negative şi creşterea excesivă a numărului de îmbolnăviri", a precizat ministrul.

Sinteza declarațiilor

 - Ţinând cont de faptul că ultimele două săptămâni din această perioadă epidemiologică au fost declarate săptămâni epidemice, adică numărul de cazuri diagnosticate a depăşit numărul de cazuri estimate, conform specialiştilor suntem în pragul unei epidemii. Pentru a putea declara epidemie, este nevoie de trei săptămâni la rând în care numărul cazurilor diagnosticate să fie mai mare decât numărul cazurilor estimate. Aşteptăm pentru săptămâna viitoare comunicatul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi dacă numărul de cazuri diagnosticate va fi mai mare decât numărul de cazuri estimate, atunci vom putea spune că suntem în epidemie

Săptămâna aceasta, până în data de 23 ianuarie, numărul de cazuri de îmbolnăviri la nivelul unităţilor şcolare, transmis Ministerului Sănătăţii de către direcţiile de sănătate publică, a fost 5.823. Eu cred că acest număr de cazuri justifică solicitarea pe care Ministerul Sănătăţii a făcut-o Ministerului Educaţiei pentru a suspenda cursurile în data de 25 ianuarie. Pot să vă spun că aceste decizii de regulă se iau în urma consultării cu specialiştii pe care îi are Ministerul Sănătăţii, astfel încât să preîntâmpinăm eventualele efecte negative şi creşterea excesivă a numărului de îmbolnăviri.

- Pentru a putea rezolva problemele e nevoie de o mare complianță din partea părinților și a populației.

- În acest moment există 1.275.000 de persoane vaccinate, dintre care aproximativ 800.000 de persoane sunt din grupa de risc ridicată, cu vârste de peste 65 de ani.

- Avem 35 de decese până în acest moment. Toți aveau în comun un lucru: nu erau vaccinați. Este un număr foarte mare de decese, având în vedere că anul trecut în această perioadă aveam doar 4 decese.

- În afară de măsurile pe care Ministerul Sănătății le-a transmis, specialiștii au venit cu măsuri pe care le-au transmis unităților medicale.

- Vaccinurile se achiziționează în fiecare lună iulie. Dacă se dorește suplimentarea stocurilor, se poate face printr-o cerere. 

- Măsurile pe care le-am luat până acum sunt măsuri specifice epidemiei. Punctual se poate cere suspendarea cursurilor, în funcție de numărul de copii care lipsesc într-o anumită clasă. Punctual, unde există probleme.

- Am cerut raportarea preliminară marți seara, iar miercuri vom lua decizia (privind declararea epidemiei, n.red.).

Adrian Streinu Cercel:

(...) evident că orice medic care pune diagnosticul de gripă, diagnostic care nu este foarte complicat ... E un diagnostic simplu: febră peste 39 de grade, dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap, te simți ca bătut sau lovit de tren. Aia e gripă.

Deci asta e toată filozofia. E gripă, Tamiflu. Așa cum a spus și doamna ministru, nu trebuie să așetptăm cine știe ce. nu trebuie să alergăm înebuniți să facem teste. Le facem degeaba.

E clar că dacă ai simptomele astea, ce să vezi? E iarnă și iarna e gripă. E secretul lui Polichinelle. Deci trebuie să fim raționali, fiindcă altfel blocăm toate unitățile de primiri urgențe .. cu ce? Cu persoane care doresc să-și facă un test de gripă. Eu am dat dispoziție la Balș să nu se mai facă la cerere test de gripă. Nu facem așa, de dragul de a face!”

Recent, Pintea a declarat că ”dacă vom avea 3 săptămâni la rând săptămână epidemică, cu siguranţă” se va lua decizia de declarare oficială a epidemiei de gripă în România.

Ministrul a mai menţionat în urmă cu câteva zile că decizia suspendării cursurilor se poate lua punctual de către Inspectoratul Şcolar, în colaborare cu cel de sănătate publică, acolo unde este necesar.

34 de oameni au murit până acum din cauza gripei, a anunţat, miercuri, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

"Nu putem afirma, în acest moment, că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever faţă de sezonul precedent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese mai devreme faţă de sezonul precedent", anunţa INSP, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marina Manea, a declarat că au fost înregistrate 85 de cazuri de gripă confirmate la copii de grădiniţă, de şcoală sau liceeni.

Ea a adăugat că triajele în unităţile de învăţământ vor continua luni şi vor fi făcute raportări permanente la Inspectorat.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

De ce răcim preponderent când e frig afară? Sfaturile medicilor pentru sezonul rece
De ce răcim preponderent când e frig afară? Sfaturile medicilor pentru sezonul rece
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Smiley și Sore au lansat împreună "Jumătate", o piesă despre plăceri și păcate

07:02
LA MARUTA
Andreea Marin, din lux la munca de jos

23:57
FERMA
S-a ales și cel de-al doilea duelist! Decizia luată de Ioana Filimon
Nu a fost deloc surprinsă de deciza mea.

04:36
FERMA
Al doilea duelist discută cu Mihaela despre tactica pe care dorește să o aplice
Ce strategie s-a stabilit

01:21
FERMA
Otniela este foarte agitată de situația care s-a creat
Aceasta a simțit nevoia să lămurească anumite lucruri cu Florin Pastramă și Vali Bărbulescu. Reacția celor doi

03:19
FERMA
Planul de sabotaj al bandiților continuă în Ferma
Fetele au aplicat tactica greșită și au furat ce nu trebuia. Reacția colegilor

01:01
FERMA
Au luptat până în ultima clipă, dar cineva a fost mai bun!
Cine părăsește Ferma săptămâna aceasta și își lasă colegii plini de regrete

12:50
LA MARUTA
Irina Rimes, artistul anului în Basarabia

10:15
LAS FIERBINTI
Rață povestește amintiri din copilărie
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

04:30
LA MARUTA
Mihai Bobonete, primele declarații după operație

04:16
marius nasta
”Un closet zugrăvit e tot un closet”. Dezastrul de la Marius Nasta, prezentat de un medic
Bacterii, diagnostice greșite și medici falși. Pericolele din spitalele românești
”Marius Nasta”, un focar de infecție, vechi de 100 de ani: 4 bacterii multi-rezistente
Managerul ”Marius Nasta”: În România e o problemă cu declararea infecțiilor nosocomiale
Bilanțul deceselor cauzate de virusul gripal a crescut din nou
Dupa 3 decese și un focar de infecție, cer un spital nou: ”Ăsta e din 1906. Faceți chetă!”
raluca barsan ilfov
Cazul Raluca Bârsan: ar fi făcut operații complexe și a activat la două spitale private
Încă două persoane au murit din cauza gripei. Ultimul bilanț: 142 de decese
Reacția unui medic după al 3-lea deces la ”Marius Nasta”: ”A venit aici ca să moară la noi”
Al treilea pacient a murit din cauza infecției cu bacterii la Institutul Marius Nasta. Blocul operator, închis
Prima intervenție chirurgicală cu cel mai performant robot din Europa, la Iași
Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 140