Ministrul Sănătății, despre cazurile de gripă: ”Este un număr foarte mare de decese”

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Sănătății Sorina Pintea a susținut o conferință de presă despre situația cazurilor de viroze respiratorii din România.

Declarațiile au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

Pintea a anunţat că suntem în pragul unei epidemii de gripă, dat fiind că ultimele două săptămâni au fost declarate săptămâni epidemice, iar o a treia săptămână determină declararea epidemiei.

Ministrul Sănătăţii a mai declarat că, în primele trei zile ale acestei săptămâni, la nivelul unităţilor şcolare au fost raportate 5.823 de cazuri de îmbolnăviri de gripă, iar acest număr justifică solicitarea pe care Ministerul Sănătăţii a făcut-o Ministerului Educaţiei pentru a suspenda vineri cursurile.

"Săptămâna aceasta, până în data de 23 ianuarie, numărul de cazuri de îmbolnăviri la nivelul unităţilor şcolare, transmis Ministerului Sănătăţii de către direcţiile de sănătate publică, a fost 5.823. Eu cred că acest număr de cazuri justifică solicitarea pe care Ministerul Sănătăţii a făcut-o Ministerului Educaţiei pentru a suspenda cursurile în data de 25 ianuarie.

Citește și
vaccin antigripal
Majoritatea farmaciilor din Arad nu mai au vaccin antigripal. DSP cere ministerului 1.800 de doze

Pot să vă spun că aceste decizii de regulă se iau în urma consultării cu specialiştii pe care îi are Ministerul Sănătăţii, astfel încât să preîntâmpinăm eventualele efecte negative şi creşterea excesivă a numărului de îmbolnăviri", a precizat ministrul.

Sinteza declarațiilor

 - Ţinând cont de faptul că ultimele două săptămâni din această perioadă epidemiologică au fost declarate săptămâni epidemice, adică numărul de cazuri diagnosticate a depăşit numărul de cazuri estimate, conform specialiştilor suntem în pragul unei epidemii. Pentru a putea declara epidemie, este nevoie de trei săptămâni la rând în care numărul cazurilor diagnosticate să fie mai mare decât numărul cazurilor estimate. Aşteptăm pentru săptămâna viitoare comunicatul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi dacă numărul de cazuri diagnosticate va fi mai mare decât numărul de cazuri estimate, atunci vom putea spune că suntem în epidemie

Săptămâna aceasta, până în data de 23 ianuarie, numărul de cazuri de îmbolnăviri la nivelul unităţilor şcolare, transmis Ministerului Sănătăţii de către direcţiile de sănătate publică, a fost 5.823. Eu cred că acest număr de cazuri justifică solicitarea pe care Ministerul Sănătăţii a făcut-o Ministerului Educaţiei pentru a suspenda cursurile în data de 25 ianuarie. Pot să vă spun că aceste decizii de regulă se iau în urma consultării cu specialiştii pe care îi are Ministerul Sănătăţii, astfel încât să preîntâmpinăm eventualele efecte negative şi creşterea excesivă a numărului de îmbolnăviri.

- Pentru a putea rezolva problemele e nevoie de o mare complianță din partea părinților și a populației.

- În acest moment există 1.275.000 de persoane vaccinate, dintre care aproximativ 800.000 de persoane sunt din grupa de risc ridicată, cu vârste de peste 65 de ani.

- Avem 35 de decese până în acest moment. Toți aveau în comun un lucru: nu erau vaccinați. Este un număr foarte mare de decese, având în vedere că anul trecut în această perioadă aveam doar 4 decese.

- În afară de măsurile pe care Ministerul Sănătății le-a transmis, specialiștii au venit cu măsuri pe care le-au transmis unităților medicale.

- Vaccinurile se achiziționează în fiecare lună iulie. Dacă se dorește suplimentarea stocurilor, se poate face printr-o cerere. 

- Măsurile pe care le-am luat până acum sunt măsuri specifice epidemiei. Punctual se poate cere suspendarea cursurilor, în funcție de numărul de copii care lipsesc într-o anumită clasă. Punctual, unde există probleme.

- Am cerut raportarea preliminară marți seara, iar miercuri vom lua decizia (privind declararea epidemiei, n.red.).

Adrian Streinu Cercel:

(...) evident că orice medic care pune diagnosticul de gripă, diagnostic care nu este foarte complicat ... E un diagnostic simplu: febră peste 39 de grade, dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap, te simți ca bătut sau lovit de tren. Aia e gripă.

Deci asta e toată filozofia. E gripă, Tamiflu. Așa cum a spus și doamna ministru, nu trebuie să așetptăm cine știe ce. nu trebuie să alergăm înebuniți să facem teste. Le facem degeaba.

E clar că dacă ai simptomele astea, ce să vezi? E iarnă și iarna e gripă. E secretul lui Polichinelle. Deci trebuie să fim raționali, fiindcă altfel blocăm toate unitățile de primiri urgențe .. cu ce? Cu persoane care doresc să-și facă un test de gripă. Eu am dat dispoziție la Balș să nu se mai facă la cerere test de gripă. Nu facem așa, de dragul de a face!”

Recent, Pintea a declarat că ”dacă vom avea 3 săptămâni la rând săptămână epidemică, cu siguranţă” se va lua decizia de declarare oficială a epidemiei de gripă în România.

Ministrul a mai menţionat în urmă cu câteva zile că decizia suspendării cursurilor se poate lua punctual de către Inspectoratul Şcolar, în colaborare cu cel de sănătate publică, acolo unde este necesar.

34 de oameni au murit până acum din cauza gripei, a anunţat, miercuri, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

"Nu putem afirma, în acest moment, că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever faţă de sezonul precedent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese mai devreme faţă de sezonul precedent", anunţa INSP, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marina Manea, a declarat că au fost înregistrate 85 de cazuri de gripă confirmate la copii de grădiniţă, de şcoală sau liceeni.

Ea a adăugat că triajele în unităţile de învăţământ vor continua luni şi vor fi făcute raportări permanente la Inspectorat.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citește și...
De ce răcim preponderent când e frig afară? Sfaturile medicilor pentru sezonul rece
De ce răcim preponderent când e frig afară? Sfaturile medicilor pentru sezonul rece

De ce răcim preponderent când e frig afară? Ne legăm de informaţiile anatomice şi fiziologice, ca să îndemnăm părinţii să renunţe la fularul pus peste nasul celor mici.

Majoritatea farmaciilor din Arad nu mai au vaccin antigripal. DSP cere ministerului 1.800 de doze
Majoritatea farmaciilor din Arad nu mai au vaccin antigripal. DSP cere ministerului 1.800 de doze

Majoritatea farmaciilor din Arad nu mai au vaccin antigripal, în ultimele două săptămâni cererea fiind foarte mare. Acum Direcţia de Sănătate Publică Arad solicită Ministerului Sănătăţii 1.800 de doze pentru persoane cu risc de complicaţii la gripă.

Soluția rudelor pentru a intra în spitale deși e interzis din cauza gripei
Soluția rudelor pentru a intra în spitale deși e interzis din cauza gripei

Rudele pacienţilor nu sunt încântate de măsurile luate în Spitalul Judeţean din Constanța şi susţin că vor căuta diverse metode ca să ajungă în saloane.

Numărul românilor morți de gripă a ajuns la 34. Cine sunt ultimele cinci victime
Numărul românilor morți de gripă a ajuns la 34. Cine sunt ultimele cinci victime

În spitale se iau măsuri din ce în ce mai stricte. La Constanța, de exemplu, autorităţile au interzis accesul vizitatorilor. În acest judeţ, au fost înregistrate 2 decese, numai miercuri, iar 49 de cazuri, au fost confirmate cu gripă.

Elevii, îndemnați de profesori să ”se spele bine pe mâini”. Doar că în școli n-au săpun
Elevii, îndemnați de profesori să ”se spele bine pe mâini”. Doar că în școli n-au săpun

28 de oameni au murit până acum răpuşi de gripă, iar ultimele trei victime, cu vârste peste 70 de ani, sufereau şi de alte afecţiuni.

Recomandări
Premieră. SUA sunt de acord cu înființarea unui Tribunal Special care să judece ”agresiunea” Rusiei în Ucraina
Premieră. SUA sunt de acord cu înființarea unui Tribunal Special care să judece ”agresiunea” Rusiei în Ucraina

Statele Unite anunţă marţi că sunt în favoarea înfiinţării unui Tribunal Special care să judece ”agresiunea” Rusiei în Ucraina şi care să fie ”înrădăcinat în sistemul judiciar ucrainean”, relatează AFP.

 

România și Polonia vor face achiziții comune de tehnică militară. Este anunțul făcut de șefii guvernelor celor două țări
România și Polonia vor face achiziții comune de tehnică militară. Este anunțul făcut de șefii guvernelor celor două țări

România și Polonia vor face achiziții comune de tehnică militară, au anunțat șefii guvernelor celor două țări, reuniți la București. Elicoptere, muniție și sisteme de avertizare împotriva atacurilor aeriene ar putea fi pe lista de cumpărături.

Plafonarea preţurilor la RCA și Legile Educației, pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri
Plafonarea preţurilor la RCA și Legile Educației, pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri

Guvernul va discuta, în şedinţa de miercuri, proiectele de legi care vizează educaţia, dar şi plafonarea preţurilor la RCA.