Elevii, îndemnați de profesori să ”se spele bine pe mâini”. Doar că în școli n-au săpun
28 de oameni au murit până acum răpuşi de gripă, iar ultimele trei victime, cu vârste peste 70 de ani, sufereau şi de alte afecţiuni.
În aceste condiţii, măsurile de prevenţie din spitale, şcoli şi grădiniţe, trebuie să fie respectate cu stricteţe, spun oficialii din Ministerul Sănătăţii.
Însă numeroase unităţi de învăţământ sau alte instituţii publice nu sunt capabile să sigure condiţii decente de vreme ce nu au nici măcar apă caldă şi săpun la baie.
La Colegiul Naţional "Carmen Sylva" din Timişoara - unde învaţă aproape 2.000 de elevi - grupurile sanitare sunt un focar de boală, se plâng copii.
Nicăieri nu exista săpun, hârtie igienică şi dezinfectanţi - deşi regulile de sănătate publică impun şcolilor să asigure un stoc permanent de materiale de curăţenie.
Riscul ca elevii să răspândească gripa în aceste spaţii este enorm.
Imaginile au fost filmate de elevi după ce în Timiş numărul infecţiilor respiratorii a explodat. Sunt peste două mii de viroze confirmate şi alte 400 de pneumonii. Cinci oameni au fost diagnosticaţi cu gripă şi grav este că doi au murit.
În tot acest timp, în unele şcoli din judeţ măsurile de prevenire a bolii lipsesc. Într-o clădirea a Liceulului Teoretic "Nikolaus Lenau" - de pildă - elevii se pot spăla pe mâni doar cu apă rece. Problemele sunt şi la Liceul cu Program Sportiv "Banatul.
Medicii spun că situaţia este gravă.
Voichița Lăzureanu, manager al Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara: "Foarte periculos, pentru că apa, da, mai spală prin jet o parte din microbi dar ei sunt rezistenţi la apă şi de aceea avem nevoie de săpun. Ideal, antibacterian."
Unii reprezentanţii ai şcolilor din Timişoara unde nu există săpun, hârtie şi dezinfectaţi la toalete nu au comentat situaţia. Alţii au încercat să găsească scuze.
Călin Rosemblum, directorul LPS Banatul: "Hârtie este, dar nu facem faţă la ceea ce se consuma, iar săpunul nu avem, decât săpun lichid iar nimni nu are grijă să reuşim să facem faţă la ceea ce se distruge."
Francisc Balasz, inspector-sef adjunct ISJ Timiş: "Este o neglijenţă din partea unităţilor de învăţământ şi nu se ocupă şi de aceste aspecte. Tocmai acum am lansat o scrisoare către fiecare unitate de învăţământ având în vedere gripa în momentul de fata îşi face de cap care sunt măsurile care trebuie luate pentru a preveni extidenderea acesteia."
Ministerul Sănătăţii a recomandat şcolilor să suspende cursurile dacă apar trei bolnavi de gripă într-o clasă ori dacă peste 20 la sută dintre elevii din şcoala lipsesc din cauza bolii.
În plus, elevii vor fi informaţi despre boală la orele de dirigenţie. Unele sfaturi fac însă referire la săpunul care lipseşte din multe şcoli.
Profesor: "Faceţi vaccinul, în primul rând! Vă spălaţi bine de tot pe mâini cu apă şi săpun, nu? Vă spălaţi?"
Elevi: "Da."
Dar săpunul nu lipseşte doar din şcoli. În grupurile sanitare din gara din Arad - pe unde trec zilnic sute de oameni - tot apă rece este bază pentru cei care vor să se spele pe mâini. De aici, lipsesc inclusiv recipientele pentru acest produs, iar uscătorul este sigilat cu o ... sfoară.
Navetist: "Păi dacă nu este săpun, e infecţie, nu? Ne spălăm cu apă rece, nici măcar de ar fi călduţă nu? Dar na, unde pică microbii, săpun de unde? Da, de unde"
Potrivit unui ordin al MInisterului Sănătăţii - vechi de 5 ani - grupurile sanitare din locurile publice trebuie să aibă obligatoriu hârtie igienică, săpun şi mijloace de ştergere sau zvântare a mâinilor după spălare.
În acelaşi timp, trebuie permanent menținută curăţenia acestora iar orice defecţiune trebuie imediat remediata. Cine nu respecta regulă riscă amenzi de câteva mii de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministrul sanatatii, microbi, virus gripal,
Dată publicare:
22-01-2019 18:55