De ce răcim preponderent când e frig afară? Sfaturile medicilor pentru sezonul rece

Ultima actualizare: 25-01-2019 10:09

De ce răcim preponderent când e frig afară? Ne legăm de informaţiile anatomice şi fiziologice, ca să îndemnăm părinţii să renunţe la fularul pus peste nasul celor mici.

Cald, frig, iar cald şi iar frig. Vasele de sânge din nas se strâng şi reduc secreţia de substanţe cu rol în apărarea locală. Se numesc imunoglobuline A. De aceea, dacă e frig afară, nu vă supraîncălziţi casă.

Un alt aspect: în frig scade temperatura din nas până la 32 de grade Celsius. Iar unele dintre virusurile respiratorii se înmulţesc tocmai la această temperatură. Aşadar vom răci în sezonul rece.

Copiii cu siguranţă vor avea cel puţin două episoade de infecţie respiratorie. Nu îi bombardaţi cu medicamente imediat, dacă e vorba de o banală răceală. Şi aveţi încredere când vi se spune să aşteptaţi cu anti-inflamatoarele. Până când?

Ştefan Lazăr, medic primar boli infecţioase pediatrie: ”Până în 39, 39 cu 5 copiii suportă bine febră, la ei există rar conceptul de hipertemie, adică febră periculoasă.”

Capacitatea de multiplicare a micro-organismelor dăunătoare scade în condiţii de temperatură înaltă. De asemenea, tocmai febra declanşează răspunsul sistemului imunitar uman. Este, aşadar, un fenomen normal, fiziologic, prin care organismul spune ”sunt atacat, dar ştiu şi pot să lupt!”.

Copiii fac febră mai mare şi mai des decât adulţii. Nu înseamnă însă că luptă mai bine, ci că reacţionează violent la orice stimul. Aceasta deoarece nu au memoria imunitară a unui adult, capabil să răspundă ţintit la factorii infecţioşi.

În lupta sa cu o infecţie, copilul are nevoie de multă apă şi de o temperatură moderată în cameră. În plus, nu îl înfofoliţi pentru că va ajunge uşor să se supra-încălzească. De asemenea, aerisiţii des camera, chiar dacă e frig, ca să direcţionaţi micro-organismele afară.

Chiar şi afectat de o infecţie respiratorie, copilul trebuie scos în aer liber. De mai multe ori pe zi. Specialiştii sunt împotriva fularului.

Dr. Brânduşa Petrutescu, medic specialist alergolog: ”Nu trebuie să le înfofolim nasul cu fular pentru că se produse condens, umididate care favorizează înmulţirea virusurilor, microbilor la nivelul mucoasei nazale.”

Aşadar fularul îi va prelungi perioada în care se desfăşoară o infecţie respiratorie. Afară, puneţi-l să sufle nasul des. E singurul ajutor pentru organul care are funcţie de aer condiţionat pentru organismul uman.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO