Dosarul OLTCHIM. Victor Ponta: "Daca DD nu plateste pana luni, privatizarea se reia in maxim 6 luni"
PROTV NEWS a transmis LIVE conferinta de presa sustinuta la Ministerul Economiei de catre premierul Victor Ponta si ministrul Economiei Daniel Chitoiu.
Guvernul este pregatit sa numeasca un nou management la Oltchim si sa dispuna administrarea speciala a combinatului daca Dan Diaconescu nu achita pana luni pretul pe actiuni, iar in maximum sase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic, a anuntat premierul Victor Ponta.
Executivul va aloca si un imprumut din fondurile de privatizare pentru repornirea combinatului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit premierului, numirea unui admnistrator special la Oltchim nu presupune si intrarea companiei in insolventa. Imprumutul Guvernului ar urma sa fie acordat in aproximativ doua saptamani incepand cu 1 octombrie, dupa notificarea Comisiei Europene.
El a precizat ca Dan Diaconescu are termen pana luni, 1 octombrie, sa plateasca pretul pe actiuni, caz in care acesti bani ar putea fi acordati Oltchim pentru functionarea combinatului, ca imprumut de salvgardare pentru maximum sase luni, pana la transferul actiunilor.
Premierul a citit fragmente din oferta depusa de Dan Diaconescu pentru Oltchim, aratand ca acesta s-a angajat sa efectueze plata la momentul semnarii contractului, dar precizand ca acesta nu a indeplinit pana in prezent alte obligatii, precum prezentarea noilor administratori si a planului de afaceri.
"Daca a asigurat in fals ca dispune de resursele financiare necesare, acest lucru va atrage raspunderea penala pentru fals in acte oficiale si inselaciune", a spus Ponta.
In conferinta de presa, seful Guvernului a prezentat o serie de date legate de istoricul Oltchim si a insistat asupra faptului ca situatia economico-financiara a companiei a fost deteriorata de-a lungul unui interval in care Guvernul a fost format sau condus de PDL. El a amintit astfel ca din Guvernul care a avizat in 2006 Ordonanta de Urgenta 45/21 iunie prin care a fost reglementata privatizarea Oltchim au facut parte si actualii membrii PDL Monica Macovei, Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, ca si fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, si le-a cerut acestora "mai putina utilizare politica a subiectului".
Premierul a aratat de asemenea ca in perioada 2009-2011, in care Ministerul Economiei a fost condus succesiv de catre democrat-liberalii Adriean Videanu si Ion Ariton, in Guvernul Boc, datoriile Oltchim catre furnizori au crescut de la 11 milioane lei, in decembrie 2009, la 73 milioane lei, in decembrie 2010, si la 291 milioane lei, in decembrie 2011, in timp ce restantele catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat au crescut de la 7 milioane lei la 13 milioane lei si, respectiv, la 37 milioane lei.
Datoriile Oltchim catre banci pentru credite nerambursate au crescut de la 500 milioane lei in decembrie 2009 la 552 milioane lei in decembrie 2010. in decembrie 2011, sa scada la 51 milioane lei, premierul Ponta argumentand situatia prin faptul ca Oltchim nu a mai gasit finantare pe piata bancara. Datoriile pentru credite bancare pe termen scurt s-au mentinut la 500 milioane lei, iar cele pentru credite pe termen lung s-au cifrat la doar 51 milioane lei, premierul argumentand situatia prin faptul ca Oltchim nu a mai gasit finantare pe piata bancara pe termen lung.
El a sustinut totodata ca Oltchim inregistreaza in prezent datorii totale de 700 milioane euro, o datorie care creste cu 200.000 euro in fiecare zi.
Premierul a amintit in acelasi timp ca firma de consultanta PricewaterhouseCoopers a fost selectata in decembrie 2011 de Guvernul Boc, iar termenul agreat cu FMI si Banca Mondiala pentru incheierea privatizarii Oltchim a fost aprilie 2012. Pana la acest termen insa, procesul de privatizare nu a fost incheiat, iar datoria combinatului catre Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a crescut de la 165 milioane euro la 250 milioane euro prin adaugarea de penalitati si dobanzi.
In conditiile nerespectarii conditiei de finalizare a privatizarii pana in luna aprilie, aceasta obligatie a fost tratata in continuare de catre FMI ca o actiune prioritara care trebuie indeplinita pana la reuniunea board-ului de la finele lunii septembrie.
Lipsa unor conditii legate de experienta in domeniu sau alte criterii de calificare impuse participantilor la licitatie a fost explicata de seful Guvernului prin faptul ca introducerea unor astfel de preconditii ar fi condus la situatia in care la licitatie s-ar fi prezentat doar actionarul minoritar PCC, astfel ca autoritatile romane ar fi fost obligate sa cedeze pachetul de actiuni prin incredintare directa.
"Nu ne puteam asuma riscul de a avea un participant, ci trebuia sa avem o licitatie cat mai deschisa. Consultantul nu a anticipat ca va veni o persoana fizica de renume national", a spus Ponta.
in privinta conversiei in actiuni a datoriilor combinatului catre AVAS, premierul a explicat ca pentru efectuarea procedurii este nevoie de votul a doua treimi din Adunarea Generala a Actionarilor (AGA), dar ca actionarul minoritar PCC a transmis autoritatilor, inca din 10 august, ca va vota impotriva conversiei. in aceste conditii, a aratat Ponta, Ministerul Economiei a propus vanzarea actiunilor, dar si a datoriilor.
"Sunt convins ca un om care a convertit datorii in actiuni la Marmosim stie foarte bine ca nu poti face asta fara doua treimi din AGA", a spus Ponta.
In privinta companiei ruse TISE, din grupul Gazprom, premierul a precizat ca reprezentantii acesteia au anuntat la 17 septembrie, cu trei zile inainte de deschiderea ofertelor, ca nu vor participa la licitatie, dar ca nu exclud interesul de a continua cooperarea cu Guvernul pentru "o viitoare privatizare sau investitie".
TISE a depus, in aprilie, o scrisoare neangajanta privind privatizarea Oltchim. La procesul de privatizare, derulat saptamana trecuta, compania rusa nu a mai participat.
intrebat de jurnalisti daca are ceva sa isi reproseze sau daca are reprosuri pentru ministrii sai in cazul unui esec al privatizarii Oltchim, premierul a raspuns ca Guvernul "a facut ce trebuie facut", preluand o procedura de la fosta guvernare.
Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.
Sinteza declaratiilor premierului Victor Ponta, LIVE TEXT:
- "Am raspuns invitatiei ministrului Chitoiu de a avea aceasta intalnire cu media, am avut si ieri o discutie cu ministrul si domnul Vulpescu. Am considerat necesar sa punem la dispozitie cateva date despre evolutia sau involutia situatiei de la Oltchim. A existat un interes major al opiniei publice."
- "Rezultatul final va trebui sa duc la continuarea activitatii combinatului".
- "Anul 2009-2010 a reprezentat o perioada grava in ce priveste pierderile acumulate."
- "As vrea sa incep cu 2006, anul in care compania PCC devine actionar minoritar si este anul in care Guvernul adopta OUG 45/2006 privind unele masuri pentru privatizare. Ministrul finantelor era Sebastian Vladescu, ministrul Economiei era domnul Seres. Fac aceste declaratii pentru ca batalia politica daca nu inceteaza, macar trebuie sa se limiteze."
- "Domnul Videanu a fost ministru al Economiei. In 2010 erau 73 milioane datorii la furnizori."
- "In 2011, cu domnul Ariton ministru, datorii de 291 milioane. Credite bancare de 500 de milioane."
- "700 milioane de euro in acest moment, 200.000 de euro creste datoria in fiecare zi!"
- "In aprilie 2012, Guvernul Ungureanu nu a aprobat procedura privatizarii. A adaugat penalitatile la creantele AVAS si a ajuns la 250 milioane de euro."
- "Exista si foarte multe lucruri care nu se cunosc si pe care vreau sa le prezint. Conversia datoriilor AVAS in actiuni."
- "Oferta dlui Dan Diaconescu. Nuj e publica, am citit-o in presa. As vrea sa va citesc 2 lucruri esentiale. Suma totala este echivalentul a 45 milioane euro si se va achita in lei."
- "Suntem pregatiti pana luni, daca Diaconescu, care acum este plecat din tara, ca si Videanu, de altfel, pentru a identifica surse de finantare, suntem disponibili sa discutam toate optiunile care se impun."
- "Suntem pregatiti ca, daca plateste pana luni, sa discutam mai departe toate procedurile, legate de investitii, gestionarea portofoliului de datorii si Arpechim. Luam insa in calcul sa nu plateasca pana luni si atunci suntem pregatit pentru numirea unui nou management, a unui administrator special pentru a opri contractele paguboase si a discuta cu creditorii privati, precum Electrica si bancile, precum si pentru reluarea activitatii printr-un sprijin guvernamental ca si capital de lucru din fonduri de privatizare, iar in maximum sase luni, cu consultarea Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale, sa reluam privatizarea cu un investitor strategic"
- "Luam in calcul si faptul ca pana la 1 octombrie Diaconescu nu va putea sa plateasca pretul. In aceste conditii, responsabilitatea ramane in sarcina Guvernului si suntem pregatiti sa numim un nou management, un administrator special care sa opreaca contractele paguboase. Sa discute cu creditorii, sa se reia activitatea pe baza unui sprijin pe care Guvernul il poate asigura ca si capital de lucru din fondurile de privatizare, urmand ca intr-o perioada de 6 luni, discutand si avand continuu consultare cu FMI si BM, sa reluam procesul de privatizare cu un investitor strategic."
- "Pana in luna iulie, s-au platit salariile angajatilor. Asteptam 1 octombrie pentru a sti daca ministerul va ramane proprietar al Oltchim. Daca nu indeplineam procedura, nu intra scrisoarea noastra in board-ul nostru din 28 septembrie. In acest moment, daca pe 1 oct nu intra bani avem procedura administrarii speciale."
- "Ce s-ar intampla cu cei 45 de milioane de euro daca domnul Diaconescu i-ar plati pana luni? Pot fi acordati si vor fi acordati pentru functionarea combinatului."
DOSARUL OLTCHIM:
STIRILEPROTV.RO:
--> Circul privatizarii unui COLOS. Cine sunt adevaratele victime ale scandalului Oltchim
--> RISCUL pe care il presupune o eventuala inchidere a Oltchim.Cati bani aduce din EXPORTURI combinatul
--> Relu Fenechiu: Diaconescu ar putea raspunde PENAL. Lui Chitoiu nu i se poate reprosa nimic
--> "Domnul Bula" si "Mitomanul national" - cum arata scena politica romaneasca in "afacerea" Oltchim
--> Ponta, la Slatina: Mi-as fi dorit ca si la Oltchim sa fi avut un mare investitor din Rusia
--> Cu ce ramane STATUL dupa vanzarea Oltchim. Cifrele din spatele unei privatizari cu paine si circ
--> CT Popescu: In ce-i priveste pe muncitorii de la Oltchim si combinatul, Dumnezeu cu mila
--> Cristian Hostiuc, ZF: "Dan Diaconescu a transformat privatizarea Oltchim in telenovela Elodia"
--> Reactii dure dupa privatizarea Oltchim. Ponta: "Cine se joaca se va arde foarte tare". Ce spune Bodu
--> ZF:Ce profituri au facut firmele "capusa“ ale Oltchim cand combinatul era "ingenuncheat“ de pierderi
GANDUL.INFO:
--> DOSARUL OLTCHIM. Ce oferta a facut Dan Diaconescu si care este PLANUL B al Guvernului
--> Un oras întreg priveste cu îngrijorare cum Dan Diaconescu joaca POKER cu statul român: ce carti are în realitate investitorul strategic DD
--> Se vindeca alienatii mintal votanti Dan Diaconescu?
--> DOSARUL OLTCHIM. Cine este ADEVARATUL INVESTITOR din spatele lui Dan Diaconescu?
--> DOSARUL OLTCHIM. Expertii avertizeaza: "Încetarea activitatii ar duce la DEZECHILIBRE SERIOASE pe piata interna si externa"
--> DOSARUL OLTCHIM. Ce se va întâmpla cu Dan Diaconescu daca nu achita cele 45 de milioane de euro pentru actiunile combinatului
ZIARUL FINANCIAR:
--> În loc de solutii pentru cel mai mare combinat chimic cu 3.300 de angajati, privatizarea Oltchim a adus teatru absurd si circ politic
--> Oltchim si un oras întreg prinse între amatorism, management dezastruos al unui stat si un poker politic care îl propulseaza pe Dan Diaconescu. Lipsesc însa banii si viitorul unui combinat
--> Cine este consultantul? Premierul Ponta a declarat ca procedurile de privatizare a Oltchim au fost stabilite de consultant
--> Cine câstiga din închiderea Oltchim
--> Materia prima de care are nevoie Oltchim si ce produce
--> Privatizarea Oltchim: de la salvarea unui oras la circ politic
Sursa: Pro TV
Etichete: victor ponta, Daniel Chiţoiu, dan diaconescu, Oltchim,
Dată publicare:
25-09-2012 11:13