Un amanunt socant descoperit de legisti in cazul mortii lui Dinu Damaschin

×
Codul embed a fost copiat

Moartea lui Dinu Damaschin, care s-a stins vineri chiar in sala de judecata, este achetata acum, pentru ca atat familia lui, cat si avocatul, sustin ca acest om trebuia ajutat cu forta.

Ei sustin ca Damaschin era prea slabit dupa lunile de infometare ca sa mai poata decide ce e bine pentru el.

Slabise 35 de kilograme de cand a fost incatusat pentru trafic de persoane, dar necropsia lui a scos la iveala un amanunt socant. Medicul legist sustine ca inima lui Damaschin a cedat, dar intregul lui organism nu arata nici pe departe ca al unui om care n-a mancat nimic in ultimele doua luni.

In sala de judecata, Dinu Damaschin abia mai amintea de imaginea barbatului care sustinea ca i-a fost mentor Monicai Gabor, fosta doamna Columbeanu. A fost adus pe brate acolo si asezat pe un scaun langa baxa acuzatilor.

Avocata care l-a insotit la recurs sustine ca Damaschin nu mai comunica, iar pe parcursul sedintei de judecata a stat cu capul sprijinit si nu s-a miscat deloc.

Citește și
Dinu Damaschin
Dinu Damaschin, "protectorul" Monicai Gabor, a murit in sala de judecata. VIDEO socant la tribunal
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Chiar inainte cu o zi, la cererea procurorului DIICOT care se ocupa de dosarul lui, Damaschin a fost dus la spital unde l-au vazut nu mai putin de patru medici: un cardiolog, un gastro-enteriolog, un pshiholog si un nutritionist.

Ei sunt cei care i-au permis lui Damaschin sa se intoarca in arest, ca sa ajunga a doua zi la instanta. N-au considerat ca ar fi necesar sa-l insoteasca un medic si, de aceea, langa el a stat doar un politist.

Avocatul lui Damaschin considera acum ca cineva trebuia sa-l ajute pe clientul sau cu forta, desi legea spune clar ca interventia medicala fortata se face numai in situatia in care pacientul este in stare de inconstienta si doar cu acordul familiei.

Si mama lui Damaschin, care si-a vazut ultima oara fiul acum doua saptamani, crede ca ajunsese intr-o faza in care nu mai era in stare sa decida pentru el.

Totusi, psihologul, aflat printre specialistii care l-au vazut pe Damaschin cu o zi inainte sa moara, nu a considerat ca nu ar avea discernamant. Cert este doar ca problemele cu inima, i-au adus sfarsitul, dupa cum spune medicul legist care a facut necropsia.

Tot legistul este cel care arunca si bomba in acest caz, spunand ca tesutul musculo-adipos era normal, ca la o persoane care se alimenteaza.

In cele 58 de zile in care a refuzat sa manance, Damaschin a stat singur in celula si nici macar nu i se mai aducea hrana, dupa ce a semnat ca intra in greva foamei. In aceste conditii, sansele sa fi mancat pe ascuns sunt practic inexistente, spun reprezentantii politiei.

Asadar, cei care trebuie sa ofere mai multe raspunsuri in acest caz sunt cei patru medici care l-au consultat ultima oara, dar conducerea spitalului unde a fost dus Damaschin a anuntat ca abia luni va veni cu lamuriri.

Ei ar fi avut posibilitatea sa-l interneze, dar in acest fel Damaschin nu ar mai fi ajuns in fata instantei. Legea spune ca arestatul nu este dus la judecata daca se afla internat in spital, este într-un alt centru de detentie din tara, sau in caz de forta majora sau stare de necesitate.

Acesta nu este totusi primul caz de acest fel. In 2009, la Timisoara, un detinut aflat in greva foamei a fost dus chiar pe targa in fata instantei. Abia dupa aceea medicii au decis internarea lui, dar dupa doua luni a murit.

Povestea lui n-a avut ecouri, spre deosebire de ce a lui Claudiu Crulic, romanul arestat in Polonia pentru ca ar fi furat un portmoneu. Se considera nevinovat, asa ca a refuzat hrana si nu a beneficiat de ingrijiri medicale decat atunci cand nu-l mai puteau salva.

Cazul lui a starnit un scandal international care a dus la demisia ministrului de externe de la acea vreme, Adrian Cioroianu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
VIDEO. Transformarea lui Dinu Damaschin, care se afla de doua luni in greva foamei
VIDEO. Transformarea lui Dinu Damaschin, care se afla de doua luni in greva foamei

Dinu Damaschin, care a murit in aceasta dupa-amiaza in sala de judecata, unde era anchetat pentru proxenetism, se afla in greva foamei de pe data de 22 decembrie 2011.

Dinu Damaschin,
Dinu Damaschin, "protectorul" Monicai Gabor, a murit in sala de judecata. VIDEO socant la tribunal

Dinu Damaschin, arestat pentru proxenetism, cunoscut ca fiind "tatal adoptiv" al Monicai Gabor, a murit, vineri, la Curtea de Apel Bacau care ramasese in pronuntare privind recursul facut de el la prelungirea arestarii preventive.

Marturia dura a Monicai Gabor in procesul lui Dinu Damaschin.
Marturia dura a Monicai Gabor in procesul lui Dinu Damaschin. "M-a obligat sa-mi vand virginitatea"

Dinu Damaschin a murit vineri in timp ce se judeca procesul in care era acuzat Monica Gabor ca a fortat-o sa se prostitueze. Marturiile fostei doamne Columbeanu sunt impresionante.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.