Lacrimi grele pentru copiii alpinisti, ucisi de o avalansa. Erik a fost incinerat, iar cenusa lui va fi risipita in munti

Ultima actualizare: 28-04-2017 07:11

Final brutal de drum pentru copiii alpinisti, ucisi de o avalansa in Retezat. La doar 12 ani, Erik Gulacsi a fost incinerat, iar cenusa lui va fi risipita pe crestele muntilor.

In tot acest timp, este doliu la Rasnov, in orasul Getei Dor Popescu.

Inca de luni seara, oameni de toate varstele trec necontenit pe la capela, unde este depus sicriul fetitei. Oamenii deplang soarta celei care a sfarsit pe muntii care i-au fost loc de joaca.

Langa sicriul Getei Dor a stat mai tot timpul sora ei mai mare, cea care i-a fost fetitei un model. Doborata de durere, Crina Coco-Popescu a reusit cu mare greutate sa spuna cateva cuvinte.

Crina Coco Popescu, sora Getei: "E un moment foarte, foarte urat... Dupa inmormantare promitem sa vorbim si sa raspundem la orice. Mereu ati fost alaturi de noi, ne-ati sustinut si ne-ati ajutat foarte mult, acum chiar va rog sa ne intelegeti ca nu putem...."

In centrul orasului Rasnov a fost arborat drapelul negru, iar capela in care este depusa copila a devenit loc de pelerinaj.

Colegi de clasa, prieteni de familie, oficialitati si oameni simpli, cu totii au aprins lumanari si s-au rugat pentru sufletul acestei fetite care si-a depasit cu mult limitele. Peste o luna - ar fi implinit 14 ani.

Geta Dor, cea care la doar 13 ani, a ajuns pe varfuri pe care doar adultii antrenati se avanta. Ea va fi inmormantata intr-un cimitir de la poalele Bucegilor. Aproape de inaltimi va fi si prietenul ei bun, Erik Gulacsi.

"Erik s.a stins facand ceea ce.i placea cel mai mult. Erik s.a stins pe muntele pe care.l iubea cel mai mult.Tot ce dorim este sa ne respectați decizia pe care noi trei am luat.o.De a.i darui posibilitatea sa ramana la inaltime pentru totdeauna. Posibilitatea ca fiecare particica a sa să zboare lin pe deasupra muntilor.." asa a scris mama baiatului pe Facebook.

Intre timp, parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a preluat ancheta pentru ucidere din culpa. Desi liderul informal al grupului era tatal Getei, Ovidiu Popescu, in acest moment cercetarile nu-l vizeaza in mod direct.

Cristi Babes, salvamont Bran: "Nu inteleg ce a fost in capul lui, mai ales ca avea si copii. Daca erau doar oameni maturi intelegeam, dar fiind si copii are o sarcina mai mare, o responsabilitate foarte mare."

Ioan Pivoda, sef salvamont Zarnesti: "Niste copii devotati muntelui, care erau supusi la un efort fizic, dusi in zone extrem de periculoase, nu aveau ei puterea decizionala pentru a spune merg sau nu merg. Profesionist inseamna sa nu ajungi sa fii victima."

Pe de alta parte, dupa aceasta tragediei ies la iveala multe alte lucruri scandaloase. De pilda, o fotografie postata pe site-ul clubului montan ''Altitudine'', in care tatal celor doua alpiniste apare catarat pe stanci, cu Geta in spate, fara a fi protejata de casca - a starnit indignare inca din iunie 2013.

Cineva a facut atunci o reclamatie la Autoritatea Nationala de Protectie a Copilului.

La vremea respectiva, directia a confirmat ca cea mica era in pericol si ca promovarea unor astfel imagini este daunatoare, dar nu a facut nimic in consecinta.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO