×

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Emmanuel Macron la Baza Kogălniceanu. Ce promisiuni a făcut președintele Franței

Vizita președintelui francez, Emmanuel Macron, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, le-a adus românilor promisiunea întăririi prezenței NATO în regiune.

Vizita președintelui francez, Emmanuel Macron, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, prima pe care liderul de la Elysee o face în cadrul unui turneu în sud-estul Europei, afectat de invazia Rusiei în Ucraina, le-a adus românilor promisiunea întăririi prezenței NATO în regiune.

Pentru a preveni orice tentativă de destabilizare şi de agresiune împotriva Europei, implicarea forţelor franceze este fundamentală”, a transmis, anterior, Macron, într-un mesaj pe Twitter. Președintele Republicii Franceze a mai spus și că președinte ucrainean va trebui să negocie cu Rusia oprirea războiului. În baza militară din Constanța, Macron s-a întâlnit și cu Klaus Iohannis, iar președintele român s-a declarat încrezător că Franța va susține și deblocarea procesului de aderare a țării noastre la spațiul Schengen.

Întampinat de Klaus Iohannis pe pista din beton a aeroportului Mihail Kogălniceanu, Emmnuel Macron a anunțat o creștere a prezenței militarilor NATO în România.

Emmanuel Macron, președintele Franței: În cadrul NATO, pentru că în acest cadru armata franceză se află pe teritoriul român, împreună cu ceilalți aliați și cu sprijinul armatei române, dispozitivul actual va lua amploare.

Citește și
spaţiul Schengen
Iohannis i-a cerut lui Macron să susțină România în procesul de aderare la Schengen

Detaliile acestei extinderi urmează să fie stabilite la sfarșitul lunii, la summitul NATO de la Madrid. Într-o postare pe Twitter, făcută cu câteva ore înainte, președintele Franței anunțase că: „Războiul (...) este la porțile României şi ameninţă întregul nostru continent. La frontierele Uniunii noastre Europene, pentru a preveni orice tentativă de destabilizare şi de agresiune împotriva Europei, implicarea forţelor noastre este fundamentală.

Emmanuel Macron, președintele Franței: Rusia este o putere de temut și noi nu dorim să avem un război cu poporul rus și nu dorim să îl nimicim mâine, ceea ce au spus alții. Noi nu am spus acest lucru, dar pentru ca Ucraina să câștige și focul să înceteze, trebuie să negociem. Președinte ucrainenean va trebui să negocieze cu Rusia și noi, europenii, vom fi și noi prezenți la această masă, aducând garanții de securitate.

Mai puțin de 24 de ore a stat liderul de la Elysee în România. Marți seară, imediat după ce avionul prezindențial, cu însemnele statului Francez, l-a adus la Mihail Kolgălniceanu, Emmanuel Macron s-a întalnit cu militarii francezi.

Într-un hangar mare, deschis, unde i-au fost prezentate un vehicul blindat și un sistem apărare antiaeriană, a pus întrebări tehnice, dar s-a interesat și de moralul trupelor. Apoi, cu microfonul în mană, s-a adresat timp de opt minute bărbaților din fața lui. A urmat cina. Pe masă ar fi fost, potrivit cotidianului Le Monde, sarmale cu mămăliguță, papanași și nu a lipsit vinul.

Nu a vrut să meargă la hotel și peste noapte a domit în baza. Când s-a trezit, dimineată, a făcut jogging iar micul dejul l-a luat împreună cu militarii.

Cu președintele Klaus Iohannis a vorbit mai bine de o oră. După discuție, cei doi șefi de stat au salutat comandanții trupelor. Au și glumit. În fața fiecărui batalion, Klaus Iohannis a avut grijă că președintele francez să se pozeze cu soldații. Întalnirea s-a terminat cu o doză de optmism. Klaus Iohannis și-a exprimat încrederea că România poate conta pe sprijinul Franței ca să deblocheze procesul de aderare la spațiul Schengen

Klaus Iohannis, președintele României: Am explicat așteptarea legitimă a României cu privire la aderare. Am subliniat că extinderea spațiului Schengen va contribui la consolidarea securității și a rezilienței Uniunii în ansamblul său și la întărirea competitivității Pieței Unice, în beneficiul cetățenilor europeni.

Emmanuel Macron, președintele Franței:Dorim ca acest dosar să progreseze. De atâția ani încoace Franța se află alături de dumneavoastră și dorim să facem împreună ca situația să progreseze.

Surse citate de presa europeană au vorbit despre o vizită a președintelui francez, joi, în Ucraina, alături de premierul Italiei, Mario Draghi și cancelarul german, Olaf Scholz. Un politician ucrainean a anunțat și prezența președintelui Klaus Iohannis acolo.

Emmanuel Macron nu a confirmat direct vizita. Miercuri după-amiază, președintele francez a ajuns la Chișinău.

 

 

Citeste și...
Mesajul transmis de Macron, în limba română: ”Era important pentru mine să vin”
Mesajul transmis de Macron, în limba română: ”Era important pentru mine să vin”

Președintele francez Emmanuel Macron a postat un mesaj în limba română pe pagina sa de Facebook, prin care spune că era important pentru el să vină în România.

 

Iohannis i-a cerut lui Macron să susțină România în procesul de aderare la Schengen
Iohannis i-a cerut lui Macron să susțină România în procesul de aderare la Schengen

Președintele Klaus Iohannis a profitat de vizita președintelui Franței Emmanuel Macron în România și i-a cerut acestuia să susțină țara noastră în procesul de aderare la Spațiul Schengen.  

Emmanuel Macron: Războiul este o realitate în Ucraina. Este la porţile României şi ameninţă întregul continent
Emmanuel Macron: Războiul este o realitate în Ucraina. Este la porţile României şi ameninţă întregul continent

Preşedintele Franței Emmanuel Macron a scris pe Twitter că războiul este o realitate în Ucraina, este la porţile României şi ameninţă întregul nostru continent.

Macron, în România: Rusia este un stat puternic, nu dorim să avem un război cu poporul rus

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost primit oficial, miercuri dimineaţa, la Baza "Mihail Kogălniceanu", de către şeful statului român, Klaus Iohannis.

Ultimele Știri
Conducta care oferă României acces la gazele azere și la cele lichefiate americane devine operațională
Conducta care oferă României acces la gazele azere și la cele lichefiate americane devine operațională

În plină criză a gazelor, care afectează deja 12 țări, printre care și Germania, apare calea prin care România să importe și altfel de gaze decât cele rusești.

ȘtirileProTv.ro susține campania Salvați Copiii România și a INSMC de renovare a Maternității Polizu
ȘtirileProTv.ro susține campania Salvați Copiii România și a INSMC de renovare a Maternității Polizu

Echipa ȘtirileProTv.ro susține demersul asociației Salvați Copiii România și al INSMC, care, împreună, vor moderniza și recompartimenta Secția de Terapie Intensivă și Blocul Operator ce fac parte din Maternitatea Polizu din București.

Simona Halep, eliminată de la Wimbledon 2022. Elena Rybakina joacă în finală cu Ons Jabeur
Simona Halep, eliminată de la Wimbledon 2022. Elena Rybakina joacă în finală cu Ons Jabeur

Simona Halep (30 de ani, locul 18 WTA) a fost eliminată în semifinalele turneului de la Wimbledon 2022. Elena Rybakina (23 de ani, locul 23 WTA) o va întâlni în finala turneului pe Ons Jabeur (27 de ani, 2 WTA).