După 9 zile de la violențele petrecute la protestul din Piaţa Victoriei, ministrul de interne, Carmen Dan, a oferit duminică seară scuze şi detalii în cadrul unei conferinţe de presă.

De la sediul MAI, şefa de la Interne a prezentat raportul privind incidentele de vinerea trecută.

Carmen Dan a declarat că au existat 5 abuzuri împotriva unor persoane paşnice şi a precizat că a fost începută o anchetă internă privind acţiunile jandarmilor. "Încep prin a prezenta scuzele mele tuturor acelora care au avut de suferit în urma violențelor fie civili sau jandarmi militari", a spus Carmen Dan.

Raportul prezentat de ministrul de interne, Carmen Dan, are 90 de file şi este clasificat drept "secret de serviciu", aşa că doar o parte dintre date au fost făcute publice.

"Au fost deschise 21 de dosare penale, 3 cu autor necunoscut. În ele sunt cercetate 20 de persoane, 3 persoane au fost arestate, iar 2 au fost puse sub control judiciar şi au fost aplicate 64 de amenzi contravenţionale" a precizat Carmen Dan.

Şefa de la Interne a vorbit în detaliu şi despre filmul evenimentelor din Piaţa Victoriei."Agresiunile s-au manifestat individual sau în grupuri şi acest mod de acţiune le-a permis agresorilor să folosească primele rânduri de protestatari ca pe un veritabil scut uman. A făcut ca persoane care manifestau paşnic să suporte consecinţele acțiunilor forţelor de ordine prin utilizarea de gaze lacrimogene."

Ministrul de interne a susţinut că protestatarii paşnici care nu s-au îndepărtat de zonele în care aveau loc violențe au îngreunat misiunea jandarmilor.

"Ora 21:30 se conturează un grup de persoane cunoscut ca făcând parte din galeriile de fotbal, s-a dispus constituirea unui dispozitiv pentru izolarea grupului însă din cauza celor care nu s-au delimintat acţiunea nu a reuşit. Manifestanţii paşnici au fost reticenţi în a se disocia de elementele agresive. Nu există o lege care să dea dreptul protestatarilor să folosească pietre, bări metalice sau obiecte contondente în timpul unui protest."

Spre finalul prezentării, Carmen Dan era vizibil emoţionată: "Legea Nu se aplică în mod egal ... se aplică în mod egal jandarmilor, persoanelor violente şi celor care au instigat la astfel de acţiuni."

În urma incidentelor din 10 august, au fost depuse 318 plângeri penale la adresa Jandarmeriei.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!