Ion Besoiu a murit la 85 de ani. Nepot: "El toata viata a fost bolnav de inima. Finalul cardiac era de asteptat"

Ultima actualizare: 21-01-2017 05:00

Actorul Ion Besoiu, cunoscut pentru roluri din filme ca ”Toate panzele sus” si ”Bucuresti Non Stop”, a murit miercuri, la varsta de 85 de ani.

Posibila cauza a mortii

Actorul Ion Besoiu era cardiac si a decedat se pare in urma celui de al treilea infarct, in ciuda eforturilor medicilor de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare 'C.C. Iliescu' din Bucuresti, unde era internat, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Adrian Besoiu, nepotul actorului.

Intrebat daca confirma faptul ca Ion Besoiu ar fi murit in urma celui de al treilea infarct, Adrian Besoiu a explicat ca aceasta ar fi cauza, desi a beneficiat de o ingrijire medicala deosebita. "Asa se pare. (...) A beneficiat de o ingrijire iesita din comun. Medicul care s-a ocupat direct de el, personal, e cel mai bun prieten al meu si finul meu. S-a ocupat ca de tatal lui. (...) Inima nu a mai putut sa bata si nu a mai avut contractilitate. I s-a facut injectabil niste solutii special aduse, care maresc contractilitatea inimii. Nu a mai avut putere, nu a mai asimilat. In momentul in care inima nu mai poate sa bata, se produce insuficienta cardiaca, prin mici infarcturi", a spus acesta.

Ion Besoiu era cardiac, asemenea tatalui si fratelui sau, potrivit nepotului de la Sibiu.

"El toata viata a fost bolnav de inima. La mine in familie, bunicul meu, tatal meu si el, toti au murit de inima. Toti au fost cardiaci", marturiseste Adrian Besoiu.

Actorul Ion Besoiu fusese salvat de medicii cardiologi din Bucuresti, de mai multe ori, inca din martie 2016, de cand era mai mult internat in spitale.

"Finalul cardiac era de asteptat. Avea un stent pe inima (...) a avut doua stenturi pe picioare. De anul trecut, din martie a stat numai prin spitale. A fost scos de cateva ori din situatii critice, tot de medicii acestia. Eram pregatit, starea lui se degradase vertiginos de anul trecut", a mai spus Adrian Besoiu.

Actorul Ion Besoiu va fi inmormantat pe Aleea Artistilor din Cimitirul Bellu din Bucuresti, potrivit nepotului.

"Va fi inmormantat la Bucuresti. A fost un om de mare spiritualitate, a fost un om de mare cultura in primul rand, a avut o lectura greu de egalat in lumea asta a actorilor. Si-a trait viata, a iubit viata, s-a bucurat de ea", a aratat Adrian Besoiu.

Viata si cariera lui Ion Besoiu

Decesul actorului a fost confirmat pentru Stirile ProTV de Pamela Bojog, reprezentant al departamentului PR si relatii internationale de la Uniunea Teatrala din Romania.

Actorul Ion Besoiu, una dintre figurile de neuitat ale cinematografiei romanesti din anii '70, mai ales pentru rolul emblematic din "Toate panzele sus!", marturisea in ultimele interviuri ca e printre ultimii mohicani si ca regreta ca a pierdut multi colegi dragi.

Ion Besoiu s-a nascut la Sibiu pe 11 martie 1931. Actorul de film, radio, teatru si televiziune a absolvit Academia de Teatru si Muzica din Sibiu. A debutat in '57, iar in '70 a jucat in serialul Toate Panzele Sus.

In urma cu doi ani, marturisea fragil si emotionat ca nu resimte varsta pe care o are. Dar se amuza pe seama ei.

"Iubesc viata, iubesc ce fac la teatru, inca joc, ma ingrijoreaza, insa, faptul ca au inceput doamnele sa ma salute intai pe strada. O doamna care era pe cordidor s-a ridicat de pe scaun si mi-a oferit scaunul, ceea ce este cumplit. Inseamna ca sunt foarte batran", spunea Ion Besoiu in 2015.

Cea mai mare bucurie ii sunt cei doi nepoti gemeni, care au 10 luni. Pentru ei se roaga in fiecare zi. Vrea sa ii vad cum cresc pe timp de pace cum el nu a avut noroc.

Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului "Radu Stanca", din Sibiu, dupa care s-a mutat la Bucuresti, unde a jucat la Teatrul "Lucia Sturza Bulandra" si a fost, ulterior, timp de 12 ani, directorul acestui teatru.

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Closca, in "Procesul lui Horia" , in "Unchiul Vanea" Polonius, in "Hamlet" sau "Trei surori". A fost apreciat si pentru rolurile din filmele "Furtuna", "nemul soimarestilor, haidurii, rascoala, ultima noapte de dragoste. Dar filmul care l-a dus in inimile tuturor a fost poveste copilariei multora" Toate panzele Sus!".

Ion Besoiu a fost timp de 12 ani director al Teatrului Bulandra si este acum ceteatean de onoare al Sibiului, orasul sau natal. In final are un indemn pentru toti cei care il indragesc.

Ion Besoiu: "Sa traiti dupa idealuri, sa credeti in ele. Sa incercati sa faceti fericiti pe cei din jurul vostru, pentru ca atunci veti fi si voi fericiti. Si sa credeti in dragoste, pentru ca fara dragoste, nu exista nimic altceva."

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO