Iohannis se declara "ingrijorat" de blocarea investigatiilor in privinta crimelor comunismului. "Trebuie sa fie o prioritate"

30-05-2016 20:53

sedinta CSAT Iohannis

 Presedintele Klaus Iohannis s-a aratat ingrijorat luni fata de blocarea investigatiilor in privinta crimelor comunismului si a solicitat factorilor de decizie sa ia masuri in acest sens.

 "Trecutul trebuie sa constituie un semnal de alarma pentru tinerii de astazi, iar actiunea justitiei este fundamentala in acest sens. Sunt ingrijorat de blocarea investigatiilor in privinta crimelor comunismului dupa cativa ani de progrese. Continuarea investigatiilor trebuie sa fie o prioritate pentru institutiile abilitate de lege si solicit factorilor de decizie sa ia masuri pentru deblocarea situatiei", a declarat Iohannis, la ceremonia de inaugurare a monumentului "Aripi" de la Piata Presei Libere.

Potrivit sefului statului, crimele de la Revolutie nu pot ramane nepedepsite.

El a aratat ca, in ultimul timp, au aparut semnale ca exista persoane care pun la indoiala ori ''banalizeaza'' sacrificiul si tragedia victimelor regimului comunist, punctand ca, in acest context, este nevoie de o noua legislatie.

"Avem nevoie, prin urmare, de o legislatie care sa interzica orice forma de negare a crimelor comunismului. O astfel de lege trebuie sa sanctioneze si tendintele de articulare a cultului persoanelor care se fac vinovate de promovarea abuzurilor pe criterii politice in vremea comunismului. Numai asa aratam ca am inteles drama trecutului totalitar si ca aparam principiile dupa care se ghideaza statul de drept", a afirmat Iohannis.

Seful statului a reafirmat ca sprijina crearea, cat mai curand in Romania, a unui Muzeu National al Comunismului.

"Generatiile de astazi au nevoie de educatie in spiritul adevarului. Tinerii trebuie sa stie ca regimul comunist a banalizat moartea si suferinta, a ingradit sistematic drepturile si libertatile cetatenesti si a comis nenumarate abuzuri in numele unei utopii criminale. Nu putem sa permitem repetarea, indiferent de forma, a unor astfel de derapaje tragice", a subliniat el.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO