Dumitru Iliescu, revolutionarul decorat de presedintele Iohannis, NU este fostul sef al SPP. Este vorba despre un medic

Fostul sef SPP Dumitru Venicius Iliescu, adus cu mandat la DNA acum nici 2 ani, nu a primit de la presedintele Klaus Iohannis titlul de "Luptator cu Rol Determinant" in 1989, a clarificat Presedintia. Totul a fost o coincidenta de nume, spune presedintyia

Secretarul de stat Adrian Sanda a precizat, intr-o declaratie pentru News.ro, ca revolutionarul decorat, marti, de presedintele Klaus Iohannis nu este fostul sef al Serviciului de Protectie si Paza Dumitru Iliescu, fiind doar o confuzie de nume. Cel decorat este Dumitru Iliescu, ortoped in zilele Revolutiei.

”Este intr-adevar un Iliescu Dumitru in acele liste, dar, pe langa faptul ca e nascut in 1938, nu are legatura. Este un revolutionar Dumitru Iliescu, care in vremea aceea era angajat al unei unitati sanitare, specialitatea ortopedie, a luptat la baricada si a acordat primul ajutor, are un dosar de luptator adevarat. E doar o coincidenta. Acesta are doua prenume, oricum”, a declarat secretarul de stat Adrian Sanda din cadrul Secretariatul de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989, institutie care a intocmit lista transmisa presedintelui Klaus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, marti, decretul pentru conferirea titlului de "Luptator pentru Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 - Luptator cu Rol Determinant" unui numar de 548 de persoane, printre care se regasesc Dumitru Iliescu, primul sef al Serviciului de Protectie si Paza, deputatul Gheorghe Firczak si senatorul Vasile Nistor, scria initial News.ro.

Dumitru Iliescu era capitan in fortele de blindate in decembrie 1989, fiind prezent la Universitate in noaptea de 21 spre 22, cand transportoarele blindate au spart baricada facuta de revolutionari in fata hotelului Intercontinental, insa Iliescu a negat implicarea in aceasta operatiune. "Am vazut evenimentele pana a fost sparta baricada demonstrantilor, dar acest lucru s-a facut de catre alte TAB-uri, venite de la alta unitate, nu de catre TAB-ul cu care am venit eu acolo", a declarat el la audierea din 2005 in Dosarul Revolutiei.

Citește și
Nicolae Ceausescu
26 de ani de la Revolutie: 22 decembrie 1989. Fuga sotilor Ceausescu, reconstituita intr-un clip realizat de MAI
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Pe 26 decembrie, Iliescu a devenit seful nucleului de ofiteri care, in 1991, urmau sa devina Serviciul de Protectie si Paza.In timpul primelor doua mandate de presedinte al Romaniei ale lui Ion Iliescu, Dumitru Iliescu a avansat constant, intrand in rezerva cu gradul de general de divizie. A fost rechemat in serviciu in al treilea mandat prezidential al lui Iliescu, perioada in care a mai primit inca doua stele de general, inainte de a se pensiona definitiv.

In octombrie 2014, DNA a dispus urmarirea penala in cazul lui Iliescu pentru ca l-ar fi ajutat pe Viorel Hrebenciuc sa afle daca este interceptat. Iliescu a fost adus sub escorta imediat ce s-a intors in tara. 

Potrivit procurorilor, fostul sef al SPP l-ar fi asigurat pe Hrebenciuc ca, prin intermediul unui angajat al DNA, poate sa obtina in continuare informatii cu privire la evolutia dosarelor in care acesta este cercetat, dar si alte dosare penale de interes, astfel ca deputatul i-ar fi propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date nedestinate publicitatii.

In schimbul acestor servicii, Iliescu i-ar fi cerut lui Hrebenciuc sprijinul pentru angajarea fiicei sale, de profesie arhitect, sens in care deputatul i-a promis ca, prin intermediul fiului sau, Andrei Hrebenciuc, va determina functionari publici sa o angajeze intr-o institutie publica, mai spun procurorii anticoruptie.

In documente din dosar , anchetatorii redau discutii interceptate dintre deputatul PSD si Dumitru Iliescu. Fostul sef al SPP ii spunea lui Viorel Hrebenciuc, despre angajatul DNA care a aflat ca deputatul este interceptat, ca "stia si de Ponta, si de toti", "stia cine are dosare, stia de cei special urmariti", "stia de Basescu, de 27 de milioane". DNA a dispus atunci cercetarea sa in libertate.

Si reprezentantul minoritatii rutene in Parlament, Gheorghe Firczak, a capatat titlul de ”Luptator cu Rol Determinant pentru contributia avuta la victoria Revolutiei la Deva. Pentru merite similare, dar in Bacau, titlul a fost obtinut si de senatorul PNL Vasile Nistor. Acesta a fost deputat in perioada 1990-2004 si senator incepand cu 2008.

Pe lista data publicitatii de catre Administratia Prezidentiala se regaseste si un fost parlamentar, Florin Radulescu-Botica, ales senator de Timis in legislatura 1992-1996.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Iliescu, despre Revolutie si Mineriada
Iliescu, despre Revolutie si Mineriada "Acum sa stam sa tot plangem mortii, in loc sa tragem concluzii politice"

Fostul presedinte Ion Iliescu a sustinut joi, referindu-se la dosarele Revolutiei si Mineriadei, ca CEDO "este alimentata" de oameni din tara, "interesati" in acest sens.

26 de ani de la Revolutie: 22 decembrie 1989. Fuga sotilor Ceausescu, reconstituita intr-un clip realizat de MAI
26 de ani de la Revolutie: 22 decembrie 1989. Fuga sotilor Ceausescu, reconstituita intr-un clip realizat de MAI

Piata Revolutiei din Bucuresti ramane locul unde, acum 26 de ani, in ziua de 22 decembrie, s-a scris istorie. Sute de mii de oameni au iesit in strada ca sa darame regimul comunist si au trait pe viu fuga sotilor Ceausescu.

Un martor din procesul Ceausestilor, suspect in Dosarul Mineriadei.
Un martor din procesul Ceausestilor, suspect in Dosarul Mineriadei. "De 3 ori s-a incercat sa mi se ia viata"

Generalul in rezerva Mugurel Florescu este pus sub acuzare in dosarul mineriadei. A participat in decembrie '89 la procesul sotilor Ceausescu, iar dupa revolutie a fost numit in functia de adjunct al procurorului general al Romaniei.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.