Un martor din procesul Ceausestilor, suspect in Dosarul Mineriadei. "De 3 ori s-a incercat sa mi se ia viata"

Dată publicare: 23-10-2015 10:27
Dată actualizare: 26-10-2015 07:29


Generalul in rezerva Mugurel Florescu este pus sub acuzare in dosarul mineriadei. A participat in decembrie '89 la procesul sotilor Ceausescu, iar dupa revolutie a fost numit in functia de adjunct al procurorului general al Romaniei.

In aceasta calitate a fost implicat in deciziile de reprimare a demonstratiilor din Piata Universitatii. Pentru evenimentrele sangeroase din 13-15 iunie '90, este suspectat de infractiuni contra umanitatii. Generalul in rezerva respinge categoric toate acuzatiile si crede ca este o victima.

 

In 1990, maiorul Mugurel Florescu era un apropiat al generalului Victor Athanasie Stanculescu, cel care il si cooptase in procesul sotilor Ceausescu. Evenimentele din iunie 1990 l-au prins in postura de adjunct al Procurorului General al Romaniei si de sef al sectiei parchetelor militare.

Numele lui Florescu completeaza astfel lista neagra a procurorilor militari in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, alaturi de cel al fostului presedinte Ion Iliescu sau al fostului director SRI Virgil Magureanu. O lista din care nu lipsesc numele unor ofiteri superiori din armata si militie. Pe ea ar mai putea intra si alte nume, pentru ca seful statului, Klaus Iohannis trebuie sa decida daca avizeaza anchetarea premierului de atunci Petre Roman, a prim-vicepremierului Gelu Voican Voiculescu dar si a fostului ministru al apararii, Victor Athanasie Stanculescu.

"Am facut o mare greseala. Fiind in relatii exceptionale cu presa, la un moment dat (...), am spus ca sunt aproape de a afla adevarul, ceea ce nu era 100% exact. Am sa pun la dispozitia Parchetului acele articole din ziare in care am spus ca sunt aproape de adevar. (...) Dupa ce am fost eliberat din functie, sau am fost dat afara, de trei ori s-a incercat sa mi se ia viata. De vina cine sa fie?! Sa spun sistemul?! (...) As vrea sa ajut organul de procuratura sa afle adevarul", a declarat Florescu la iesirea din sediul Parchetului.

El a adaugat ca existau si solutii fara violenta in iunie '90, dar nu el este cel care a hotarat. "Este problema istoriei si mi se pare normal ca oamenii au nevoie de adevar. (...) Sunt fiu de colonel si mi-a placut foarte mult sa respect legile tarii si adevarul. (...) Cine sunt vinovati o sa raspunda. Nu pot sa va spun cine, in niciun caz", a spus Mugurel Florescu.

El a precizat ca nu este vorba de un sistem care ar purta intreaga raspundere pentru impiedicarea aflarii adevarului despre evenimentele din iunie '90: "Lasati sistemul, ca sunt 4-5 sisteme, fiecare are vina lui"

Cu totii au fost mai mult sau mai putin cercertati in ultimii 25 de ani de procurorii parchetului general, militari sau civili deopotriva.

La fel ca toti ceilalti suspecti din dosar, si generalul Florescu este acuzat de infractiuni contra umanitatii si va trebui sa revina in fata procurorilor militari impreuna cu avocatul sau pentru a da declaratii.


VIDEO PROTVPLUS.RO