Iliescu, despre Revolutie si Mineriada "Acum sa stam sa tot plangem mortii, in loc sa tragem concluzii politice"

×
Codul embed a fost copiat

Fostul presedinte Ion Iliescu a sustinut joi, referindu-se la dosarele Revolutiei si Mineriadei, ca CEDO "este alimentata" de oameni din tara, "interesati" in acest sens.

Dupa luni de absenta din spatiul public, fostul presedinte Ion Iliescu revine cu afirmatii, care starnesc rumoare. "In loc sa tot plangem mortii de la Revolutie, mai bine sa tragem concluziile politice."

De altfel, fostul presedinte al Romaniei a declarat ca nu vede "cui ii foloseste redeschiderea dosarului Revolutiei". O parere similara are si despre anchetele procurorilor care incearca sa afle ce s-a intamplat la mineriada din '90.

Ulterior, Ion Iliescu a revenit asupra declaratiilor cotroversate.

"Eu ii inteleg pe cei care au avut pierderi. Dar asta a fost! A fost caracterul cel mai radical de tranformare din tot arealul nostru. Nici ungurii, nici cehii, nici polonezii nu au avut asta, nici macar bulgarii. Deci la noi a fost o miscare radicala de inlaturare a vechiului regim, cu sacrificii umane. Revolta din decembrie a insemnat sacrificii umane. Acum sa stam sa tot ... plangem mortii, in loc sa tragem concluziile politice adecvate pentru tot procesul de dezvoltare a societatii romanesti...", a afirmat Ion Iliescu, la Palatul Parlamentului, intrebat in legatura cu faptul ca urmasi ai victimelor spun ca nu pot trece peste aceste evenimente.

Citește și
Miron Cozma - stiri
Miron Cozma, intrebat daca va cere o confruntare cu Ion Iliescu, in dosarul Mineriadei: "Mi-e frica. Daca-i dau una, moare!"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Intrebat cum comenteaza deciziile CEDO in privinta dosarelor Revolutiei si Mineriadei, fostul presedinte a aratat ca "CEDO este alimentata" din tara.

"Nu CEDO. CEDO este alimentata de oameni de aici, interesati sa intretina asa ceva. (...) Nu stiu cui slujeste asa ceva. Altminteri, nu e nicio problema. Dar, pusa sub acest aspect, deci luarea la intrebari si analize pe plan judiciar... A fost un moment de istorie cu parti bune si cu parti mai putin bune, cu stari conflictuale. Am trecut peste ele, am depasit. Ce rost are sa dezgropam...? Ele trebuie sa formeze obiectul unor asemenea dezbateri in cazul unor oameni care stau si studiaza istoria, ca sa tragem invataminte, nu sa tot intretinem o stare...", a adaugat Ion Iliescu, referindu-se la redeschiderea celor doua dosare.

Declaratia fostului presedinte al Romaniei vine dupa ce procurorul general interimar, Bogdan Licu, a cerut instantei supreme dosarul Revolutiei spre a fi reanalizat. Ion Iliescu este personaj-cheie si in dosarul mineriadei, in care este urmarit penal.

Cateva ore mai tarziu, Iliescu a revenit cu precizari pe blogul personal. "Regret faptul ca o exprimare eliptica poate suna drept indiferenta fata de suferinta rudelor celor morti in acele zile", a scris el precizand ca, prin tot ce a facut, nu poate fi acuzat de indiferenta sau de lipsa de empatie fata de memoria celor disparuti.

Si sute de revolutionari si urmasi ai eroilor cazuti atunci au cerut reluarea anchetelor, fara ca judecatorii sa fi luat vreo decizie. Dreptate li se face totusi la Strasbourg. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat din nou romania pentru tergiversarea solutionarii obligand statul sa despagubeasca 17 familii ale eroilor cu cate 15 mii de euro.

Potrivit procurorilor, 709 oameni au murit în timpul Revoluţiei iar alti 2.198 au fost raniti.


 
Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Adrian Nastase a fost audiat in dosarul Mineriadei.
Adrian Nastase a fost audiat in dosarul Mineriadei. "O actiune imbecila a conducerii de la acel moment"

 Adrian Nastase este audiat, joi, in Dosarul Mineriadei din iunie 1990. Dupa Ion Iliescu, fostul premier le va povesti procurorilor militari ce stie despre evenimentele petrecute in Bucuresti in iunie 1990

Miron Cozma, intrebat daca va cere o confruntare cu Ion Iliescu, in dosarul Mineriadei:
Miron Cozma, intrebat daca va cere o confruntare cu Ion Iliescu, in dosarul Mineriadei: "Mi-e frica. Daca-i dau una, moare!"

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 incinge spiritele: Miron Cozma l-a amenintat cu bataia pe Ion Iliescu, pe seama caruia pune evolutia evenimentelor sangeroase din Piata Universitatii, de acum 25 de ani.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.