Fostul sef al SPP Dumitru Iliescu, care l-ar fi informat pe Hrebenciuc ca e interceptat, va fi cercetat in stare de libertate

×
Codul embed a fost copiat

Dumitru Iliescu, fostul sef al SPP, va fi cercetat in libertate pentru ca l-ar fi ajutat pe Viorel Hrebenciuc sa afle daca este interceptat.

El a fost adus miercuri noapte la sediul central al DNA, unde a discutat cu procurorii anticoruptie. Fostul director al Serviciului de Protectie si Paza este acuzat de folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii si cumparare de influenta.

Iliescu s-a intors in tara miercuri si a fost preluat la Arad, cu mandat de aducere, si adus, sub escorta, in Capitala.

La inceputul saptamanii, fostul sef al Serviciului de Protectie si Paza (SPP) spunea ca a fost contactat, luni dimineata, de un subinspector din cadrul DNA, pentru a fi invitat la sediul institutiei, la ora 12.00, insa i-a spus acestuia ca nu se afla in tara si ca revine sambata in Romania. Iliescu mai spunea atunci ca i s-a comunicat ca este suspect intr-un dosar penal.

Procurorii DNA au facut, luni, perchezitii la locuinta lui Dumitru Iliescu si la alte adrese din Capitala, in dosarul in care Viorel Hrebenciuc este urmarit penal pentru fapte de coruptie, una dintre acuzatii fiind ca ar fi apelat la fostul sef al SPP, pentru a afla daca este interceptat de DNA.

Citește și
dragnea hrebenciuc
Dragnea, despre discutia Hrebenciuc-Sova: Mare noroc pentru unii ca prostia inca nu e infractiune
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Potrivit procurorilor, fostul sef al SPP Dumitru Iliescu l-ar fi asigurat pe Viorel Hrebenciuc ca, prin intermediul unui angajat al DNA, poate sa obtina in continuare informatii cu privire la evolutia dosarelor in care acesta este cercetat, dar si alte dosare penale de interes, astfel ca deputatul i-ar fi propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date nedestinate publicitatii.

In schimbul acestor servicii, Iliescu i-ar fi cerut lui Hrebenciuc sprijinul pentru angajarea fiicei sale, de profesie arhitect, sens in care deputatul i-a promis ca, prin intermediul fiului sau, Andrei Hrebenciuc, va determina functionari publici sa o angajeze intr-o institutie publica, mai spun procurorii anticoruptie.

In documente din dosar obtinute de MEDIAFAX, anchetatorii redau discutii interceptate dintre deputatul PSD si Dumitru Iliescu. Fostul sef al SPP ii spunea lui Viorel Hrebenciuc, despre angajatul DNA care a aflat ca deputatul este interceptat, ca "stia si de Ponta, si de toti", "stia cine are dosare, stia de cei special urmariti", "stia de Basescu, de 27 de milioane". Iliescu i-a mai spus lui Hrebenciuc ca respectivul angajat al DNA lucreaza la "sectorul de politie judiciara".

Viorel Hrebenciuc a fost anuntat, luni, de procurorii DNA ca este urmarit penal intr-un nou dosar, in care este acuzat de instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, trafic de influenta, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite si cumparare de influenta.

In acelasi dosar, senatorul PSD Dan sova este urmarit penal pentru trafic de influenta.

Potrivit procurorilor, in 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputatilor, membru al Comitetului Executiv National al partidului si vicepresedinte al Camerei Deputatilor, i-ar fi cerut senatorului Dan sova sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse. Hrebenciuc i-ar fi promis lui sova, in schimbul interventiilor sale, ca il va sprijini sa obtina functia de presedinte al partidului din care cei doi fac parte, in dauna altor doi posibili contracandidati.

Cei doi au mai discutat ca, in acelasi context, colegul lui Hrebenciuc sa il determine pe ministrul Justitiei sa initieze un proiect de lege avand ca obiect abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000, respectiv "fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".

DNA a precizat ca propunerea a fost formulata pentru a evita ca o eventuala condamnare a lui Viorel Hrebenciuc sa fie pusa in executare, dar si pentru "a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului, care fusese condamnat nedefinitiv in prima instanta pentru luare de mita, la pedeapsa inchisorii".

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca membrul PSD condamnat, pe care Hrebenciuc voia sa il sprijinire prin adoptarea unei legi de amnistiere si gratiere a pedepsei, este Miron Mitrea. Instanta suprema l-a condamnat, in 15 octombrie, pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de inchisoare cu executare, in dosarul de coruptie privind lucrarile de constructie facute la locuinta mamei sale, decizia nefiind definitiva.

DNA a cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea preventiva a lui Viorel Hrebenciuc, atat in noul dosar, cat si in cel in care este cercetat alaturi de deputatul PSD Ioan Adam, pentru retrocedari ilegale de paduri.

In dosarul retrocedarilor ilegale, Hrebenciuc este urmarit penal pentru constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Viorel Hrebenciuc a demisionat marti din Parlament.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Andrei Hrebenciuc, RETINUT 24 de ore in dosarul retrocedarilor. Procurorii au cerut arestarea lui pentru spalare de bani
Andrei Hrebenciuc, RETINUT 24 de ore in dosarul retrocedarilor. Procurorii au cerut arestarea lui pentru spalare de bani

Andrei Hrebenciuc a fost retinut pentru complicitate la trafic de influenta si spalare de bani, dar si pentru ca, impreuna cu tatal sau, Viorel Hrebenciuc a urmarit retrocedarea ilegala a 43.000 ha de paduri, potrivit DNA.

Dragnea, despre discutia Hrebenciuc-Sova: Mare noroc pentru unii ca prostia inca nu e infractiune
Dragnea, despre discutia Hrebenciuc-Sova: Mare noroc pentru unii ca prostia inca nu e infractiune

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, marti, despre discutia dintre Viorel Hrebenciuc si Dan SOVA surprinsa in stenograme, ca "mare noroc pentru unii este ca prostia inca nu e infractiune in Romania".

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a demisionat din Parlament, pentru a
Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a demisionat din Parlament, pentru a "se pune la dispozitia justitiei". Ce urmeaza pentru el

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, care ocupa si functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor, a demisionat din Parlamentul Romaniei. El a precizat insa ca nu paraseste si Partidul Social-Democrat.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.