26 de ani de la Revolutie: 22 decembrie 1989. Fuga sotilor Ceausescu, reconstituita intr-un clip realizat de MAI
Piata Revolutiei din Bucuresti ramane locul unde, acum 26 de ani, in ziua de 22 decembrie, s-a scris istorie. Sute de mii de oameni au iesit in strada ca sa darame regimul comunist si au trait pe viu fuga sotilor Ceausescu.
Multi au platit insa cu viata dorinta de libertate.
Pe 22 decembrie, cu 26 de ani in urma, Nicolae Ceausescu prezida ultima sedinta a Comitetului Central la sediul PCR si anunta ca a instituit stare de urgenta in toata tara si ca a preluat controlul Armatei. Astfel, niciun grup mai mare de cinci persoane nu avea voie sa se adune in strada.
Putini si-au amintit marti ca 1.142 de suflete au pierit pe strazi in decembrie 1989. Peste 3.000 de oameni au fost raniti, iar alti 760 au fost inchisi pe nedrept. O parte din numele celor care au fost rapusi de gloante stau scrise pe zidul amintirii din Piata Revolutiei.
Matei Ioan: "Cand am venit seara, la 9, aici si am vazut cat sange se spala pe strada, nu imi venea sa cred. Au murit mai tineri ca dumneavoastra, oameni nevinovati."
In amintirea acelor vremuri, Ministerul de Interne a postat marti pe Facebook un clip in care este reconstituit drumul sotilor Nicolae si Elena Ceausescu din birouri, la lifturi si pana pe acoperisul cladirii, unde s-au urcat intr-un elicopter.
Ultimii pași ai dictaturii...……… primii pași spre LIBERTATE
Posted by Ministerul Afacerilor Interne, Romania on Tuesday, December 22, 2015
Si premierul Dacian Ciolos a transmis un mesaj: "Luna decembrie este luna sarbatorilor, a pacii, a familiei, a odihnei. Dar, este si luna in care ne amintim cu profund respect de cei care, in urma cu 26 de ani si-au dat viata pentru libertate, pentru democratie, pentru o tara europeana, schimband astfel istoria Romaniei pentru totdeauna. Suntem datori, noi si toti cei ce ne vor urma, sa onoram amintirea eroilor martiri din intreaga tara de a caror nume se leaga astăzi libertatea noastra."
Grav este ca dosarul Revolutiei a fost clasat de procurorii Parchetului Inaltei Curti. In ordonanta de clasare, magistratii au scris printre altele ca "din cauza oboselii si a stresului, la Revolutie s-au tras focuri de arma intre militari."