Ioan Mircea Pașcu va fi comisar european, dar fără portofoliu. Explicația lui Juncker

12-07-2019 14:05


Ioan Mircea Pascu

Fostul europarlamentar PSD Ioan Mircea Pașcu, propus de România pentru funcția de comisar european în locul Corinei Crețu, va fi comisar european, dar fără portofoliu.

Anunțul a fost făcut vineri de un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care a precizat că Jean Claude Juncker a intervievat candidaţii propuşi de România şi Estonia pentru posturile de comisari europeni rămase vacante după ce Corina Creţu şi Andrus Ansip au devenit europarlamentari.

În urma interviurilor, Juncker a confirmat competenţele celor doi, în conformitate cu cerinţele articolului 17, alineatul 3 al Tratatului Uniunii Europene. Totodată, oficialul european a decis să nu le aloce celor doi comisari desemnaţi portofolii specifice

Conform sursei citate, Jean Claude Juncker și-a motivat decizia  prin faptul că timpul până la încetarea mandatului actualei Comisii, 31 octombrie, este prea scurt.

În aceeași situație este și Kadri Simson, propunerea Estoniei pentru a ocupa locul de comisar lăsat liber de Andrus Ansip. În acelaşi timp, Jean-Claude Juncker le-a trimis celor doi comisari desemnaţi scrisori în care le aminteşte de responsabilităţile pe care le au ca membri ai Comisiei Europene, inclusiv obligaţia de a respecta cele mai înalte standarde profesionale şi etice.

Procedural, noii membri ai Comisiei Europene sunt numiţi de Consiliul UE de comun acord cu preşedintele Comisiei, după consultări cu Parlamentul European, iar întrucât Consiliul s-a consultat deja oficial cu Parlamentul European, candidata estonă Kadri Simson şi candidatul român Ioan Mircea Paşcu sunt în momentul de faţă comisari desemnaţi.

Ei urmează să se întâlnească miercurea viitoare cu preşedinţii de comisii din PE, un vot plenar putând avea loc joi, potrivit Agerpres.

 

Sursa: Agerpres, Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO