Inundatii in Vaslui dupa topirea zapezii. Zeci de localitati fara curent, peste 380 de stalpi au fost gasiti rupti

Dată publicare: 23-04-2017 11:13
Dată actualizare: 26-04-2017 07:21


inundatii

 Patruzeci si trei de localitati, din sudul si estul judetului Vaslui, sunt in continuare fara energie electrica de mai de 48 de ore, din cauza furtunii de zapada din cursul noptii de joi spre vineri.

 Echipele distribuitorului de energie electrica au gasit pe teren peste 380 de stalpi rupti, din care 24 de inalta tensiune.

Alimentarea cu energie electrica este in continuare intrerupta, duminica, in 43 de localitati din sudul si estul judetului Vaslui, dupa ce retelele de distributie au fost afectate de caderile masive de zapada si de rafalele de vant.

In urma evaluarilor facute in teren, unde echipele Delgaz Grid ajung foarte greu din cauza drumurilor inaccesibile, peste 380 de stalpi din reteau electrica au fost gasiti rupti, principala magistrala afectata fiind cea care alimenteaza cu energie zona Murgeni - Falciu.

”In judetul Vaslui este o situatie speciala intrucat sunt rupti 24 de stalpi de inalta tensiune si 300 de stalpi de medie tensiune. Totodata sunt distrusi si peste 60 de stalpi de joasa tensiune, iar numarul acestora poate creste in functie de evolutia lucrarilor de reparatii. A fost securizata alimentarea cu energie electrica a municipiului Barlad, iar echipele Delgaz Grid lucreaza in continuare pentru realimentarea statiilor de transformare Murgeni si Falciu”, a declarat, duminica, resposabilul mass-media al Delgaz Grid, Cornel Zait.

Refacerea liniilor de medie tensiune din judetul Vaslui se va finaliza etapizat in cursul saptamanii viitoare, sustin reprezentantii Delgaz Grid, in functie de accesul in teren al echipelor de interventie. Majoritatea liniilor de medie tensiune se afla la distanta de drumuri rutiere, iar odata cu topirea zapezii accesul este dificil pentru utilaje.

Zece gospodarii si o casa, inundate intr-o localitate din vestul judetului, in urma topirii zapezii. Patru familii, evacuate temporar

Zece gospodarii si o casa, din localitatea vasluiana Doagele, au fost inundate in cursul noptii de sambata spre duminica, in urma topirii zapezii si revarsarii unui rau care nu a putut prelua cantitatea mare de apa. Patru familii si-au parasit temporar locuintele, fiind afectate mai multe fantani si un drum judetean.

Patru familii din localitatea Doagele au parasit locuintele in cursul noptii de sambata, dupa ce apa revarsata din raul Lipova care tranziteaza satul le-a inundat curtile, ca urmare a topirii bruste a zapezii. De altfel, zece gospodarii au fost afectate de inundatii, apa intrand si in una din locuinte, de unde, ulterior, s-a retras.

De asemenea, mai multe fantani s-au colmatat, iar drumul judetean care leaga comunitatea de drumul national DN 2F a ramas fara piatra pe o portiune de aproximativ un kilometru.

”Ca de fiecare data atunci cand creste debitul raului Lipova, se formeaza doua blocaje in zona unor poduri subdimensionate. Important este ca apa a inceput sa se retraga, iar cele patru familii care s-au autoevaacuat au putut reveni in locuinte. Sa dea Dumnezeu sa nu ploua, pentru ca am avea probleme serioase. Imediat ce conditiile vor permite, vom dezinfecta fantanile si vom repara drumul”, a declarat, duminica, pentru News.ro primarul comunei Dragomiresti, Danut Iacob.

Mai multe autospeciale de pompieri s-au deplasat spre localitatea afectata de inundatii in cursul noptii de sambata, insa nu au putut ajunge in sat din cauza nivelului mare de apa din zona unuia din podurile care a creat blocaj pe raul Lipova.

 

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO