O perioadă de „eroare 404” în industria IT. Concurența cu indienii și IA, pe o cerere în scădere, a tăiat și 20% din lefuri
Industria IT trece printr-o perioadă de transformare, iar companiile își reduc bugetele.
Potrivit unei analize recente, chiar dacă marile firme s-au orientat inițial să angajeze din India, unde au găsit servicii mai ieftine, ele au revenit să caute angajați în România, dar oferă salarii mai mici. Companiile IT sunt afectate de criza economică globală și chiar fac restructurări.
Mihai e programator de aproape 20 de ani. A testat piața o perioadă lungă și spune că acum salariile oferite sunt mai mici. Companiile IT apeleaza inclusiv la inteligența artificială.
Ca urmare salariile s-au diminuat, iar cei care caută un loc de muncă in IT trebuie să-și ajusteze asteptarile.
Mihai - programator: „Salariile care erau la 1.000 de euro sunt acum pe la 800, iar salariile care erau foarte mari, de peste 5.000 de euro, au scăzut cu aproximativ 20-30% pentru începători probabil.”
Magnoliu Stan - director resurse umane „Ceea ce primesc e ușor mai puțin decât se așteptau ei. S-a redus numărul de proiecte la multe dintre companii, trebuie să își restructureze costurile, să își eficientizeze bugetele.”
Potrivit unei analize recente, industria IT de la noi trece prin mai multe transformări, iar companiile caută soluții să se adapteze.
Mihai Filip - reprezentant companie IT: „Am observat că este o scădere atunci când vine vorba de prețuri, undeva la 20%. Clienții sunt dispuși să colaboreze cu românii din România, dar nu vor să plătească la fel de mult.”
Multe companii mari au apelat inițial la angajați din India, atrase de costurile mai mici. Însă, în ultima perioadă, unele au revenit la furnizori din Europa de Est, inclusiv din România. Și asta pentru că au nevoie de calitate și de o livrare rapidă.
Adrian Sterca - director Departament Informatică UBB: „Contactele din industrie îmi spun că industria IT este afectată de criza economică globală. Companiile sunt mai atente cu fondurile proprii, unele dintre ele au dat afară angajați.”
Anul trecut aveam aproape 200.000 de specialiști în IT, potrivit Eurostat.