Haosul provocat de CrowdStrike continuă. în SUA mii de pasageri sunt încă blocați în aeroporturi
La trei zile de la uriașa pană din IT care a afectat mii de companii din toată lumea, efectele încă sunt resimțite.
Doar duminică, 21 iulie, au fost anulate 1.500 de zboruri în Statele Unite, iar unele aeroporturi au oameni care așteaptă încă de vineri să prindă o cursă.
Unii specialiști estimează că problemele vor fi rezolvate abia în câteva săptămâni.
În Statele Unite, mii de pasageri sunt înca blocați în aeroporturi. Companiile aeriene nu au reușit să-și recupereze bazele de date, grav afectate de avaria sistemelor Microsoft.
Pasager: ”Dormim pe jos. Sunt copii care dorm pe jos și nimeni nu face nimic.”
Pana s-a produs înaintea celui mai aglomerat weekend al sezonului estival, când 90% din zboruri erau rezervate.
Mulți călători nu au mai prins bilete la cursele care au reușit să decoleze.
Pasager: ”Sunt foarte supărat acum. Suntem un grup de opt persoane. Opt persoane. Am dat 456 de dolari pe un bilet și ei ne dau înapoi 100 de dolari. Asta e tot. Noi suntem terminați, omul ăsta trebuie să se căsătorească.”
Crowdstrike, compania aflată în spatele monumentalei gafe, a rezolvat eroarea după câteva ore, dar răul a fost deja făcut, spun experții.
Sebastian Schreiber, IT-Expert: ”Vinovatul este cu siguranță compania CrowdStrike. Cu alte cuvinte, mă aștept ca toate companiile afectate să ia măsuri împotriva CrowdStrike și să ceară compensații. Iar pagubele sunt imense.”
La Washington, faptul că o eroare a pus pe butuci sistemele IT ale companiilor aeriene, băncilor și altor instituții din țări de pe toate continentele ridică semne de întrebare în legătură cu viitorul.
Pete Buttigieg, secretar Transporturi: ”Digitalizarea a adus beneficii uriașe, dar orice tehnologie vine și cu dezavantaje.”
Iar specialiștii sunt de părere că nu există soluții ușoare sau ieftine pentru a proteja bazele de date internaționale în fața unor asemenea vulnerabilități.
Ciaran Martin, fost director National Security Center: ”Poate că sună paradoxal, dar partea bună e că ar fi foarte dificil pentru a duce o asemenea operațiune în mod voit. E mult mai ușor să se întâmple din greșeală. Pe termen mediu, lumea trebuie să se obișnuiască cu erorile din sistemele IT mai bine decât o face acum.”
Pe de altă parte, China a scăpat fără probleme majore.
Companiile chineze nu folosesc serviciile de cloud ale companiei CrowdStrike, ci utilizează resurse proprii, iar Microsoft nu are o prezență la fel de solidă ca în Occident.