În SUA, armele au devenit noua hârtie igienică. Americanii se înghesuie să cumpere arme
În America, în fața extinderii implacabile a pandemiei de coronavirus, tot mai multe state federale iau măsuri de restrângere a deplasărilor și de respectare a distanțării sociale. Statul New York are cele mai multe cazuri confirmate - peste 7.000.
Acolo, guvernatorul Andrew Cuomo a restrâns adunările publice și le-a impus angajaților din domenii considerate neesențiale să rămână acasă. În Statele Unite au murit de Covid-19 aproximativ 230 de oameni și au fost infectați peste 20.000.
Connecticut, Illinois și New York au urmat exemplul Californiei și le-au cerut angajaților din sectoarele neesențiale să stea acasă. Concret, un american din 5 americani locuiește într-un stat în care aproape toată lumea este consemnată. Numărul lor este amețitor, peste 70 de milioane de oameni.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
În cea mai puternică economie a lumii, primarul celui mai populat oraș spune că toate materialele pentru spitale s-ar putea termina în 2-3 săptămâni.
"Am fost trimiși la război fără scuturi!" E ceea ce gândesc și simt angajații sistemului american de sănătate, care denunță lipsa unor echipamente de protecție elementare. Mulți dintre ei au descris pe rețelele de socializare realitatea sumbră cu care se confruntă.
Nu mai sunt paturi libere pentru bolnavi, operațiile și procedurile neesențiale au fost anulate ca să se facă loc pentru cei infectați cu COVID-19. Și e cu atât mai alarmant cu cât apogeul pandemiei e încă departe.
Un medic din Georgia a dorit să-i fie protejată identitatea, de teamă concedierii: ”Nu avem destui angajați, nu avem echipamente de protecție suficiente. Avem în schimb prea mulți pacienți. Ni se cere să refolosim măștile, deși sunt de unică folosință. Trebuie să le purtăm toată ziua și uneori chiar și a doua zi.”
Mai mult decât atât, o asistență din California, cu 40 de ani de experiență, spune că au mai fost crize, dar atunci sistemul era mai bine pregătit: ”Am trăit și pandemia de Ebola. Atunci aveam un protocol clar. Eram pregătiți să folosim același protocol, dar șefii au spus nu... așa că au început să dea din colț în colț.”
Cum reacționează oamenii în fața pericolului extinderii coronavirusului? În Statele Unite, armele par să fi devenit noua hârtie igienică. Altfel spus, americanii se îmbulzesc să își cumpere arme și muniție, de parcă ar pleca la război.
Un bărbat din Kentucky spune că vrea să fie pregătit pentru ….orice scenariu: ”Ați văzut ce panică a fost la magazine în prima săptămână. Ce o să fie peste o lună sau două? Cine știe ce surprize ne mai ascunde natură umană?!…”
Distribuitorii vorbesc despre o creștere a cererii cu aproape 70 la sută la arme și muniție.