În mai multe comune din Iași, apa potabilă va fi furnizată după program timp de o lună
Apa potabilă este furnizată în mai multe comune ieşene după program, dimineaţa şi seara.
Conducerea societăţii Apavital a precizat că a luat această decizie întrucât resursele de apă din rezervoarele de înmagazinare se epuizează cu rapiditate şi este necesară refacerea stocurilor.
Potrivit ApaVital, vor fi afectaţi locuitorii din comunele Focuri, Belceşti, Româneşti, Coarnele Caprei, Gropniţa, Todireşti şi Lespezi. În aceste localităţi, apa potabilă va fi furnizată după program, câteva ore dimineaţa şi alte câteva ore seara.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Măsura va fi aplicată începând de miercuri şi până pe 31 iulie.
ApaVital le reaminteşte utilizatorilor din zonele afectate că folosirea apei în alte scopuri decât cel menajer duce la o creştere a consumurilor peste capacitatea maximă instalată a sistemelor de alimentare cu apă, ceea ce determină dificultăţi în asigurarea unui nivel minim de apă în rezervoare, care să permită funcţionarea capacităţilor de pompare în regim normal.
Pe de altă parte, locuitorii comunei ieşene Miroslava sunt îndemnaţi de către Primărie să consume apa potabilă în mod raţional, pe fondul secetei şi a temperaturilor ridicate
„Facem un apel la spiritul civic al cetăţenilor din comuna Miroslava şi recomandăm evitarea udatului excesiv al grădinilor şi culturilor agricole şi utilizarea apei potabile numai pentru igiena personală şi în scop menajer. Ţinem permanent legătura cu operatorul regional de apă şi canalizare pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru toţi cetăţenii comunei”, susţin reprezentanţii Primăriei Miroslava, într-o postare pe pagina de Facebook a instituţiei.
Conducerea primăriei Miroslava aminteşte că Agenţia Naţională de Meteorologie anunţă că va urma o perioadă cu vreme caniculară.
„Seceta şi temperaturile ridicate din ultima perioadă au dus la scăderea nivelului apei din pânza freatică, fapt care a determinat companiile de apă din mai multe zone ale ţării să raţionalizeze furnizarea serviciului de distribuţie apă potabilă către consumatori”, mai arată reprezentanţii primăriei localităţii Miroslava.
„O să murim de sete”. Românii, forțați de seceta extremă să taie din consumul de apă
Și în zeci de comune din Cluj, autoritățile le-au interzis oamenilor să folosească apa potabilă ca să își ude grădinile și serele, iar în anumite cazuri chiar au raționalizat-o.
Cine va fi prins că încalcă dispoziția riscă zeci de mii de lei amendă. Dacă cei de la țară se tem că vor rămâne fără animale și culturi, la oraș facturile aduc spaima. De groaza lor mulți caută să consume cât mai puțin.
Cei care sunt prinși că udă grădinile pot fi amendați zeci de mii de lei
Aproape de Cluj situația este și mai gravă. În comuna Chinteni gopodarii au fost anunțați de Primărie că cei care vor fi prinși că își udă grădinile cu apă potabilă pot fi amendați cu până la 30.000 de lei de Garda de Mediu sau de cei de la Apele Române.
Femeie: „E greu fără apă și am și un copil. Baie la lighean, cumpăr apă”.
Mulți români încearcă să folosească cât mai puțină apă
Cum problema apei se adâncește, de la lipsa ei până la scumpiri, mulți încearcă să reducă din consum. La Iași, un fost punct termic a fost transformat în baie publică, destinată celor cu venituri reduse. Un duș costă un leu.
Ce putem face pentru a ne reduce consumul de apă
Șase din 10 români vor să își diminueze consumul de apă în casa lor. E adevărat, în mare parte persoane de peste 55 de ani și femei.
Cele mai la îndemână lucruri pe care le putem face pentru a reduce consumul de apă, conform unui studiu recent, este de pildă să verificăm bateriile din bucătărie și baie o dată la trei luni pentru a nu fi pierderi, să alegem un duș în locul unei băi lungi în cadă și să închidem robinetul între etapele spălării. Alte „trucuri” sunt aeratoarele, limitatoarele de debit și bateriile eco.
La acestea se adaugă, eventual, limitarea cantității de apă din rezervorul toaletei, de la nouă până la patru-cinci litri de apă.
Citește și: „O să murim de sete”. Românii, forțați de seceta extremă să taie din consumul de apă