„O să murim de sete”. Românii, forțați de seceta extremă să taie din consumul de apă
Acolo unde nu sunt furtuni și ploi torențiale este o secetă cumplită. În zeci de comune din Iași și Cluj autoritățile le-au interzis oamenilor să folosească apa potabilă ca să își ude grădinile și serele, iar în anumite cazuri chiar au raționalizat-o.
Cine va fi prins că încalcă dispoziția riscă zeci de mii de lei amendă. Dacă cei de la țară se tem că vor rămâne fără animale și culturi, la oraș facturile aduc spaima. De groaza lor mulți caută să consume cât mai puțin.
În nordul țării legumele sunt arse de soarele care încinge pământul. Oamenii sunt disperați, iar în unele comune din Satu Mare au fost deja anunțați că trebuie să fie cumpătați atunci când își udă grădinile ori spală vasele. Amărâți, adună apă în găleți și butoaie de teamă că le pot muri plantele și animalele.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Romeo Croitoru, localnic: „După te trezești fără nimic. Cu rația nu am primit, dar mai opresc (apă)... cumpătat folosim.”
Autoritățile iau în calcul raționalizarea apei
Dacă în următoarele zile nu se reduce consumul de apă, autoritățile iau în calcul raționalizarea.
Asta se întâmplă deja în 70 de sate din județul Iași. De două zile apa de la robinet curge după program la amiază și seara, însă noaptea nu e deloc.
Bătrână: „O să murim de sete.”
Femeie: „Nu a plouat, se usucă totul, fasolea, cel puțin, e terminată.”
Cei care sunt prinși că udă grădinile pot fi amendați zeci de mii de lei
Aproape de Cluj situația este și mai gravă. În comuna Chinteni gopodarii au fost anunțați de Primărie că cei care vor fi prinși că își udă grădinile cu apă potabilă pot fi amendați cu până la 30.000 de lei de Garda de Mediu sau de cei de la Apele Române.
Femeie: „E greu fără apă și am și un copil. Baie la lighean, cumpăr apă.”
Mulți români încearcă să folosească cât mai puțină apă
Cum problema apei se adâncește, de la lipsa ei până la scumpiri, mulți încearcă să reducă din consum. La Iași, un fost punct termic a fost transformat în baie publică, destinată celor cu venituri reduse. Un duș costă un leu.
Luminița Munteanu, director executiv Direcția de Asistență Socială Iași: „Suntem în zona dușurilor pentru bărbați. Avem aici cinci cabine, care sunt dotate cu geluri de duș, cu săpunuri la chiuvetă, cu prosoape.”
Mihai Chirică, primarul Iașiului: „Din cauza creșterii prețurilor la energie și combustibil, mai ales cei care nu erau în sistemul de termoficare, au renunțat mulți dintre ei să își încălzească propriile locuințe și s-au rezumat la un calorifer sau chiar și mai puțin de atât, unii dintre ei. Este o acțiune socială, dar și de prevenire a îmbolnăvirii populației.”
Ce putem face pentru a ne reduce consumul de apă
Șase din 10 români vor să își diminueze consumul de apă în casa lor. E adevărat, în mare parte persoane de peste 55 de ani și femei.
Cele mai la îndemână lucruri pe care le putem face pentru a reduce consumul de apă, conform unui studiu recent, este de pildă să verificăm bateriile din bucătărie și baie o dată la trei luni pentru a nu fi pierderi, să alegem un duș în locul unei băi lungi în cadă și să închidem robinetul între etapele spălării. Alte "trucuri" sunt aeratoarele, limitatoarele de debit și bateriile eco.
La acestea se adaugă, eventual, limitarea cantității de apă din rezervorul toaletei, de la nouă până la patru-cinci litri de apă.
Cei care cumpără echipamente electrocasnice vor să știe cât consumă
În magazinele de profil prima întrebare a celor care cumpără echipamente noi pentru acasă este: cât consumă?
Daniel Apostu, director magazin: „O mașină de spălat vase cu o capacitate de 12 seturi sau 16 seturi unde avem o economie foarte mare de apă pentru că vorbim de consum la un ciclu normal de opt-nouă litri la un set de 12 tacâmuri. Dacă le spălăm normal ar trebui să înmulțim cu cel puțin 10 numărul de litri pe care îl consumăm.”
Tocmai din acest motiv mulți au apelat la programul rabla pentru electrocasnice. Mai aveți două zile la dispoziție ca să vă înscrieți pentru voucherul de 400 de lei cu ajutorul căruia vă puteți lua o mașină de spălat vase de pildă.