Îmbolnăvirile printre elevi și profesori duc din ce în ce mai multe școli în scenariul roșu
Din cauza îmbolnăvirilor de Covid în rândul elevilor sau al profesorilor, tot mai multe școli sunt nevoite să treacă la predarea online. Directorii sunt obligați să ia măsuri drastice pentru siguranța elevilor și a personalului.
Iar specialiștii spun că trebuie să treacă 14 zile ca să poată stabili cum a ajuns virusul la școala respectivă.
În această școală din Capitală au fost confirmate cu noul coronavirus 5 persoane - 3 copii, elevi în clasa a 4-a și cele două învățătoare.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
”Carmen Teodorescu, directorul Școlii ”Ionel Teodoreanu”: Am aflat duminică că două doamne învățătoare nu s-au simțit bine în weekend, s-au îngrijorat, una dintre ele și-a făcut testul pe data de 19 cealaltă urmând să-l facă luni. Rezultatele pentru ambele, deși una dintre ele nu a avut semne evidente, au fost pozitive.
Reporter: Copiii au avut simptome sau de ce s-au testat?
Carmen Teodorescu: Nu neapărat. S-au testat pentru că s-au gândit părinții să le facă un test dacă doamnele învățătoare au fost în această situație”.
Una dintre învățătoare predă și la o a doua clasă. Elevii respectivi nu au fost testați deocamdată. În aceste condiții...
Carmen Teodorescu: ”Am decis să suspendăm cursurile pe o perioadă de 14 zile, în sensul că trec online. Copiii își vor desfășura programul absolut normal. În școală se va face curățenie, dezinfecție”.
Dezinfecţie s-a făcut joi şi în alte școli și creșe din capitală, după ce au apărut îmbolnăviri. Inclusiv prestigiosul colegiu ”Jean Monet” a înregistrat două cazuri.
Cu 50 mai multe școli în scenariul roșu decât la începerea anului școlar
În județul Timiș, o unitate de învățământ a fost închisă prin decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Liliana Oneț, prefectul județului Timiș: "Este vorba de grădinița cu program prelungit din Giarmata. Motivul pentru care aici s-a cerut trecerea de pe scenariul galben pe scenariul roșu este faptul că două îngrijitoare și bucătăreasa de la grădinița respectivă sunt infectate cu SARS-COV”.
În județul Cluj, până joi, au fost testați pozitiv 32 de elevi din 22 de unități de învățământ. Și 14 dascăli au fost infectați cu Covid-19, din 13 școli. Doar joi 4 elevi au aflat vestea că au coronavirus.
Mircea Abrudean, prefect Cluj: ”Sunt 4 elevi din două clase diferite. Regula e că ar trebui să fie trei elevi din clase diferite, iar aici nu se impune trecerea în scenariul roșu. Dacă situația va evolua negativ vom lua în considerare și această opțiune”.
Potrivit Ministerului Sănătății, în momentul de față vorbim despre 223 de copii pozitivi în România, dintre care unul la ATI.
Au trecut 10 zile de la începerea anului școlar, de abia de acum o să ne dăm seama dacă vorbim sau nu de o transmisie comunitară în sălile de curs.
Copiii sau profesorii care se infectează la școală și duc virusul acasă.
Vor fi situații dificil de gestionat, în condițiile în care tinerii nu prea prezintă simptome și ar putea să-și îmbolnăvească rudele fără să știe.
Alexandru Rafila: ”Rămâne să vedem după o săptămână, două de la debutul școlii dacă se intensifică transmiterea în școală, dacă reprezintă o problemă. Cu siguranță vor fi școli unde posibilitatea de transmitere a infecției va fi mai mare, în altele mai redusă și din cauza asta și măsurile trebuie luate individual. Să nu produci de exemplu o închidere a unităților de învățământ ci doar a celor unde pot apărea probleme”.
La nivelul întregii țări sunt în momentul de față 313 de școli în scenariul roșu, cu 50 mai multe decât acum 10 zile.