Ieșenii și-au testat memoria. Exerciții care arată factorii de risc în debutul unor afecțiuni cognitive
Memoria și concentrarea ne joacă feste multora dintre noi. De aceea, în premieră, la Iași, a avut loc o campanie de testare.
Timp de două zile, echipe formate dintr-un medic psihiatru și un psiholog de la Spitalul de Psihiatrie „Socola” i-au trecut pe curioși printr-un set de exerciții, ca să identifice factorii de risc ce duc la apariția tulburărilor de memorie.
„Te-aș ruga să scazi descrescător de la 100, din 7 în 7, până îți spun eu stop. 93, 85." Așa arată un asemenea exercițiu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ziua Mondială a Sănătății a fost sărbătorită la Iași printr-o campanie de testare a memoriei. Participanții au răspuns la un set de întrebări, au scris și au avut de reținut fraze, și au copiat un desen. La final, fiecare a primit un punctaj.
Andrei Mariș, psiholog: „Dacă are un scor foarte bun, îi recomandăm să se mențină la un anumit nivel, să facă exerciții fizice, să mănânce sănătos. Pe măsură ce scorul se duce mai jos, îi recomandăm să facă un control de specialitate la Institutul de Psihiatrie Socola."
Oamenii spun că, de obicei, uită lucruri banale, precum o programare la medic, o întâlnire cu prietenii sau unde au lăsat cheile de la casă.
„Chestii care nu sunt importante, precum versuri, le rețin foarte ușor. Utilizez reminder pe telefon, alarme în general. Ideea aceasta mi se pare foarte bună pentru persoane care vor să afle de ce au pierderi de memorie sau ce pot face după" spune un participant la testare.
„Eu am trimis-o pe fiica mea, e chiar o idee bună. De obicei, uiți lucruri la jobul pe care îl ai, lucruri pe care ar trebui să le faci în casă, programări la medic, mi se mai întâmplă", recunoaște altcineva.
Medicii spun că tulburările de memorie apar, în general, după vârsta de 60 de ani. Primele simptome sunt problemele de concentrare și uitarea.
Florin Petriuc, medic rezident psihiatru: „Avem oameni și la 85 de ani care au un scor foarte bun și nu este nevoie să intervenim terapeutic. Avem și pacienți la care o să trebuiască să intervenim și la 40 și ceva de ani."
Cristina Dobre, manager Spitalul de Psihiatrie Socola Iași: „O parte din cei care au participat la acțiunea noastră, îmi spuneau că nici nu s-au gândit vreodată să își testeze memoria, nici nu și-au pus vreodată problema că dacă uită diverse lucruri, poate fi semnul debutului unei afecțiuni."
Testarea memoriei a fost gratuită.