Gruia Stoica, condamnat DEFINITIV la 2 ani si jumatate de inchisoare cu suspendare. Pedeapsa e mai blanda decat cea initiala

Ultimul update: Vineri 26 Februarie 2016 07:01
Data publicarii: Marti 23 Februarie 2016 08:03
Categorie: Actualitate

Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat marti sentinta definitiva in dosarul lui Gruia Stoica.

UPDATE 20:30 Gruia Stoica a fost condamnat definitiv marti de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 2 ani si sase luni de inchisoare cu suspendare in dosarul privind trucarea unei licitatii publice organizate de Complexul Energetic Oltenia.

 

In acelasi dosar, avocatul Doru Bostina a fost condamnat la un de inchisoare cu suspendare.

Aceasta decizie a fost luata de doi dintre cei trei judecatori ai completului, care au admis apelurile declarate de Gruia Stoica si Doru Bostina impotriva deciziei Curtii de Apel Ploiesti din martie 2015 in sensul scaderii pedepselor de la 4 ani cu executare la 2 ani si sase luni cu suspendare in cazul lui Stoica si de la 3 ani cu executare la un an cu suspendare pentru Bostina. Al treilea judecator a opinat ca ar trebui mentinuta pedeapsa de 4 ani cu executare pentru Stoica si doar modificata pedeapsa pentru Bostina.

Instanta a mai dispus ca cei doi sa respecte mai multe obligatii: sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Ilfov (Gruia Stoica) si la Serviciul de Probatiune Bucuresti (Doru Bostina), la datele fixate de acestea; sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea lor; sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile; sa comunice schimbarea locului de munca, precum si informatiile si documentele de natura a permite controlul mijloacelor lor de existenta.

Metoda "factura", schema prin care un om de afaceri ar fi facut evaziune de 3 MIL. euro. DNA-ul a descins azi acasa la el

Pe parcursul termenelor de supraveghere, ei vor presta munca neremunerata in folosul comunitatii pe perioadele de 60 de zile - Doru Bostina (foto jos) si de 90 de zile - Gruia Stoica.

Gruia Stoica va presta munca in folosul comunitatii la Directia de Asistenta Educationala sau la Societatea Medicala ''Sfanta Cuvioasa Paraschiva'', ambele situate in orasul Voluntari, judetul Ilfov; Doru Bostina - la Agentia Nationala Antidrog - Centrul de Asistenta Integrata in Adictii ''Obregia'' sau la Centrul de Asistenta Integrata in Adictii, ambele din municipiul Bucuresti, potrivit deciziei instantei.


 

Omul de afaceri a fost condamnat in prima instanta la patru ani inchisoare cu executare, in legatura cu trucarea unei licitatii publice organizate de Complexul Energetic Oltenia. Pronuntarea a fost amanata la termenul din 9 februarie pentru data de 23 februarie.

Pe 5 martie 2015, Gruia Stoica a fost condamnat de Curtea de Apel Ploiesti la patru ani de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta.

In acelasi dosar, avocatul Doru Bostina a primit trei ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, insa decizia a fost atacata la instanta suprema.

Potrivit DNA, in luna mai 2013, Complexul Energetic Oltenia SA (CEO) Targu Jiu a lansat public procedura de licitatie ce avea ca scop incheierea acordului cadru si a contractelor subsecvente avand ca obiect "Servicii de transport feroviar de carbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Isalnita si sucursala Electrocentrale Turceni.

Conform fisei de date a achizitiei, valoarea estimata a contractului era de 473.068.410 lei, fara TVA (195.079.200 lei pentru SE Turceni, 105.414.600 lei pentru SE Craiova II si 172.574.610 lei pentru SE Isalnita).

La data de 17 ianuarie 2014, CE Oltenia a transmis invitatii de participare la procedura in cauza (organizata conform normelor interne ale autoritatii contractante) catre CFR Marfa, SC Grup Feroviar Roman SA Bucuresti (GFR) si alte trei societati comerciale. Termenul de depunere a ofertelor de catre societatile comerciale dispuse sa ia parte la procedura de licitatie era data de 29 ianuarie 2014.

CFR Marfa si-a manifestat intentia de a participa la procedura de achizitie a serviciilor de transport feroviar de carbune pentru cele trei sucursale apartinand Complexului Energetic Oltenia si prin urmare a cerut sa i se elibereze documentatia de atribuire (fise de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru).

Potrivit rechizitoriului, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, persoana care controleaza GFR SA, membra a grupului Grampet, i-a promis avocatului Doru Bostina ca-i va da suma de 3 milioane euro pentru ca acesta sa isi exercite influenta pe care a lasat sa se creada ca o are asupra directorului general al CFR Marfa (functionar public), pentru a-l determina sa isi incalce atributiile de serviciu si sa-i comunice pretul oferit de societatea pe care o conduce, la licitatia din 29 ianuarie 2014, asadar sa divulge date confidentiale. Acest demers avea ca scop adjudecarea de catre Gruia Stoica a contractului ce facea obiectul licitatiei, respectiv transport carbune de la nivelul Complexului Energetic Oltenia.

Procurorii sustin ca, in acest context, avocatul Bostina i-a promis lui Gruia Stoica faptul ca va inlesni, in schimbul sumei de 3 milioane euro, aflarea ofertei de pret si va folosi pentru realizarea traficului de influenta un intermediar care poate exercita influenta directa asupra directorului general al CFR Marfa.

 

Inlocuitorul lui Chiliman la primaria sectorului 1, suspect intr-un dosar de coruptie. Faptele de care il acuza DNA

Inlocuitorul lui Chiliman la primaria sectorului 1, suspect intr-un dosar de coruptie. Faptele de care il acuza DNA

bon fiscal

Loteria bonurilor, martie 2018. Au fost extrase bonurile câștigătoare din luna februarie

Patru turişti, blocaţi pe Valea Sadului, din cauza zăpezii

LOTO 6/49. Numerele extrase duminică, 18 martie 2018

Jurnalistă Vogue, impresionată de orașul Cluj-Napoca. ”Un oraş minunat prin felul lui de a fi”

Pericol de explozie, după ce vagoanele unui marfar au deraiat și au sărit de pe șine

Aeroporturi Bucureşti: Decolările de pe aeroportul Henri Coandă au fost reluate

tren CFR

Mai multe trenuri înregistrează întârzieri în Gara de Nord

35 de turişti au rămas blocați în munţii Gurghiu, din Mureș

Copaci rupţi de vânt și aproximativ 5.600 gospodării bistrițene fără electricitate

Linia tramvaiului 41 din București, blocată temporar de ploaia înghețată

Incident grav în Cișmigiu. Copil de 1 an rănit de o creangă ruptă, în locul de joacă

Lidl retrage un tip de cereale. Produsul, infectat cu Salmonella