Platformă contra mafiei pădurilor. Guvernul va monitoriza cât se taie și unde merge lemnul
Oficialii au mai făcut un pas important în lupta împotriva tăierilor ilegale de pădure. Guvernul a aprobat noua platformă online care va arăta cine și cât taie, dar mai ales unde ajunge lemnul din pădurile românești.
Proiectul mai are nevoie de 120 de zile pentru a deveni complet operațional. Vor fi conectate 11 baze uriașe de date care conțin aprobarea tăierilor, transportul, depozitarea și destinația finală a lemnului.
Deşi România trece prin pandemie, jaful din păduri nu s-a oprit. Ba chiar în unele locuri hoţii au furat şi mai mult, spun activiştii de mediu.
De aceea este vitală aplicarea sistemului SUMAL 2.0, în varianta modernizată şi actualizată. Platforma implementată de Ministerul Mediului împreună cu serviciul STS, va include 11 module online, practic 11 baze de date şi secţiuni care vor acoperi traseul, controlul, şi avizarea tăierilor de pădure, precum şi destinaţia lemnului.
Costel Alexe, ministrul Mediului: "Va revoluţiona modul în care este monitorizată şi urmărită trasabilitatea materialului lemnos. Odată cu acest SUMAL 2.0 vom şti 24 de ore din 24 ce se întâmplă în pădurile României, vom şti ce se întâmplă din punctul de exploatare până la cel de depozitare şi către terţi. "
Noul sistem va include raportări în timp real şi date complete, înregistrate înainte de tăierea arborilor şi de încărcarea transporturilor. Cu ajutorul lor autorităţile ar trebui să ştie cine fură şi cine nu.
Reprezentanţii GreenPeace în România spun că sistemul nu e complet nici în formă actuală, dar e un bun început în lupta împotriva mafiei lemnului.
Ciprian Găluşca reprezentant Greenpeace România: "Lucrurile pe care noi le-am cerut pentru SUMAL 2.0 au fost în strânsă legătură cu această trasabilitate, ne-am dorit să fie în strânsă legătură cu combaterea eficientă a acestui fenomen de transport multiplu pe care îl vedem, sunt camioane care pe acelaşi aviz încarca de 2 sau de 3 ori, sau cazuri în care campioanele încarcă mai mult decât declara în acte."
Chiar şi în noua structură actualizată, sistemului îi lipsesc 2 elemente importante, care funcţionează cu succes în alte ţări europene: un sistem de monitorizare prin GSP a tuturor maşinilor care intra să facă exploatare şi transport în pădure, dar şi imagini din satelit, pe care autorităţile să le pună în permanenţă la dispoziţia inspectorilor de control. Doar aşa se va afla rapid şi cu precizie cine taie, cine transport şi unde ajunge lemnul.
După publicarea în Monitorul Oficial a platformei SUMAL 2.0 vor mai trece 4 luni până când sistemul va fi operaţional. Asta deşi încă de anul trecut STS a anunţat achiziţionarea de echipament, inclusiv o dronă, iar probe s-ar fi făcut deja la sistemul online de date. Ar mai fi nevoie de timp pentru instruirea personalului şi corelarea unor baze de date uriaşe pentru a fi evitate confuziile.
Primele avize acordate pentru tăierea arborilor vor fi introduse în sistem de lună viitoare. Proiectul ar trebui să funcţioneze din octombrie.