Costel Alexe le solicită primarilor să crească frecvența ridicării gunoiului: „Suntem în alertă”

Ultima actualizare: 14-03-2020 13:06
Costel Alexe
Agerpres

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a anunţat sâmbătă, într-o postare video pe pagina sa de Facebook, că intenţionează să solicite primăriilor creşterea frecvenţei ridicării gunoiului menajer.

El a mai dat asigurări că autorităţile sunt în alertă pentru a fi pregătite cu suficiente capacităţi de distrugere în siguranţă a deşeurilor medicale, transmite Agerpres.

„Înfruntăm o pandemie care ne îngrijorează familiile şi ne poate îmbolnăvi apropiaţii. (...) Suntem în alertă pentru a fi pregătiţi cu suficiente capacităţi de distrugere în siguranţă a deşeurilor medicale. Cu atâtea spitale pline de pacienţi şi atâţia români testaţi de coronavirus este uşor de prevăzut că volumul de deşeuri medicale va creşte în perioada următoare. Trebuie ca tot fluxul să funcţioneze fără cusur în această perioadă. Avem în funcţiune nouă incineratoare şi 15 instalaţii de sterilizare a deşeurilor medicale, care pot neutraliza prin ardere între 100 şi 500 kg pe oră şi steriliza 45 de tone de deşeuri medicale pe zi. Suntem cu ochii, de asemenea, pe cele cinci staţii de sortare din Bucureşti şi din jurul Capitalei. Avem mii de oameni în carantină sau în regim de autoizolare. Avem mii de angajaţi care lucrează de acasă. Este uşor de anticipat că şi cantităţile de deşeuri municipale vor creşte în perioada următoare. Acestea nu trebuie lăsate să se acumuleze, mai ales că unii dintre noi pot fi infectaţi cu coronavirus. Acestea trebuie să intre imediat în staţiile de sortare pentru a fi sterilizate şi a reduce orice risc de noi focare de infecţie. Tocmai de aceea, am de gând să solicit primăriilor creşterea frecvenţei ridicării gunoiului menajer. Trebuie să ne asigurăm că oamenii care stau departe de aglomeraţie sunt totuşi în siguranţă acasă", a spus Alexe.

El a subliniat că acest virus "ne prinde" într-un moment în care România are destul de mari probleme cu calitatea aerului, iar depăşirile frecvente de PM 10 şi PM 2,5 afectează la fel ca virusul sistemul respirator şi pulmonar.

„Ori, combinaţia celor două ameninţări ne vulnerabilizează şi mai mult sănătatea publică. Vreau să solicit oficial primăriilor să se mobilizeze cât mai bine în această perioadă pentru salubrizarea străzilor, oraşelor şi pentru măsuri care să ţină sub control aceşti doi poluanţi", a mai afirmat ministrul Mediului.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO