1200 de camioane încărcate cu lemne vor pleca din zona Cheia. Apelul ministrului Mediului
Peste 1000 de camioane încărcate cu lemne vor pleca din zona Cheia în următoarele săptămâni.
Se scot copaciii căzuți în urma puternicei vijelii ce a avut loc, la începutul acestui an, în Prahova.
Atunci, peste 80 de hectare de pădure au fost puse la pământ în doar câteva ore.
Ministrul mediului a mers la exploatarea forestieră, şi a încercat să explice motivul pentru care pe şosele vor fi zărite foarte multe camioane încărcate ochi cu masă lemnoasă.
Sunt zeci de mii de arbori ce au fost frânţi sau pur și simplu smulși din rădăcină, de rafalele violente. Acum zac aruncați unii peste alţii. S-a început insă exploatarea forestieră, iar în primă fază vor fi scoși 15.000, din cei 50.000 de metri cubi de lemn doborât de vijelie.
Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: "Vor trebui să iasă pe acest drum minim 1200 de camioane încărcate cu material lemnos care sub o formă sau alta ar putea să creeze panică în rândul populaţiei că este lemn tăiat ilegal, că este cu acordul autorităților. Această masă lemnoasa care a fost doborâtă de vânt va pleca către depozite evident cu avize. Fac apel către gărzile forestiere şi instituţiile ministerului de Interne să verifice aceste transporturi şi acolo unde se constată că se acţionează ilicit, ilegal, cei care greşesc să răspundă în faţa legii."
Tinu Borş reprezentant firma de exploatare: "Lemnul este adjudecat în urma unei licitaţii, s-a adjudecat la preţul de 153 de lei pe mc, un preţ destul de mare având în vedere piaţa şi modul în care se întâmplă, acum piața de desfacere fiind foarte scăzută. Lemnul este trimis la diferite firme, operatori economici şi fabrici de material lemnos. Este şi mult lemn care este afectat din cauza rupturii."
Graba cu care este scos lemnul doborât este explicată de pericolul infestării cu insecte a lemnului. Gândacul de scoarţa, de exemplu, poate ataca cu uşurinţă şi arborii rămaşi în picioare. Lemnul va ajunge fie la fabrici de mobilă, fie la diverşi agenţi economici care vând lemn de foc.
Alexandru Boroș, Facultatea de Silvicultura Brașov: "Arborii sunt foarte încâlciţi, tensionaţi nu se mai poate intra cu fierăstraie mecanice de aceea e nevoie de maşini multifuncţionale pentru a evita pericolele. În cazul unor doborâturi în masa trebuie intervenit foarte rapid pentru ca, unu la mâna, trebuie valorificat lemnul la calitatea care este, ceea ce se poate schimba în timp dacă rămâne aici şi, doi la mâna, pot fi infestate pădurile care sunt în jur."
Activiştii de mediu susţin că vor fi atenţi la modul în care se exploatează zona.
Horia Emil Petrehus, preşedintele Asociției Cinegetica: "Anul ăsta va fi scos materialul lemnos de aicea iar peste doi ani va fi plantat în 5 ani o să avem o pădure tânără dacă se respectă toate prevederile codului silvic."
După ce lemnul va fi scos, aici se va face o reconstrucţie ecologică. Practic, zona va fi supusă unui proces complex de cercetări ale specialiştilor, în urma căruia se va afla exact ce tip de arbori ar creşte aici în mod natural şi ar putea rezista unor fenomene meteo violente.