O nouă tranșă de ser Pfizer BionTech a ajuns în România. Undă verde la nivel european și pentru vaccinul Moderna
În ziua în care Agenţia Europeană a Medicamentelor a dat undă verde şi pentru vaccinul produs de Moderna, în România a ajuns o nouă tranșă de ser Pfizer BionTech.
Vorbim de peste 150 de mii de doze, care au fost distribuite deja în centrele regionale şi urmează să ajungă în spitale. Pe de altă parte, un medic infecţionist din Iaşi a anunţat că este pozitiv, deşi i-a fost injectata prima doză. Se poate întâmpla, spun specialiştii. Una, dintre explicaţii ar fi că serul îşi produce efectul maxim abia după a doua doză.
Doctoriţa Carmen Dorobăț, medic infecţionist la spitalul din Iaşi, s-a testat pentru Covid la 8 zile după ce a făcut prima doză de vaccin.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dr. Carmen Dorobăț, medic la Spitalul de Boli Infecțioase Iași: „A fost vorba de o perioadă în pre-sărbători, când am avut drumuri de făcut și, probabil, am lăsat garda jos. Simptomele de debut au fost extrem de șterse, numai faptul că aveam expertiză în această infecție m-a făcut să mă testez. A găsit un teren sigur, nu imunizat”.
Expliatiile sunt simple, spun specialiştii.
Dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist: „În primul rând, efectul maxim după vaccinare apare la o săptămână după rapel, ori nu este cazul, pentru că nimeni nu a ajuns în România să facă şi rapelul. În plus, o persoană putea să fie infectată în momentul vaccinării. O a treia precizare, când vorbim despre vaccin, principalul lucru pe care îl face este să împiedice îmbolnăvirea. Facem diferenţa între infectare şi îmbolnăvire. O persoană va putea să aibă un test PCR pozitiv, dar asta nu înseamnă că va face şi boala. Nu insemana că va face o formă medie sau severă, ci una asimptomatica sau ușoară”.
Agenţia Europeană a Medicamentelor a autorizat şi vaccinul Moderna
În tot acest timp, în lupta împotriva pandemiei s-a mai făcut un pas. Agenţia Europeană a Medicamentelor a autorizat şi vaccinul celor de la Moderna. Tehnologia de producţie este asemănătoare cu a serului Pfizer, însă rapelul se face la 28 de zile, nu la 21. Este recomandat celor care au împlinit deja 18 ani.
Între timp, continuă aprovizionarea cu serul Pfizer BionTech. Trei aeronave au adus miercuri în România peste 150 de mii de doze de vaccin. Prima a aterizat la Otopeni înainte de răsăritul soarelui şi avea la bord 118 mii de doze. Celelalte avioane au aterizat la Cluj şi Timişoara, în jurul prânzului.
După ce au fost descărcate din avion, dozele de vaccin au fost preluate de la aeroport cu maşini speciale şi au ajuns în cinci centre regionale de stocare. În Bucureşti, la Institutul Cantacuzino, dar şi în Craiova, Constanța, Braşov şi Iaşi.
Şi de această dată, pe tot traseul, maşinile de transport au fost însoţite de echipaje ale poliţiei şi jandarmeriei.
Din centrele regionale, serul va fi distribuit în unităţile sanitare în care se realizează imunizarea angajaţilor din sistemul de sănătate. În paralel, autorităţile locale pregătesc aproximativ 1.000 de centre de vaccinare.
În plus, guvernul încearcă să găsească o modalitate prin care să fie plătiţi cei care vor asigura imunizarea în următoarele etape ale campaniei. O ordonanţă de urgenţă se pregăteşte în acest sens.
Florin Cîțu, premierul României: „Nu este o formă finală, suplimentar au fost introduse un mod de a motiva şi medicii de familie să participe la această campanie de vaccinare. Vom discuta asupra acestor sume”.
Imunizarea persoanelor cuprinse în a doua etapă ar trebui să înceapă după 15 ianuarie.