Greva STB s-a încheiat. Adrian Criț: ”Punem Bucureștiul în mișcare”
Marți dimineață, sindicatul STB a anunţat suspendarea grevei şi reluarea lucrului. Aproape toate vehiculele programate sunt pe traseu, a precizat și conducerea Societății de Transport București.
La ora 10.00, conducerea STB a susținut o conferință de presă, care a fost transmisă LIVE pe PRO TV NEWS.
Directorul Adrian Criț a declarat că persoanele vinovate pentru organizarea acestei greve - care a fost suspendată de judecătorii Tribunalului București - vor suporta consecințele legii.
”Este o procedură internă, în conformitate cu Contractul colectiv de muncă, practic urmează să fie efectuate nişte notificări. Țin să precizez faptul că se vor constitui comisiile de analiză și punctual se va analiza de la caz la caz vinovăția angajaților care nu și-au respectat obligațiile față de societate și față de bucureșteni. Vina majoră o au cei care au declanșat acest protest ilegal. Angajații au fost manipulați. Angajații STB-ului trebuie să știe că pot să-și aleagă liderii, liderii care negociază contractul colectiv de muncă, cu care negociază condițiile de muncă cu managementul societății, liderii care îi reprezintă pentru interesul propriu” - a spus șeful STB.
Mai multe persoane, printre care și liderul sindicatului STB, Vasile Petrariu, au fost audiate marți de poliție. Acestea s-au prevalat de dreptul la tăcere și nu au oferit declarații.
De asemenea, directorul STB a precizat că, în urma anunțului privind angajarea de personal, au fost primite mai multe solicitări de angajare.
”Aşa cum precizam, căutăm vinovaţii, cei care au declanşat această grevă ilegală. Analizăm. Credeţi-mă, în momentul de față sunt foarte multe solicitări de angajare, urmare a anunţului postat de noi pe site. Doar astăzi s-au făcut 60 de solicitări, ieri erau 230. În momentul de față sunt 290 de solicitări. Contează să ne schimbăm mentalitatea” - a mai spus Adrian Criț.
Cronologia evenimentelor de astăzi - LIVE UPDATE:
UPDATE ora 11.30 Liderul sindicaliștilor STB, Vasile Petrariu, audiat de poliție
Liderul sindicatului din STB, Vasile Petrariu, a fost audiat, marţi, de către poliţişti, în dosarul deschis după protestul ilegal de la societatea de transport bucureșteană.
În 20 ianuarie, Tribunalul a suspendat greva STB și a dispus reluarea imediată a activității. Cu toate acestea, protestul angajaților societății de transport a continuat.
La ieşirea de la audieri, Petrariu a fost întrebat dacă este un dosar nedrept: ”Nu comentez treaba asta”, a răspuns el. Detalii aici.
UPDATE ora 10.00 Sinteza declarațiilor directorului STB Adrian Criț:
- Punem Bucureștiul în mișcare, mai responsabil și eficient.
- În perioada următoare avem în curs de achiziție o serie de autovehicule moderne. Municipalitatea investește în infrastructură.
- Cu cei care au declanșat această grevă ilegală vom lua măsurile de rigoare, atât cele care țin de regulamentul intern, dar și probabil cele penale.
- Punem interesul Bucureștiului pe primul loc.
- Punctual se va analiza de la caz la ca vinovăția angajaților. Vina majoră o au cei care au declanșat acest protest ilegal. Angajații STB trebuie să știe că pot să-și aleagă liderii care îi reprezintă.
- Așa cum precizam, căutăm vinovații, cei care au declanșat această grevă ilegală. În momentul de față sunt foarte multe solicitări de angajare. Doar astăzi sunt 60, ieri au fost 230. Contează să ne schimbăm mentalitatea.
UPDATE 9.30 Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) solicită autorităţilor să scoată la licitaţie traseele operate de STB în condiţiile în care transportul public din Capitală este „o gaură neagră care absoarbe foarte mulţi bani de la bugetul de stat”.
UPDATE 9.00 Primarul Capitalei afirmă că discuţiile vor continua pentru ca lucrurile de la Societatea de Transport Bucureşti "să se îmbunătăţească în limitele posibilului, în funcţie de bugetele disponibile".
"Greva de la STB s-a încheiat. Discuţiile de aseară cu angajaţii şi sindicaliştii de la STB au avut succes, iar azi dimineaţă aproape toate mijloacele de transport public care erau programate au ieşit pe traseu. Discuţiile vor continua pentru ca lucrurile de la STB să se îmbunătăţească în limitele posibilului, în funcţie de bugetele disponibile", a scris, marţi dimineaţa, primarul, pe pagina sa de Facebook.
El le-a mulţumit "tuturor celor care s-au implicat în rezolvarea crizei" şi îşi exprimă regretul că "bucureştenii au fost privaţi timp de 5 zile de serviciul de transport public la suprafaţă".
UPDATE 8.40 Marți dimineață au ieșit pe traseu 4700 de angajați ai STB: 3300 șoferi de autobuz, 900 de vatmani și 500 de șoferi de troleibuz. Ieri au fost 230 solicitări de angajare după anunțul făcut de STB.
Însă luni seară, Vasile Petrariu, liderului principalului sindicat din STB, declara că decizia continuării grevei va fi luată marți, de fiecare autobază şi depou în parte.
Asta după ce sindicaliștii şi Consiliul de Administraţie al Societăţii de Transport Bucureşti s-au întâlnit într-o nouă rundă de negocieri, dar fără să ajungă la nicio înţelegere.
Sindicatul a anunţat însă în urmă cu puţin timp că reia lucrul deoarece marți este o zi normală de lucru, şi impactul grevei asupra cetăţenilor ar fi foarte mare.
„Având în vedere că astăzi 25.01.2022 este zi normală de lucru şi impactul asupra cetăţenilor este unul foarte mare, că în ziua de 24.01.2022 ora 20:00 am avut o discuţie cu membri Consiliului de Administraţie care au promis că analizează doleanţele salariaţilor în perioada următoare, că astăzi 25.01.2022 vom avea o discuţie la Palatul Parlamentului cu o delegaţie parlamentară care să analizeze problemele la nivelul STB SA, s-a discutat la nivelul fiecărui depou şi autobază, celelalte entităţi, iar salariaţii au decis suspendarea acţiunii de protest şi reluarea lucrului", a anunţat marţi Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti într-un comunicat remis AGERPRES.
Directorul general al STB a spus că la ora 7:00, peste 90% din parcul de vehicule programat a ieşit în traseu, conform graficului de transport.
Deși greva s-a terminat, audierile vor continua marți la poliție. Biroul de Poliție a Transporturilor s-a autosesizat și i-a chemat pe angajați, dar și pe sindicaliști să dea explicații.
Pentru a identifica vehiculele în traseu şi pentru a planifica deplasarea în timp real, utilizatorii STB SA pot folosi aplicaţia InfoTB. Aceasta poate fi direct descărcată din App Store sau Google Play.
Reporter: Pâna la urma mâine (marți) circulă sau nu circulă?
Lider sindicat: O să transmitem către salariaţi ceea ce aşteptau si ei cu interes şi o să informăm pe fiecare unitate în parte şi vor decide. Mesajul meu este unul foarte ferm şi clar, cei care l-au numit să ia aminte şi să-l demită sau să-l pună să-şi dea demisia pentru a intra in normalitate.
Este vorba despre demiterea directorului general al STB. Luni seară, după ce au stat ore întregi la discuții, sindicaliștii și Consiliul de Administrație al STB nu au ajuns la niciun numitor comun.
„N-am ajuns la un consens, facem un apel către toţi angajaţii societăţii să reia lucrul cât se poate de repede”, transmitea președintele Consiliului de Administrație STB.
Abonamentele STB vor fi prelungite
Oamenii care au abonamente STB și nu le-au putut folosi zilele acestea din cauza grevei, vor primi o prelungire, chiar și dacă acestea vor expira.
„Vreau să salut decizia raţională a şoferilor şi vatmanilor care au ieşit pe traseu, la sfârşitul zilei am avut 40% din flota care era ieşită pe traseu, faţă de puţin peste 20% ieri, asta este decizia raţională şi legală şi care respectă hotărârea de instanţă”, declara Nicușor Dan.
Cei care vor continua să protesteze și nu se vor întoarce la muncă, se vor alege cu dosare penale pentru nerespectarea hotărârii date de instanță, a mai spus primarul general al Capitalei.
„Pe banii noștri, ei își măresc salariile”
Greva din transportul public de suprafaţă a provocat o criză nemaiîntâlnită în București. Angajații Societății de Transport, au încheiat luni a cincea zi de protest, în care au ieşit pe traseu doar o treime dintre vehicule.
În acest haos, călătorii au avut cel mai mult de suferit. Au fost nevoiți să meargă pe jos, prin frig, mulţi kilometri.
Ministrul Educației le-a recomandat profesorilor și învățătorilor să motiveze absențele elevilor care nu au putut ajunge la școală, joi și vineri, din cauza grevei.
De cinci zile, bucureștenii care nu au mașină și nici o stație de metrou în apropiere străbat kilometri întregi pe jos.
Femeie: Nu mi se pare corect pentru că pe banii nostri ei își măresc salariile și noi stăm si înghețăm de frig.
Reporter: Câți km ați făcut pe jos în ultimele zile?
Femeie: Foarte mulți.
Băiat: Ieri am venit pe jos, alaltăieri pe jos, toată ziua pe jos, că veneam cu metroul, coboram la Unirii si mergeam pe jos până în Rahova că nu circula nimic.ț
„N-am fost în grevă, dar n-am avut cum să ies”
Între timp, protestatarii se adunau la Autobaza din Titan, iar unii șoferi au fost aduși cu autobuzele care nu au ieșit pe traseu, din alte garaje.
Potrivit primăriei, pe traseu au fost doar 34 la suta din mijloacele de transport în comun. Majoritatea, tramvaie și troleibuze si doar 38 autobuze. Unii șoferi spun că le-a fost greu să iasă din depou pentru că s-au făcut presiuni asupra lor.
„Eu sunt din primii doi care a renunțat la grevă, în a doua zi am ieșit, greva e ilegală, cu huduieli, am ieșit cu huiduieli de fiecare dată”, a mărturisit un șofer.
„N-am fost în grevă, nu, alaltăieri n-am ieșit, n-am avut cum să ies”, a spus alt șofer.
Sindicaliștii neagă faptul că au pus presiune pe angajați să rămână la protest. Susțin că cine a vrut, a putut ieși la lucru.
Liderul sindical Vasile Petrariu i-a cerut demisia directorului STB și a anunțat că va renunța la funcțiile politice pentru rolul de șef al sindicatului STB.
„Astăzi îmi voi da demisia din funcția de consilier general și membru PSD. Mâine vor fi și mai puține mașini în trafic”, a declarat Vasile Petrariu, liderul sindicatului STB.
Pierderile STB depășesc 3 milioane de euro
În aceste condiții, directorul Societații de Transport Bucuresti Adrian Criț a anuntat că șoferii care au depășit 3 zile de proteste și nu au fost la muncă până acum riscă desfacerea contractului de muncă. În total, ar fi 3000 de angajați în această situație. STB a publicat pe site-ul oficial și anunțuri de angajare pentru alți conducători auto.
„Salariile în STB sunt motivante și noi ne dorim personal de calitate. Vom fi mai duri în selecția personalului”, a transmis Adrian Criț, directorul general al STB.
Un șofer la STB are un salariu de 3-4 mii de lei pe lună. Pot depune dosarele de angajare conducători auto profesioniști, cu 3 ani de experiență. Vor fi făcute liste cu angajații care nu au venit la muncă, iar când vor fi concediați, doritorii le vor putea lua locul. Măsura anunțată de conducere nu pare să-i fi impresionat pe protestatari.
Conducerea STB a anunțat că în cele 5 zile de proteste pierderile societății depășesc trei milioane de euro. Deocamdată nu este clar cine va plăti pentru pierderile uriașe pe care STB le-a suferit în această perioadă.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: bucuresti, stb, greva, adrian criț, transport,
Dată publicare:
25-01-2022 07:11